Podle jakého vzorce vybíráte jednotlivé komponenty hromosvodu?

(1/2) > >>

Tým Elektrika:

Pokud nepatříte mezi ty, co věští z "křišťálové koule" a nekompletují hromosvod tak, jak se to dělává posledních X roků, pak máte určitě nějaký postup výběru obecně uvedených hromosvodních komponent uvedených v projekční dokumentaci. A když už zboží vyberete, tak se určitě pečlivě začtete do závazného návodu k použití. Nebo podle čeho se řídíte?

Pavel Horský:
Nerozumím.
V PD jsou snad komponenty jasně uvedené.
Zhotovitel by pak měl použít to co tam je a nebo materiály stejných nebo lepších technických parametrů.
Běžně se stává, že navrhnu DEHN a zhotovitel pak vše udělá z Tremisu, čímž nedodrží mnou daný projekční požadavek.

František Šohajda:
Do výběrových řízení se nesmí psát konkrétní firmy!! :'(
To je pak problém! :o

Pavel Horský:
Citace: František Šohajda  05.05.2020, 18:13

Do výběrových řízení se nesmí psát konkrétní firmy!! :'(
To je pak problém! :o

Ale lze tam napsat např. čísla výrobků s tím, že uvedené navržené materiály jsou brány jako minimální technický standard, který je požadován pro vytvoření díla a projektant vyžaduje jejich dodržení a nebo jejich náhradu materiály s lepšími technickými parametry. Takže když navrhnu DEHN a někdo instaluje Tremis, je porušen požadavek technické dokumentace, stejně jako když navrhnu např. Hager a ve finále je tam použit Chint.

Volala mi paní, co zpracovávala projekční výstup k podání žádosti o dotaci a ptala se mě, jak je možné, že jsem toto uvedl. Vše jsem svedl na bezpečnost elektroinstala ce s tím, že pokud to chce někdo shodit ze stolu, ať se pod to podepíše a případné nebezpečí, které zapříčiní ztrátu života uživatele pak půjde za ním. A byl klid.
Vše prošlo, nikdo neměl odvahu to jakkoli dál napadnout.

Kolega říká, že jsem věčný rebel. A má pravdu.  >:D ;) :D

Miroslav Minařík:

Někdy v roce 1997, když jsem ještě řešil projekty, se už tehdy se nesměly uvádět výrobci. Ale stejně se psalo do závorky např. "typ" nebo normativně srovnatelný. Pokud chtěl dodavatel udělat výměnu materiálu, zjišťoval možné alternativy, ale pokud nešlo o jistič, žárovku nebo CYKY nebo třeba nějakou mřížkovinu, dodalo se všechno, kde by se muselo znovu hodně počítat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana