Jakou kvalifikaci musí splňovat osoba odpovědná za elektrické zařízení?
Karpík Daniel:
V normě ČSN EN 50110-1 ed.3 bod. 3.2.1 je definice osoby odpovědné za el. zařízení a v dalším bodě definice osoby pověřené kontrolou el. zařízení během pracovních činností.
Nikde jsem se, ale nedočetl jakou elektrotechnic kou kvalifikaci musí tyto osoby splňovat dle vyhl. 50/1978 Sb.
Přijde mi to jako celkem zásadní upřesnění a předpokládám, že to někde upřesněno je. Kde?
Pokud by tomu tak nebylo mohl by majitel firmy určit za osobu odpovědnou za el. zařízení uklízečku, nebo někoho jiného, kdo elektrice rozumí jak koza petrželi a v případě problému to odskáče bába s hadrem? Doufám, že ne.
Je mi jasné, že pověřit osobu musí provozovatel, jde mi o to co musí tato osoba splňovat.
Ptám se i z důvodu, že to řeším u nás ve firmě, kde jsem zaměstnanec v pozici revizní technik. Původně byl osobou odpovědnou za el. zařízení energetik, ten odešel do důchodu a nahradil ho jiný, který sice má ukončené el. technické vzdělání, ale nemá ani platné osvědčení dle vyhlášky 50. Potom je zde vedoucí el. údržby, který má dle vyhl. 50 § 8.1, 8.2.
Funguje to tak, že vedoucí el. údržby mi zadává práci, tj. revize, které je potřeba udělat dle zpracovaného harmonogramu revizí. Po provedení revize předám zprávu energetikovi, ten jí potvrdí a zjištěné závady předá vedoucímu údržby k odstranění - ten zaúkoluje údržbu k provedení oprav. během revize spolupracuji s vedoucím el. údržby a to co je možné se snažíme řešit, ještě před jejím dokončením.
Přijde mi, že odpovědnou osobou by, ale měl být právě vedoucí údržby a ne energetik, který vede pouze agendu a o tom co se děje v provozu a stavu el. zařízení příliš informací nemá, nemá šanci zjisti co kde vedoucí údržby předělá atp. a nemá ani žádnou elektrokvalifi kaci. / sloučená funkce energetik - ekolog /
Chtěl bych předejít situaci, když dojde k problému a jeden nebo druhý bude prohlašovat já ne to on a naopak.
Jan Bocek:
Citace: Karpík Daniel 19.05.2020, 11:24
V normě ČSN EN 50110-1 ed.3 bod. 3.2.1 je definice osoby odpovědné za el. zařízení a v dalším bodě definice osoby pověřené kontrolou el. zařízení během pracovních činností.
Nikde jsem se, ale nedočetl jakou elektrotechnic kou kvalifikaci musí tyto osoby splňovat dle vyhl. 50/1978 Sb.
1. V 50/78 Sb. má přílohu 1, kde je stanovena pro §8 kvalifikace ve formě vzdělání a praxe
2. ČSN EN 50110-1 ed.3 v obou článcích( 3.2.1 a 3.2.2) definuje osoby odpovědné za EZ a osoby pověřené kontrolou EZ během pracovní činnosti
3. V příloze B je obecné schéma odpovědnosti, které je zapotřebí vložit konkretně do organizačního schéma firmy
4. Pokud nestačí výčet kvalifikace ve V 50/78, tak v 50110-1 je to polopaticky uvedeno v článku 4.2. Trochun to zpřísňuje, protože místo praxe je zde uvedeno zkušenosti s práci na EZ a znalost toho zařízení a znalost náhodných nebezpečí, která se mohou vyskytnout. A má mít schopnost posoudit za všech okolností, zdá je možné bezpečně pokračovat v práci.
5. Pro organizaci platí část 4,3. Všimněte si poznámky, že organizační schéma má být písemně dokumentováno a NP6 napovídá, že na ten §8 neboli složitě řečeno "osoba pověřená kontrolou EZ během pracovní činnosti" ( nový návrh zákona říká, že vedoucí elektrotechnik) se musí řídit NV 309/2006 Sb.
Co dále není jasné z hlediska odpovědnosti a kvalifikace určené osoby s odpovědnosti za EZ ?
Jan Bocek:
Občas vidím ve firmách, že odpovědný za EZ podle zákona je majitel firmy ( to v podstatě vždy, pokud to písemně nedeleguje na další osoby). Pak je v údržbě 1-10 lidí elektro anebo kumulovaně údržbář pro všechno, ale koho pověřit tím "vedoucím elektrotechnik em". Nikdo "na to nemá" právě tou kvalifikaci popsanou v 50110-1....
Dosti často to jsou právě pověření revizní technici, ať již vlastní zaměstnanci, anebo externí revizní technici. Je to věc smlouvy a funguje to. RT tak může ovlivnit spoustu věcí od přejímky až po údržbu. A odstranění závad je v jeho kompetenci.... ..
Prvním krokem vždy bylo zakázat místní údržbě jakékoliv drobné montáže EI. A pokud ano, tak dokumentace a VRZ. Údržba je od toho, aby udržovala a ne aby montovala. No, spíše bastlila ve jménu provozu....
Kamil Novák:
Citace: Karpík Daniel 19.05.2020, 11:24
Protože tato osoba žádnou elektrotechnic kou kvalifikaci mít prostě nemusí. (norm)
Jan Bocek:
Citace: Kamil Novák 21.05.2020, 13:29
Protože tato osoba žádnou elektrotechnic kou kvalifikaci mít prostě nemusí. (norm)
Ano, ale jen ta první osoba. Tou byl vždy ředitel a dneska majitel, provozovatel živnosti.
Jenže zde je a má být diskuse o té druhé osobě s §8 podle stále platné V 50/78 Sb.
Do roku zrušení 34 3100 bylo vše jasnější a vystačili jsme do roku 1990 s názvoslovím podle 50/78 Sb,. s §§8 s odpovědnosti za řízení provozu i odpovědnosti za řízení činnosti dodavatelským způsobem.
Pak přišla ČSN EN 50110-1 a vnesla do těch definic chaos. Různé edice to sice zmirňuji, ale nikdo tomu pořádně nerozumí ( nechce rozumět) a také to není moc v praxi zavedeno. Elektroúdržbě šefují dnes hodně strojaři, ale i bezpečáci a klempíři. Prostě se vžilo, že není nutná elektro kvalifikace. Když se někdy ptám po §8, tak se mnozí diví. K čemu, to je přece dávno zrušeno. Jsou to báchorky ....
Ale až do chvíle, kdy to řeší pojištovna a soud. Pak je rozčarování.
Žádné organizační schéma, žádné pověření k odpovědnosti.. ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana