Nechávají se dnes v rozvaděči vodiče s rezervou, pokud ano s jakou délkou?
Jan P:
Koukal jsem, že poslední dobou někteří elektrikáři nenechávají v rozvaděči vůbec žádnou rezervu, co se týče délky vodiče. Hned jak vstoupí do rozvaděče, stočí je do příslušné svorkovnice nebo na jistič a hotovo. Pokud bych ho chtěl posunout o 5cm vedle, není šance. Typicky PE vodiče mají jen malý oblouček, aby se otočily zpět nahoru do svorkovnice. Na škole do nás tloukli, že rezerva musí být a div člověk nedostal po papuli, když to udělal bez.
Jak to děláte vy?
Milan Hudec:
Na to je zákon, a to Murphyho.
Ať je rezerva jakkoli dlouhá, v případě potřeby vždy chybí centimetr.
Pavel Horský:
rozvaděč jako takový by měl být certifikovaným výrobkem. Tak jaké posouvání? Pokud bude někdo doplňovat, musí opět zcertifikovat, neboť se pak okamžitě stává dalším výrobcem. Osobně jsem přesvědčený o tom, že žádné rezervy nejsou potřeba. rozvaděče se smotanými nesmyslnými rezervami jsou také pěkně hnusné.
Jirka Š. Svejkovský:
Doby, kdy se na vodičích motaly péra přes rukojeť šroubováku jsou nenávratně pryč. I když jsem to ještě celkem nedávno viděl na jednom panelu na učňáku.
Vnitřní vydrátování rozvaděče rezervy nevyžaduje, ano to není "pěkné". Pokud se má provést změna, vydrátuje se postižený vývod znovu.
Vnější spoje se zapojují s mírnou rezervou, aby vodič nepružil a nepůsobil na svorku tahem. Takový půloblouček nebo jak bych to nazval. Důležité je to u vodičů PE.
Proto je i dobré si dopředu rozmyslet, kde bude ve skříni co a neřešit to "přidáváním" okruhů tak, jak se tvoří v instalaci (projekt).
Citace: Pavel Horský 01.06.2020, 09:29
rozvaděč jako takový by měl být certifikovaným výrobkem.
Kromě úplného krytu.
František Šohajda:
Při pravidelné revizi jsem otevřel rozvaděč ve velkokuchyni (asi 111 ks FI)a většina kabelů byla krátkých, montéři je nadpojovali když uváděli rozvaděč do provozu.Byl to nový objekt, žádné přesouvání rozvaděče! No hnus!! I větší kabely 5x16 nadpojované čokoládkami... .!
Dále před léty jeden kolega šetřil kabel pro sebe , tahali se přívody pro motory (asi 20ks)
a všechny kabely střihal prý přesně-bez rezervy!!
jak to dopadlo?? U každého motoru se musela dávat ACIDURKA protože všechny kabely byli krátké!! (zle)
Tak nějak....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana