Jak vyřešit stykačový záskok pokud se na kontaktech potkají oba přívody?

<< < (5/7) > >>

Petr Liskar:
Citace: Ivan Polínek  21.04.2020, 20:49

Tady máte schema záskoku ovládacího napětí s  jedním relé, s  tím, že napájení ze zdroje 1 je prioritní.

Jojo. Přesně o tomto mě kolega Miroš pocitově tvrdil, že to nemůže fungovat, kdzž jsem poznamenal "Nestačil by jen jeden stykač s jedním spínacím a jedním rozpínacím kontaktem?"...

Lukáš Rotrekl:
Teď jsem si všiml, že tam má pomocné napětí, tak třeba těch ampérů nebude potřeba až tak moc. (Mimochodem se ten dotaz zrovna objevil v jedné elektroskupině na FB - nevím, jestli zdejší odpovědi nebyly dost uspokojivé nebo tam trvalo tak dlouho schvalování).
Jen bude nutný, aby u toho spínacího prvku (relé, stykač) bylo dostatečně rychlé a bezpečné odpojení druhého (vč. přechodného děje při jiskření na kontaktech a pod) před připojením prvního při obnově napětí na něm.

Ivan Polínek:
Ve schematu vidíte čísla kontaktů, zapojuje se to ob jeden kontakt. Pokud by to bylo na jednom přepínacím kontaktu, tak to zlobí. 
A jak zde někdo psal o zpětné transformací, tak ta při výkonu trafa 10kVA a výše nehrozí, protože dojde k výpadku ovládacího jištění, které bývá do 10A. 

Jiří Vodehnal:
Pánové, podívejme se na problém trochu jinak.
Jestli to dobře chápu, tak je u dvou stykačů blokování pomocí pomocných rozpínacích kontaktů. Pominu ne zcela správné značení kontaktů. Stykač má vlastnost, že nejdříve tyto kontakty rozepnou a pak teprve sepnou hlavní kontakty. Toho se využívá, např. při reverzaci motorů.
Z toho je jasné, že by oba stykače, jsou-li v pořádku sepnout najednou nemohou.

Samozřejmě, má-li být systém spolehlivý a bezpečný, tak se využívá principu zdvojení:
1. doplnění mechanického blokování (již zde bylo řečeno) - existuje originál kombinace stykačů od výrobců
2. zdvojením spínacích prvků, tj. pro každou větev dva stykače v sérii včetně pomocných kontaktů -v případě "připečení" i mžikového funguje el. blokace dobře
3. řešením na straně ovládacích obvodů, např. již citovaným zpožděním nebo přidáním přepínacího relé, jak již také bylo navrženo

Nevíme žádné další doplňující informace.
Jak dlouhá může být prodleva nebo, co je vlastně napájeno. Pokud je zde požadavek záskoku, tak zřejmě je k tomu důvod. V tom případě bych nejspíš investoval do správného řízení.

Nicméně zadavatel problému se již více neozval, takže ...diskuse ... je asi o ničem.

Jakub Drbohlav:
Citace: Ivan Polínek  21.04.2020, 20:49

Tady máte schema záskoku ovládacího napětí s  jedním relé, s  tím, že napájení ze zdroje 1 je prioritní.

Toto bych nedoporučil...
Zaručíte, že 31/32 odskočí dřív, než sepne 11/14?

Já řeším jakékoliv záskoky dvou sítí vždy přes dva prvky (jistič s motorovým pohonem) s mechanickým i el. blokováním.
Jen tak jsem schopen zajistit, že se mi sítě nikdy "nepotkají".
U větších a "chytřejších" ATS řeším přepínání pomocí ŘJ COMAP.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana