Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám

<< < (3/8) > >>

Jan Franěk:
Asi nemá cenu přesvědčovat někoho o výhodách těchto systémů, když z jeho příspěvků jasně vyplývá, že patří k odpůrcům těchto řešení. Každý argument jak to nemá smysl, se prostě hodí.

Zde je prostě nějaký průzkum, který ukázal, co lidé od domácí automatizace očekávají. Vaše reakce vnímám silně s rozpaky.
73% lidí uvažujících o domácí automatizaci, očekává úspory, ale zároveň je pro 69% z nich důležitý komfort a pro 60% větší bezpečnost. Já v tom vidím jasný potenciál a mnoho informací se kterými mohu během návrhů pracovat. Snadno jim vysvětlím že v době kdy se staví domy s minimálními teplotními ztrátami, nebudou úspory na topení nijak zásadní, nicméně už se mohou velmi lišit náklady na chlazení v horkých letních dnech, kdy systémovka v tomto výrazně pomáhá a šetří. Víte kolik lidé zaplatí za chlazení, obzvláš u velkých domů s okny od podlahy ke stropu? Pak taky ohánět se cenou za celou domácí automatizaci a vydávat ji jen za náklady na topení a pak na tom ukazovat jak se to nezaplatí, je silný argumentační  faul, když podstatná část tohoto nákladu půjde na komfortní funkce, jako je třeba řízení světel a žaluzií, ovládání závlahy, nebo vrat a podobně.
Ano, domácí automatizaci si nepořídí každý. ALe ti co  o ní uvažují očekávají mnohem víc než jsou úspory za topení. Jasně to z tohoto průzkumu vyplynulo že jen 52% lidí očekává nějakou návratnost investice a to jen v rámci řízení topení a možná i chlazení, což kdybych řešil jen tyto technologie asi dokáži nabídnout. Zároveň tam ale vidím silnou poptávku na komfort, bezpečnost, ale i zajímavou kolonku zábava a moderní vhled.

Mými nejvěrnějšími zákazníky jsou pánové pomalu v důchodovém věku. Jeden z nich začínal řízením domu, pak závlahou a nyní řídíme od bazénu, po odtávání ledu v chodníku mezi domem a vstupní brankou, i mnoho světel na zahradě, po barevné podsvícení vodopádu mezi dvěma jezírky. Nikdo z nás neřeší návratnost a jestli je to opravdu potřeba. Zákazník je za to ochoten zaplatit a já mu to za to ochotně vyřeším. Není potřeba v tom hledat nic víc.

Za mne velmi zajímavé výsledky, ale téma příliš široké na kompletní rozebrání zde v diskusích. Já si z toho odnesl zajímavé informace se ketrými mohu a budu dál pracovat. Odpůrci si mnou ruce s tím, že mají další argument proti automatizaci. OK. Všem tento průzkum něco dobrého přinesl.  ;D ;D ;D ;D ;D

Milan Hudec:
Kroutíš to hezky.........
Polovina lidí očekává úsporu, tj. v nějaké dohledné (v našich zeměpisných poměrech sociologicky cca 5let) mít náklady zaplacené.
Zaplatí se v této době systémovka jak na topení tak tedy chlazení chlazení, nebo ne?

Tvoje dosavadní odpověd je pro skupinu, které primárně o úspory nejde, a to je v pořádku.

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec  20.05.2020, 08:27

Kroutíš to hezky.........
Polovina lidí očekává úsporu, tj. v nějaké dohledné (v našich zeměpisných poměrech sociologicky cca 5let) mít náklady zaplacené.
Zaplatí se v této době systémovka jak na topení tak tedy chlazení chlazení, nebo ne?

Tvoje dosavadní odpověd je pro skupinu, které primárně o úspory nejde, a to je v pořádku.

Oba to kroutíte hezky.
Představte si, že chci pořídit třetí systémovou instalaci a stále ze stejných důvodů. Úspory energie a komfort. Respektive ten komfort spočívá v tom, že dokážu mít všechny tři domy pod kontrolou. Než jako komfort, to vidím jako jediné možné řešení.

Milan Hudec:
Ano, pokud požaduješ tuto funkčnost, nic jiného nevymyslíš.

Já ovšem píši o situaci  jiné, kdy jsou od instalace očekávány úspory, tj.návratnost v rozumné době.
Řízení topení, klimačky, zálivka, otevírání vrat, ovládání žaluzií lze přece provést za pár kaček autonomním systémem z každého bau.....
Na zvednutí deklu od studny si také nepořídím stotunku jeřáb.

Jan Franěk:

Jak v kterém případě. U někoho ano, u jiného třeba až za 12 let (někde i déle). Nemám přesné zadání.

ALe já jsem se ještě nepotkal s nikým, kdo by to řešil jen kvůli úsporám. Proto nevím jak jinak odpovědět.  o:-)  Až takového jednou potkám, asi ho zklamu a pošlu k někomu jinému, protože mu nebudu moci pravděpodobně nic moc nabídnout, co se domácí automatizace týká. Tím mám na mysli řešení, které se mu vrátí do 5 let. Tvé zadání je velmi krátký termín a dle mého nereálný pro všechny (minimálně většinu) nově postavené domy. Reálně se podobné návrhy řeší na horizont 10-15 let. Tam bych už uspěl alespoň v části realizací. Bez konkrétního zadání je v tom ale mnoho proměnných a tady na to není dost prostoru. Ani se mi to zde nechce tak podrobně rozebírat.

Ještě bych upozornil na skutečnost, že očekávána úspora se netýká pouze vytápění, ale celkově provozu objektu. V průzkumu se píše o úsporách energie, ale ne o tom, že by šlo jen o topení. Navíc úspora není to samé, co návratnost  (norm)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana