Jak napájet přívěs ze sítě a z elektrocentrály?

<< < (6/10) > >>

Václav Třetí:
Pokud je stánek zvnějšku vodivý, tak stejně vidím jako nejdůležitější vyrovnání potenciálu země a stánku, takže nejsprávnější a nejdůležitější  je uzemnění, všechno ostatní je nadstavba.

Pokud zákazník přijde ke stánku a svým tělem aktivuje chránič, tak dostane stejně šlupku a už si od vás určitě nic nekoupí. A okolo stojící také ne.

Nejužitečnější je mít ve výbavě takového stánku několik různě dlouhých uzemňovacích kabelů dostatečného průřezu a zakončené kabelovými oky, mechanicky odolných a k nim nejen zemnící kolík, ale velice se hodí uzemňovací kleště ke svářečce nebo kleště ke startovacím kabelům, které lze použít na již zmíněný sloup veřejného osvětlení nebo hromosvod blízkého objektu, kovové sloupky zábradlí nebo plotu a další náhodné zemniče.

Dominik Ludvík:
Citace: Milan Hudec  26.04.2020, 22:46

Kdeže, simulovaný unikající/rozdílový proud nemá kudy unikat :)
Pro kol.Rozmahela.
U jednofázovky je situace se snížením napětí na max.50V celkem jednoduchá, u třífáz je již třeba spekulovat s rozdílem druhé poruchy "zem-N-L a zem-L1-L2" s ohledem na hodnotu odběru ve zbylých/zbylé fázi.

jaktože nemá kudy? testovací tlačítko ej zapojeno jedním polem před transformátor a druhým za transformátor na druhý voič. tzn. laicky se spotřebič (tlačítklo) připojí na L za chráničem a N před chráničem č a z toho plyne že test tlačítko MUSÍ fungovat i v případě kdy vodič PE vůbec neexistuje (mluvím pouze o tlačítku na chrániči) pokud toto nefunguje je chránič vadný...

Václav Třetí:
Testovací tlačítko by mělo fungovat s vyjímkou případu, který popsal kol. Schwarz, pokud není náhodou také vadný chránič. Ovšem v zapojení IT nepůjde iniciovat vadaskou - není-li druhá závada.

Jan Franěk:
Souhlasím s Václavem Třetím. Pár roků jsem se pohyboval okolo různých zařízení, napájených z mobilních centrál. Tato zařízení byla zapojena stejně, jako by byla napájena z klasické sítě a generátory byly vybaveny proudovým chráničem a přizemněním. Šlo o motorgenerátor y o výkonech mezi 6kW až 250kW.
Je potřeba si uvědomit, že tento prodejní přívěs, se bude provozovat jak ze sítě, tak z centrály. Tedy je potřeba vyřešit i centrálu, která tomuto bude vyhovovat. Nejsem si na rovinu jist tím, že tato centrála mezi ně patří. Asi bych si nechal doporučit nějakou jinou, vhodnější. Nepřijde mi logické přizpůsobovat instalaci centrále, spíš právě naopak, centrálu vybrat dle provozované instalace a spotřebičů.
Skoro vždy se povedlo nějaké uzemění použít. Pokud nešlo zatlouct zemnící kolík, tak třeba i napojením na sloup VO a podobně.

Pročítal jsem si návod k této centrále a nějak se mi zdá, že si pár věcí trochu protiřečí.

Nicméně je tam pár zásadních informací

Milan Hudec:
Citace: Dominik Ludvík  27.04.2020, 16:54

jaktože nemá kudy? testovací tlačítko ej zapojeno jedním polem před transformátor a druhým za transformátor na druhý voič. tzn. laicky se spotřebič (tlačítklo) připojí na L za chráničem a N před chráničem č a z toho plyne že test tlačítko MUSÍ fungovat i v případě kdy vodič PE vůbec neexistuje (mluvím pouze o tlačítku na chrániči) pokud toto nefunguje je chránič vadný...

Včera jsem se za svoje neodborné vyjádření již omluvil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana