Musi mit svetelny okruh vypinac v podobe klasickeho analogoveho vypinace?
Jiří Schwarz:
Vidím to podobně jako J.F.
Je rozumné mít pevný rozvod provedený tak, aby se při výměně svítidla (nebo jen žárovky) za jiné běžné provedení nemuselo "seknout do zdi".
A ještě bych si dovolil trochu jiný pohled - pokud výrobce dát k lustru nebo podobnému svítidlu návod (měl by, i když ´to nikdo nečte), někdy s toho plyne, že výrobce předpokládá, že tam bude vypínač. A pokyny výrobce jsou z jistého pohledu víc než norma
Martin Kvetko:
Diky za reakce, ano mechanicky je lepsi vyraz nez analogovy, jak clovek starne uz nema sklon k hledani lepsiho vyraziva.
Ja chci v mistnosti mit vypinac na zdi jen ne spojeny pevnym vodicem se svetlem. Uz ted mam ve zdi krabici odkud si rozvedu jednotliva svetla a vypinace k nim dam tam kde budou potreba. Z uzitneho pohledu bude vse fungovat stejne a nikdo nepozna rozdil. Problemu pri praci jsem si vedom ale budu mit jistic na mistnost a neopcitam ze do toho krome veymeny zarovky budu hrabat.
K riziku budoucich zmen v technologiich, nepredpokladam ze v tomhle smyslu pujde svet zpatky a kdyz by se to stalo, tak si holt natahnu vypinac.
Samozrejme naklady na takovou instalaci jsou radove jinde nez u klasicke cesty jenom vypinac stoji cca 6x tolik nez klasicka klapka ale mit chytrou zarovku za mechanickym vypinacem a to cele zavisle na tom jestli to nekdo rucne nevypnul mi prijde jeste vetsi blbost. A mit mechanicky vypinac co takovou instalaci zvladne kdyz to delam nove mi prijde na druhou stranu jako zbutecny luxus.
Jan Franěk:
Tak proč se vlastně ptáte, když jste stejně rozhodnut udělat to po svém? To nechápu.
Když tam stejně máte krabici pod bezdrátový vypínač, nechápu proč tam rovnou nepřipravit z odbočné krabice trubku, nebo kabel? Nemusí být zapojený, ale v budoucnu se pak nemusí nic sekat. Opravdu nemám rád krátkozraká řešení, které si doma děláte. Moje zkušenosti mi říkají, že se to v drtivé většině případů jednou vymstí. Někdy dříve a jindy později. O tom bych mohl mnoho vyprávět. Ale je to vaše volba a odpovědnost.
Doma mám systémovu instalaci, která mi třeba každý den dá 2x čerstvou vodu slepicím a v dohledné době bude umět i slepicím nasypat, nebo je ráno pustit a večer zavřít (na Foxtrotu). KNX produkty a integrace mne dokonce živí. Přesto jsem schopen svůj dům za jeden den přepojit tak, že bude fungovat "bez inteligence".
Propracoval jsem se k tomu několika zbytečnými investicemi do drobností s krátkou životností a velmi omezenými možnostmi integrace do koncepce ovládání celého domu. Velmi draze nabyté zkušenosti jsem pak přetvořil ve funkční dům, který spolehlivě funguje a který postupně rozšiřuji už cca 6 let.
Už vám nemám co poradit. Hodně štěstí.
Milan Hudec:
Citace: Martin Kvetko 27.04.2020, 21:46
Diky za reakce, ano mechanicky je lepsi vyraz nez analogovy, jak clovek starne uz nema sklon k hledani lepsiho vyraziva.
Ja chci v mistnosti mit vypinac na zdi jen ne spojeny pevnym vodicem se svetlem. Uz ted mam ve zdi krabici odkud si rozvedu jednotliva svetla a vypinace k nim dam tam kde budou potreba. Z uzitneho pohledu bude vse fungovat stejne a nikdo nepozna rozdil. Problemu pri praci jsem si vedom ale budu mit jistic na mistnost a neopcitam ze do toho krome veymeny zarovky budu hrabat.
K riziku budoucich zmen v technologiich, nepredpokladam ze v tomhle smyslu pujde svet zpatky a kdyz by se to stalo, tak si holt natahnu vypinac.
Samozrejme naklady na takovou instalaci jsou radove jinde nez u klasicke cesty jenom vypinac stoji cca 6x tolik nez klasicka klapka ale mit chytrou zarovku za mechanickym vypinacem a to cele zavisle na tom jestli to nekdo rucne nevypnul mi prijde jeste vetsi blbost. A mit mechanicky vypinac co takovou instalaci zvladne kdyz to delam nove mi prijde na druhou stranu jako zbutecny luxus.
A to je problém umístit drátové vypínače tam kde budou třeba?
Bezdrát beru jako nouzi, pokud je již hotovo a za další frézování drážky hrozí "kartáč od pí.bytné".
Jan Bocek:
Myslím, že elektrické instalace v bytech i RD mají dělat lidé se zkušenostmi.
Často jsem někde v bytě, kde v chodbě je světlo na pohybové čidlo. Majitel stále mává rukama, abych se mohl obout. Krátká časová konstanta....a manželka prý nadává při úklidu. To je jen jeden z případu nedomyšlené "modernizace". Stačil tam byt ten vypínač na přemostění.
Diskuse s tazatelem je opravdu úsměvná.
Světelný okruh bez vypínače je "ujetý projekt".
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana