Jak ochránit elektroniku rozvodny proti přepětí se stovkami výstupních okruhů?
Rozmahel Vladimír:
Napájecí síť je třífázová.
Pokud se případně obětuje venkovní zařízení, potom na každou fázi vývodního místa směrem ven, / myšlen rozvaděč / osadit svodiče přepětí.
Tomu by ale mělo být podřízeno i prostorové uspořádání takové sítě.
Mimo ostatních sítí, rozvaděč nebo rozvaděče co nejblíže venkovní stěně, zemnič, atd...
Otakar Dosbaba:
Nejde o venkovní zařízení, jde o vybavení rozvodny a o to, že odstávka systému by znamenala značnou ztrátu v příjmech - odpadla by na nějaký čas hojně navštěvovaná představení za nemalý peníz. A nejde o 30 svodičů, ale o bezmála 180 a také kam takovou skříň v již daném nevelkém prostoru ještě nacpat. A bohužel, řešit jen část obvodů nedává smysl, buďto vše nebo nic. (zle)
Jan Hájek:
Ještě bych doporučil k jednotlivým vývodům táhnout i vodič 10 mm na uzemnění. Pokud dojde k zavlečení bleskového proudu přes kořenový systém stromů, většina energie by pak mohla do rozvodny téct po tomto , ,zemniči,, a na ochranu jednotlivých vývodů by pak stačil možná i typ 2.
Dovedu si představit několik možných řešení ochrany, ať již maximalistické na vše DEHNsgield x X. Tak různá sdružování s obětováním některých částí instalace.
Chtělo by to sem hodit (nebo mi na mail) schéma zapojení.
Milan Hudec:
Citace: Jan Hájek 25.05.2020, 14:02
Ještě bych doporučil k jednotlivým vývodům táhnout i vodič 10 mm na uzemnění. Pokud dojde k zavlečení bleskového proudu přes kořenový systém stromů, většina energie by pak mohla do rozvodny téct po tomto , ,zemniči,, a na ochranu jednotlivých vývodů by pak stačil možná i typ 2.
Právě proto jsem navrhoval použít CYKFY kabel, což se mě jeví coby robustnější řešení.
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 25.05.2020, 14:07
Právě proto jsem navrhoval použít CYKFY kabel, což se mě jeví coby robustnější řešení.
Mám tušení, že kabely jsou již instalovány a teď se řeší ochrana rozvodny, kde může dojít ke značné škodě.
Citace: Jan Hájek 25.05.2020, 14:02
Chtělo by to sem hodit (nebo mi na mail) schéma zapojení.
To by mě také zajímalo.
Možná by nebylo na škodu odjistit těch 30 kabelů v solo rozvaděči instalovaném na vnější straně rozvodny s tím, že by se dal kombo svodič na napájecí kabel ve směru do rozvodny a obětovaly by se jističe, které by byly předřazené těm 30-ti napájecích kabelů zásuvkových skříní.
Tam by hrozilo, že prostě min. jeden z nich bouchne.
Pak se ale musí počítat i s případným zahořením rozvaděče. :-[
Pokud byste chtěl chránit i ty zásuvkové skříně, pak to bude opravdu ranec peněz.
Jde o zvážení případných ztrát a podle toho navrhnout celý systém.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana