Jak ochránit elektroniku rozvodny proti přepětí se stovkami výstupních okruhů?
Jan Franěk:
Je to asi otázkou návrhu. Osobně bych v tomto případě asi minimalizoval možné selhání tím, že bych nepoužil modul 12x stmívatelný výstup, ale rozdělil bych to do více přístrojů. Třeba 3x 4nás tmívač. Tím bych dosáhl toho, že případný úder blesku, nebo jiné zavlečení přepětí, pošle do křemíkového nebe mnohem menší část řízení osvětlení. Počítám ale i s prostorovým oddělením jednotlivých částí a tomu odpovídající další opatření proti přeskokům do dalších rozvodů. Jinak už asi bylo řečeno vše.
Trochu k odlehčení.
Dříve se to řešilo pár závity kabelu navíc před zařízením, nebo tlumivkou ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Ivo Strasil:
Je "to" v provozu trvale, i za bouřky?
Narážím na možnost fyzického odpojení nebo zazkratování vývodů ven, zejména pokud jde o NF linky. Tam se obávám, že ani svodič nebude samospásný.
Otakar Dosbaba:
V provozu je to téměř denně vždy od května do konce srpna a není reálné tolik vývodů často odpojovat a připojovat i s ohledem na přístupnost rozvodny, životnost konektorů a v neposlední řadě i ne vždy přítomné odborné obsluze.
Jan Franěk: Cca 160 stmívaných kanálů je třeba vměstnat do omezeného prostoru a zároveň vycházet z reálných výrobků. Dělají se buďto 6ti kanálové a nebo 12ti kanálové 19" jednotky a nebo pak skříně v řadě 24 - 48 - 96 jednotek.
Jan Franěk:
Citace: Otakar Dosbaba 27.05.2020, 10:17
Jan Franěk: Cca 160 stmívaných kanálů je třeba vměstnat do omezeného prostoru a zároveň vycházet z reálných výrobků. Dělají se buďto 6ti kanálové a nebo 12ti kanálové 19" jednotky a nebo pak skříně v řadě 24 - 48 - 96 jednotek.
Šlo jen o příklad (dance). Nicméně vkládáte stále větší omezení a tím snižujete i prostor pro možná technická řešení. Nakonec zjistíme že se tam nevejdou ani svodiče přepětí a že to vlastně nemám ani jak chránit. Osobně spíš očekávám to, že se zákazník "postaví na zadní" až uvidí cenu řešení, které stejně nebude 100% ochranou a raději obětuje část těch zařízení. Z tohoto pohledu se mi varianta rozdělení na "více menších přístrojů", zamlouvá stejně nejvíce. Obzvlášť pokud bude doplněná o další opatření, která zde už zazněla.
Jsem zvědav, jak to bude nakonec vyřešeno ;) Snad se s námi podělíte o finální variantu, nejlépe i s popisem proč právě takto, abychom předešli nedorozuměním. ;) :) Je to dobrá úloha k řešení (norm) a jsem rád, že ji nemusím řešit já :)
Držím palce o:-)
ACEOF ACES:
Jestli to nejde jinak, pak bych na ty výstupní okruhy z rozvodny osadil alespoň bleskojistky, např. 5kA.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana