Podle které normy hodnotit u spínaného zdroje napětí vůči zemi na výstupu?

<< < (2/4) > >>

Jan Franěk:
Těžko něco řešit při nedostatku informací. Nebyla by alespoň část schématu zapojení? Nebyla by nějaká fotka toho zdroje a hlavně jeho štítku? Někdo tam mohl vložit nevhodný zdroj, nebo může jít o poruchu, či chybu v zapojení. Nestalo by se to poprvé.

Jinak za mne souhlas s kolegou Svejkovským. Mělo by to být SELV.

K tomu napětí - viz příloha

Ta vás možná i nasměruje k tomu co hledáte  ;)

Zdeněk Friedrich:
Citace: Martin Dostál  24.04.2020, 11:56

K bezpecnemu napeti to ma daleko, i kdyz proud nizky.Jedna se zdroj Turck IM82-24-2,5 a SELV tedy rozhodne neni.

Z čeho čerpáte, že se nejedná o zdroj bezpečného napětí. Pokud po odpojení napájeného obvodu na svorkách sek. naměříte napětí v rozporu s hodnotami jinými než uvádí datasheet, jde o závadu zdroje.

Martin Dostál:
Máte pravdu, v datasheet je to psáno jako SELV.Nejedná se o vadu kusu ani serie.Měřil jsem kusy zcela nové a i roky staré.

Jiří Schwarz:
Je mnoho zařízení, na kterých se naměří na straně malého napětí cca polovina síťového napětí proti zemi.
Pokud je zdroj SELV, nemusí splňovat tyto požadavky celý rozvod, ale pak bychom to nemohli brát jako SELV
Ono to je hodně o kapacitách rozvodu, ať již nežádoucích, které jsou dané fyzikálními vlastnostmi vodičů a kabelů, nebo o ty uměle vytvořené použitím nějakých filtrů.

V ČSN 34 1010 cosi bylo, z jednotlivých edicí nástupnické 33 2000-4-41 to postupně mizí, něco mám ještě napoví ČSN EN 61140

Je dovolený nějaký maximální dotykový proud, byl označován za bezpečný, bylo to 3,5mA AC nebo 10mA DC.
Pak je tu práh citlivosti, který představuje proud asi 1mA
Protože může dojít k nabití nějakého kondenzátoru na nějaký DC potenciál, ještě je tu omezení náboje

Takže zatímco např. někteří odborníci preferují SELV a odmítají PELV jako méně bezpečné, já vnímám přizemnění SELV přes nějakou přiměřenou impedanci jako cestu k tomu, že se mi rozvod malého napětí neposune na nedefinovateln ý potenciál proti zemi i za tu cenu, že to pak bude PELV

Vojtěch Běhunčík:
Trochu OT, ale přesto se zeptám.
Podle katalogového listu je vstupní napětí univerzální: 85 - 264 V AC; 90 - 375 V DC
Na štítku je napsáno:
Input: 100 - 240 V AC; 47 - 63 Hz; 1500 mA
Output: 24 V DC; 60 W;

Zřejmě jde podle štítku o typ pro AC napájení, ale přece jen - vstupní proud 1,5 A?
Možná náběhový proud měniče s kondenzátorem ... ale trvalý?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana