Jak zapojit hladinové relé aby při znovu dosažení hladiny znovu spojilo obvod?
Michal2020:
Ve vrtu mám jako ochranu chodu čerpadla na sucho hladinové relé (RM35RL).
Vzhledem k poklesu vody se mi stává, že relé rozpojí obvod, protože dojde k vyčerpání vody z vrtu (to je správně).
Hladinovému relé je předřazen vypínač, kterým prakticky ovládám čerpadlo.
Nastane-li stav, že relé rozpojí obvod na základě poklesu vody, mělo by ho AUTOMATICKY zase spojit při dosažení hladiny?
Stává se mi, že s časovou prodlevou když vypnu a zapnu vypínač voda teče, ale samo se to nespustí.
Jiří_Hrubý:
Jestli je to Schneider (to RL mě mate), může být chyba v nastavení do mezipolohy.
O zpoždění coby funkci zřejmě víte.
Rovněž pozor na kontakty relé, ať přes ně nejde proud ponorky, jsou jen na 5A zátěž a to na běžnou ponorku není dostatečné.
Chtělo by to zkouknout elektrikářem přímo na místě.
Dominik Ludvík:
Najděte si dle modelu katalogový list a podívejte se nastavení všechna hladinová relé by měla umět opět sepnout výstup záleží ovšem zda tam není nějaká další elektronika. já třeba osazuji ještě i omezení doby chodu. A zatím jsem nepotkal relé které by po návratu hladiny nesepnulo výstup. Spíše se mi stává, že některé relé pak. tzv. cyklují tzn. čerpadlo spíná třeba v pětivteřinovýc h intervalech. Je pak dobré pokud to relé umožňuje nastavit prodlevu než se vrátí zpět do provozu nebo za ně dát zpožďovací relé. jedno z toho může být i váš případ. těžko soudit bez znalosti zapojení :)
Martin Kurka:
Hodně by řekly fotografie relé, jak je nastaveno a kolik má zapojeno přívodů.
Z toho by se dalo vydedukovat, máte-li ve studni 2 nebo 3 elektrody.
Pokud je relé chybně nastaveno pro 3 elektrody a ve studni jsou instalovány jen 2 (COM a pro dolní hladinu), relé čeká na stoupnutí hladiny k elektrodě horní hladiny, která neexistuje.
Stejný problém je, jsou-li správně ve studni elektrody 3, ale je-li horní elektroda uhnilá, nebo když hladina k ní pro nedostatek vody nikdy nestoupne, nebo stoupne pomalu a jste moc žízniv. Relé je totiž uzpůsobeno tak, že je-li po obnově napájení relé hladina alespoň na dolní elektrodě, pak relé sepne.
Michal2020:
Vyfotil jsem relé a jeho nastavení. Elektrody jsou od Mave Nymburk
Ponorná sonda PSV-2 do vrtu dvojitá - tedy tři elektrody.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana