Jak vyřešit stykačový záskok pokud se na kontaktech potkají oba přívody?
Jan Franěk:
Citace: Aleš Daňhel 20.04.2020, 17:07
Přidávat časák na zpoždění nebo měnit stykače a osazovat je nějakou mechanickou blokádou bohužel není možné.
Důvod proč ne? Jestli cena, tak to je ten nejblbější důvod.
Osobně by mne zajímalo, co je tím vlastně napájeno. Viz informace kolegy Kůrky o problémech s napájením motorů a podobných záležitostí. Stále tam vidím mnoho otázek a nesmyslných omezení, která brání v relevantním návrhu opatření. Osobně silně vnímám i absenci projektové dokumentace. Čím dál tím méně se mi chce pak odpovídat na podobné dotazy, kdy se ušetří za projekt, aby se zdejší "pitomci" (včetně mne) vzdali zdarma svých draze a dlouho nabývaných zkušeností a poradili někomu jak vyřešit technický problém za 2,40Kč, když už ne zadarmo, protože se jim "nechce " investovat do správného řešení.
Miroš Jan:
Prostě to předložené schéma tazatele, je nebezpečné. >:D
Jan Bocek:
Citace: Aleš Daňhel 20.04.2020, 17:07
Jedná se o stykačový záskok.
Jsou dva přívody napájené z různých traf.
Z těchto dvou přívodů se tvoří pomocné napětí za pomocí pojistek 1FU22 a 2FU22 přes stykačový záskok.
Problém je v tom, že v případě, že jsou oba přívody bez napětí a na obou současně se napětí obnoví dojde k tomu, že na spínacích kontaktech stykačů se potkají oba přívody a dojde k vybavení pojistek vlivem vyrovnávacího proudu dvou různých přívodů.
Pokud dojde k postupnému obnovení napětí nejdřív na jednom a pak na druhém přívodu, je vše OK.
Nesetkal se někdo s podobným problémem, kdy bylo potřeba vyřešit vzájemnou blokádu sepnutí těch dvou stykačů?
Přidávat časák na zpoždění nebo měnit stykače a osazovat je nějakou mechanickou blokádou bohužel není možné.
Zkusme podrobněji studovat předložené schéma zapojení ovládaní.
Když budou oba záskoky pod napětím, tak zapínací kontakty obou stykačů způsobí v ovládání zkrat a vyrazí pojistku.
Tak takovou ochranu proti "potkání se" obou stykačů mohl vymyslet pouze "genius".
Proč se potkají oba stykače již dostatečně vysvětlil kolega Martin Kurka.
Prostě tyto problémy jsou známé jako při rychlé reverzaci stykačů. Výsledkem je zkrat v silové části s ohňostrojem.
Proto byly vymyšlené standardy zapojení, jak tomu zabránit.
Když nahlédnu do Wiring Manualu Klockner- Moeller z roku 1970 a do Příručky zapojení spínacích a řídicích přístrojů nn firmy Moeller z roku 2008, tak najdu několik řešení. Jak již ale napsal Honza Franěk, pro projektanta elektro je to hezká úloha, jak to vyřešit.
Také v obecné rovině zde byly naznačeny.
Předložené schéma zapojení mi připadá jako špatně vyřešená školská úloha a hledá se záchrana. Je třeba studovat a hledat řešení, které se řešilo již před 50-100 léty. Na internetu a v Googlu také vše není.....
Ivan Polínek:
Tady máte schema záskoku ovládacího napětí s jedním relé, s tím, že napájení ze zdroje 1 je prioritní.
Lukáš Rotrekl:
Tak teď už najít jen odpovídající relé s přepínacím kontaktem na 3f napětí a proud v řádu desitek (možná stovek) ampérů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana