Jak automatizovaně spínat vzdálené cirkulační čerpadlo TUV?

(1/4) > >>

Marián Jelínek:
Podobné téma už se tady několikrát řešilo, ale žádné pro mě využitelné řešení jsem nenašel.

Co potřebuji: Kotelna s bojlerem a koupelna jsou poměrně vzdáleny, takže se neobejdu bez cirkulace. Tlačítko "za 3 minuty bude teplá voda" u každé baterie (zatím) instalovat nechci. Rád bych, kdyby voda prostě byla hned i za cenu o něco vyšších nákadů na ohřev.

Moje představa je:
1. Čerpadlo poběží přesně dobu potřebnou k tomu, aby teplá voda dosáhla k nejzazší baterii a pak se vypne na tak dlouhou dobu, za jakou voda zchládne. Takže třeba cyklus 30s/20min. Ten se vyladí a asi bude víceméně konstantní, maximálně proměnný v režimu léto/zima. Dlouhou cirkulaci nechci, protože by docházelo ke kontraprodukti vnímu promíchávání vody v bojleru

2. Zároveň potřebuji, aby tento cyklus probíhal jenom v definovanou denní dobu, třeba po-pá 6-24, so-ne 8-24.

3. Jako poslední mám všemu nadřazený dveřní spínač, který cirkulaci vypne v situaci "nikdo není doma" (= zamknuto na dva západy).

Jestli jsem to dobře pochopil, spínací hodiny, které by zvládly současně body 1. a 2. asi nenajdu. Šlo by to snad řešit kombinací časové relé pro bod 1, programovateln é spínací hodiny pro bod 2. Pro bod 3 by pak bylo samostatné relé, připojené na dveřní spínač.

Úplně optimální by pak bylo, kdyby se relé 1 "resetovalo" a sepnulo ihned poté, co se spustí spínače pro bod 2. nebo 3. (samozřejmě za předpokladu, že druhý z nich je právě sepnutý) a nemuselo se např, po příchodu domů čekat na doběhnutí probíhajícího cyklu relé 1.

Je takový návrh proveditelný? Má nějaké skryté zrady? Pokud je realizovatelný, jaké komponenty byste poradili? Ideálně vše na lištu do rozvaděče.

Tomas M.:
Takovou kombinaci bych doporučoval realizovat jedním jednoduchým PLC/programovatelným relé ... Cenově to bude obdobné jako kombinace několika různých časovačů a v případě, že změníte názor na funkčnost se to dá jednoduše změnit. Alternativně bych nasadil obyčejný časovač který zvládně zkombinovat body jedna a dvě a na třetí bod rezignoval...

mafiak:
V sérii: vypínač “nie sme doma”,  asymetrický časovač, spínacie hodiny s týždenným programom, čerpadlo.

Marián Jelínek:
Citace: Tomas M.  14.05.2020, 20:17

Takovou kombinaci bych doporučoval realizovat jedním jednoduchým PLC/programovatelným relé ... Cenově to bude obdobné jako kombinace několika různých časovačů a v případě, že změníte názor na funkčnost se to dá jednoduše změnit. Alternativně bych nasadil obyčejný časovač který zvládně zkombinovat body jedna a dvě a na třetí bod rezignoval...

Doporučíte nějaké konkrétní relé? (Třetí bod se dá snadno osadit do série mezi relá a čerpadlo, ne?)

Juraj Rojko:
Pokud jde o princip, tak to mám velmi podobně (i s velmi podobným cyklem) a funguje to dobře. Pouze bod 3 mám o něco komplexnější. Místo detekce uzamčení je to řízeno ve spolupráci s pohybovými čidly alarmu - když není detekován v průběhu cyklu žádný pohyb, tak je cirkulace pozastavena až do první detekce pohybu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana