Jak napájet přívěs ze sítě a z elektrocentrály?

<< < (5/10) > >>

Milan Hudec:
Citace: David Hruda  26.04.2020, 23:57

Souhlasím s Lukášem, testovací tlačítko chrániče by mělo fungovat.

Velká omluva, máte pravdu........ ..,  vyjádřil jsem se hajdalácky.

Rozmahel Vladimír:
Citace: Ondřej Řezníček  26.04.2020, 23:38

Případně našel by se někdo z okolí Hradce Králové, kdo by uměl navrhnout zapojení (projekt) na takovýto prodejní přívěs s požadavkem jak na napájení z pevné sítě, tak na napájení z elektrocentrál y? Díky
váš dotaz ohledně OPNDN musíte směřovat na výrobce konkrétní centrály.
Centrála je výrobek a vztahuje se na ni výrobková norma, která musí řešit i OPNDN.
Tady v diskuzi se opíráme o ...4-41, což je norma na instalace...
Zeptal bych se prodejce, ale ne takového pěkného s kravatou, co bez uzardění prodá nos mezi očima s tvrzením, že mu naroste nový. Chce to najít člověka znalého problému. Je možné poptat se i v servisu, kde tyto centrály opravují.
Před časem se tady už podobné téma řešilo, měl jsem i nalezeny články na toto téma, nemám čas to zase hledat...

Jiří Schwarz:
Pokud je chránič v pořádku a je správně zapojený, testovací tlačítko musí fungovat bez rozdílu z jakého zdroje je přivedeno napájení.

Chránič nefunguje v jednom případě: pokud výrobce u 3f (čtyřpólových) chráničů zapojí zkušební obvod mezi 2 fáze. A když se najde borec, co u 3f rozvodu přivede na všechny 3 krajní přívody vývod z jednofázové centrály, testovací tlačítko fungovat nemůže

-------
Centrála, která má na výstupu zásuvku, je primárně určena k připojení pohyblivého spotřebiče.
Myslím, že tam výrobce "končí"
Pokud takovou elektrocentrál u chce někdo využívat pro napájení čehosi, co je na hranici pevného rozvodu, vzniká něco, co je třeba posuzovat individuálně, je otázkou, jestli se pod to bude chtít někdo podepsat, resp. jaké k tomu bude chtít podklady, vyjádření...
A pokud to má být prodejní stánek, tam bych neměl odvahu riskovat, že např. při manipulaci s nějakým spotřebičem se na "konstrukci",  které se dotýká zákazník, objeví nebezpečné napětí. Obsluha, zavřená uvnitř, je na tom relativně lépe

Jan Bocek:
Citace: Ondřej Řezníček  26.04.2020, 23:38

Případně našel by se někdo z okolí Hradce Králové, kdo by uměl navrhnout zapojení (projekt) na takovýto prodejní přívěs s požadavkem jak na napájení z pevné sítě, tak na napájení z elektrocentrál y? Díky

To je správná cesta.
Zkušený projektant musí provést analýzu rizika a navrhnout správné řešení. Musí vypracovat výrobní dokumentaci, návod na obsluhu a údržbu a dokumentaci shody.
Pak tomu lze přidělit označení CE.

Řešení je vždy více a je jen otázkou jak vybrat to optimální.  A zde se ukáže zkušenost projektanta. Revidoval jsem spoustu prodejních stánků a stánků na farmářských trzích.
Málokdy je to bez závad a často na odpojení. Málokdy je řádná dokumentace. Přitom na přívěsy a stánky existuji specifické normy z řady 7.

Martin Kurka:
Jejda, s nevybavením tlačítkem hned jsem kecal, tlačítko je zapojeno na N chrániče a ne na PE, ten přeci není na chránič připojen. Prostě jsem si neuvědomil, že když nefunguje klasická zkouška chrániče v chráněné zásuvce - změření napětí vadaskou s magnetem mezi L a PE - musí chránič vyrazit, což se v tomto případě nestane. Ale tlačítko prostě takto spojení nedělá.

Aby bylo o čem se bavit, připravil jsem schémátko - viz příloha.

Jednak jsou zde vidět některá rizika, jednak je vidět, že záleží na vnitčním zapojení elektrocentrál y. Například u této ani první celkem hrubá závada v izolaci kdekoliv nic nebezpečného nezpůsobí. Naopak je z hlediska laických škodičů kritická kvalita napájecího kabelu mezi maringotkou a centrálou. Zejména celistvosti a polohy vodiče N.

A také představite- li si místo centrály elektrovodnou síť, vidíte že hlídač izolace by provoz na ni znemožnil. Ten potřebuje izolovanou soustavu. Univerzální zapojení by znamenalo dvě přívodky a přepínač sítí, vyblokovávání hlídače izolace a podobné úkony, které pro nekvalifikovan ou obsluhu by mohly být horší riziko, zejména při pokusu o laické nebo pololaické obcházení těchto ochran. Univerzální blbovzdorné řešení je jedině velké trafo, ale nastanou problémy s jeho startem.
Myslím si, že toto současné řešení je bezpečnostní optimum, pokud bude chránič typu A, mrazuvzdorný a s vyšší spolehlivostí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana