Podělí se někdo o závadovník?
Jan Franěk:
No, asi dobré. Ale když máš napsat několik revizí v omezeném čase a v každé cca 15-30 závad (rekord jsem měl 47) tak tě stojí opětovné vyhledání článku, který jsi už někdy použil, moc drahoceného času. Vnímám to jako neefektivní řešení. Můj zájem je většinu opakovaných činností co nejvíce zefektivnit, což znamená snadno dohledat závadu a článek, který jsem už někdy řešil a jen to do revize vložit. Ztráta času opakovaným dohledáváním článku ke konkrétní závadě je pro mne velký luxus.
Jan Bocek:
Podělí se někdo....je to také zajímavé téma "jak na to", v institutu revizního technika
ustanoveného od roku 1962
Věřím tomu, že každý RT má určitou vyhrazenou oblast revizí. Pokud to dělá na "plný úvazek" to je tak cca 1000 RZ za rok, tak má vytvořenou databázi závad. Jsou tam uvedeny normy a články a také NV a zákony se svými §§.
Je jen otázkou, jaké si udělá knihovnu a rejstříky, nebo konkordance, aby to rychle našel.
Občas se objeví problémy, který je nutno nastudovat a vytvořit srozumitelný text na popsání nové závady. Závady je nutno uvést srozumitelně tak, aby další znalá osoba tomu rozuměla, jak ji má odstranit.
Proto si myslím, že závadovnovník" pouze s citaci článku je sice zajímavý, ale moc nepoužitelný. Hlavně když se dělá ctrl C/ ctrl V. Proto každá databáze je osobní a nepřenositelná . Navíc každá databaze je dynamická a musí se stále doplňovat, protože stále jsou nové a nové edice norem. Nejde jen revidovat podle norem v době vzniku EI.
Vyzkoušeli jsem samozřejmě spoustu databazí, také od Klimše máme snad veškeré SW a její up grade..
Jako základ to je dobré. Myslím, že na tomto základě lze stavět a také se rychle orientovat ve starých RZ. A takto doplnit zase svoji databazi se svým originálním
přístupem. Za celých 40 roků revizní činnosti jsem se nejlépe vyznal v databazi, kterou jsem si vytvořil sám.
Ale abych nevedl jen akademické řeči, tak v příloze připojuji formulář pro SZ, který před deseti léty vytvořil ing. Jiří Sluka, známý to inspektor. Protokol jsem používal hlavně při VRZ, abych na nic nezapomněl. Také při asistenční práci jsem to dával asistujícím elektrikářům i výrobním firmám. To proto, aby nebyly problémy při VRZ. Ale také z toho vznikla podstatná část závad tykající se normy živitelky.
Tím neříkám, že i po desítkách roků nestojíme před problémem hlavně v oblasti B, kde je to zapotřebí velice přesně definovat, kterému článku normy to odporuje. Někde lze použít jen porušení zákona. To někdy platí více než porušení článku normy. Na příklad není zajištění proti samovolnému spuštění. Na to mi stačí V 48/82 čl. 198
Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk 29.04.2020, 21:14
Můj zájem je většinu opakovaných činností co nejvíce zefektivnit, což znamená snadno dohledat závadu a článek, který jsem už někdy řešil a jen to do revize vložil. Ztráta času opakovaným dohledáváním článku ke konkrétní závadě je pro mne velký luxus.
Počátek moudrosti je vážit si sám sebe a své práce ......a celý život se učit hospodařit s časem. Není nekonečný.
Žvak Petr:
Nejde o to jsi vytvořit odkaz z normy na určitou závadu ale i znát přibližný datum (rok) vytvoření
elektroinstala ce, abych nepoužíval již neplatné normy na nové instalace a naopak.
Pokud chybí kryty svítidel u nové instalace je do očí bijící odkaz na už neplatnou normu, ALE
při staré instalace lze použít na tuto závadu klidně i novou ČSN a je to o.k.
Nejlepší je asi využít hotový závadovník s odkazy na normy, články a pasáže s popisy závad a zařazení do kategorie i podle data platnosti si vytvořit sám.
Chce to JEN čas, jak zde bylo už napsáno, nebo vyhledávat a doplňovat vždy při psaní nové revize a doplňovat z norem zjištěné odkazy - bohužel nových, starších ........ČSN.
Ztráta zaběhlé a funkční věci vždy trochu zabolí.
Záloha na WD ELEMENTS zklamala.
Milan Hudec:
Který předpis nařizuje do závad uvádět čísla norem?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana