SERIÁL: Programování pro elektrikáře ...

<< < (3/6) > >>

Tým Elektrika:
Vychytávky v domovních instalacích s Phoenix Contact
    Trh je neustále zaplavován novinkami, novými technologiemi, možnostmi a kombinacemi. Teoreticky stačí přečíst datasheet, přiložený návod, nebo navštívit příslušné školení. Mnozí však víme, že v praxi to tak jednoduché není. Pochopit souvztažnosti, či se vydat na školení do jiného města není vždy tak samozřejmé. Ale jak jinak? Existuje i jiná řešení, jak se dozvědět správné how-to? O co půjde v tomto případě?

Zdroj: zde...

Chcete ve své elektrikářské praxi umět také jednoduché programování?

Miroš Jan:
Na takto položenou otázku, nedokážu odpovědět.
Co ale teť zkouším, je programování bezpečnostního PLC od Sicu.
Vězte nebo ne, není to pro mne lehké, věnoval jsem tomu spoustu času, a stále to neumím dokonale.
Protože mě to ale baví, a jedná se o bezpečnost strojů, tak se to chci naučit. :)
A teď mě někdo řekněte, zda je to jednoduché programování či nikoliv. ??

Jan Bocek:
Honzo, to není programování.¨
Ten vymysleli u Sicka programatoři. ( programy, SW )
My jen aplikujeme různé návody a parametrizujem e, jak již naznačil jiný Honza F.
Rovněž u frekvenčního měniče nic neprogramuješ, ale hledáš nejvhodnější aplikace.

Předpokladem je rozumět vývojovým diagramům, základům přenosové techniky a automatizace. A pak jen trénovat a pochopit, jak daný výrobek funguje. Ne z každého návodu pochopíš How-to výrobce. Napsat srozumitelný Návod na použití, prostě Manuál je velké umění. 

Miroš Jan:
Tak v tom mám hokej Honzo.
Bral jsem to jako programování, a ono to je vlastně parametrování. ;)
Dík za objasnění. :)

Jiří Mudra:
Co ještě je a co již není programování? Osobně vnímám rovinu parametrování spíše tam, kde jen zadávám hodnoty (časovače, termostaty, regulátory, jednoduché nastavení FM, ...); programování  jako znalost alespoň psaní programu v ST; a pro lehčí programování mi pak vychází "kreslení" logických schémat (LAD, FBD).

Pro elektrikáře bytových elektroinstala cí je i lehčí programování na okraji zájmu, nicméně i zde si troufnu tvrdit, že v některých úlohách znalost může pomoci najít jednodušší, levnější a prostorově nenáročné řešení specifických úloh.

Pro mě osobně je to již jiný chléb, začínáme ve firmě stavět jednoúčelové stroje a zde už nastupují minimálně slabší PLC, pro které vytvářím programy. Pro mě jako především elektrikáře je tak zajímavé propojit virtuální část stroje drátem s HW. A baví mě to.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana