Čím nahradit bakelitové krabice ACIDUR?
Jan Franěk:
Ve vlhkém prostředí se občas potkávám s tím, že se na bakelitu utvořil vypálený vodivý kanál, který náhodně vyhazoval jistič, nebo chránič. Ani to nemuselo dlouho trvat, ale stačil k tomu třeba rok až dva. Dle mých zkušeností se to občas stane i u plastu, ale u bakelitu mnohem častěji.
Citace: Václav Třetí 22.04.2020, 11:00
Membránové průchodky neprořezávám nožem do kříže, používám propichovací trn dodávaný jedním z výrobců, přesto není těsnící schopnost těchto průchodek dlouhodobě dostatečná a proto se je snažím používat co nejméně.
Nemyslel jsem nikoho konkrétního ;) , ale povzdechl jsem si jen tak všeobecně. O schopnosti těchto průchodek v čase jsem také psal.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 22.04.2020, 08:54
Bakelit má pár nepříjemných vlastností. Je značně hygroskopický. Kdo pamatuje staré bečovské svorky, může potvrdit. Na třetí svorce od svorky pod napětím jsem naměřil ještě okolo 50V, což dokázalo udržet relé sepnuté.
Stárnutí, především křehnutí na slunci bylo poměrně rychlé. Krabice se rozpadaly.
Ano, mnhokrát jsem byl "kopnut" při sáhnutí na bakelit, když jsem potřeboval vlézt někde za svorky. Musel jsem se naučit používat kleště čápovky ;D Dobrá výuka praxí, i když trochu bolestivá a nebezpečná. ;D :D ;D :D
Nicméně je zajímavé že u krabic jsem nic podobného nezažil.
Zpět k tématu. Dobrou osobní zkušenost jsem udělal s pancéřovými krabicemi Kopos, viz obrázek. Ale i s plastovou krabicí OBO z odkazu https://elektrika.cz/data/clanky/obo-odbocna-krabice-ip67
František Šohajda:
U ACIDUREK byl vždy problém se 4mi šrouby na víčku!
Když jste je dali do sklepa (třeba vinného) tak za pár let jste je otvírali kladivem jednou a naposledy!! ;D ;D
Šroby byli vždy rezové a nešli povolit! U šedé plastové se to nikdy nestane!
Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk 22.04.2020, 12:26
Nemyslel jsem nikoho konkrétního ;) , ale povzdechl jsem si jen tak všeobecně. O schopnosti těchto průchodek v čase jsem také psal.
Já jsem to také nevztáhnul na sebe, spíš jsem chtěl říci, že i když se membrána propíchne přípravkem dodávaným výrobcem, není 100% jisté že bude těsnit a dlouhodobá těsnost v řádu třeba 20 let je nepředpokladat elná.
Citace: František Šohajda 22.04.2020, 19:04
U ACIDUREK byl vždy problém se šrouby na víčku!
Když jste je dali do sklepa (třeba vinného) tak za pár let jste je otvírali kladivem... U šedé plastové se to nikdy nestane!
To je pravda jen částečně, ten šedý plast dost pruží a kladivu dost dlouho odolává, to se jeden moc uondá, než ji rozbije. Před nějakým časem jsem zarezlé samořezy z šedivé Acidur tři utrhl a čtvrtý nechtěl nejprve ven, pak jsem ho zahřál smyčkou pistolové pájky a povolil relativně snadno.
Proto v místech, kde se dá předpokládat snadné zareznutí používám mosazné a nerezové šroubky. Samozřejmě v rámci rodiny a u VIP zákazníků, kteří to ocení - a nejen finančně.
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 22.04.2020, 22:56
... a dlouhodobá těsnost v řádu třeba 20 let je nepředpokladat elná.
...
Proto v místech, kde se dá předpokládat snadné zareznutí používám mosazné a nerezové šroubky. ...
Zreznutí šroubků je obecně problém a nejen u Acidur krabic, ale i např. u starších svítidel s vyšším krytím. Někdy ten šroub drží tak, se se urve, jindy se poškodí závit v bakelitu.
Nezkoušel někdo vypátrat a porovnat jakou životnost, použitelnost krabic Acidur předpokládají výrobci?
Jan Franěk:
Citace: Jiří Schwarz 23.04.2020, 09:30
Zreznutí šroubků je obecně problém a nejen u Acidur krabic, ale i např. u starších svítidel s vyšším krytím. Někdy ten šroub drží tak, se se urve, jindy se poškodí závit v bakelitu.
U acidurek, to byl vždy problém, přesně jak píšeš. Často se to ale pokoušeli elektrikáři sami řešit, například tím, že hlavičky šroubů po jejich utažení, zatřeli vazelínou, nebo tmelem. Obě tato řešení fungovala, s velkým ale. Jakmile někdo jednou do krabice vlezl, už to po sobě neuvedl zpět a tedy došlo k rychlému korodování šroubů. Nebo časem také vazelína na krabici opršela a problém se jen posunul v čase. Tam kde použili tmel, to bylo trvanlivější, ale po nějakém čase tmel vytvrdnul a pak bylo obtížné jej vyškrábat tak, aby se ukázala drážka na šroubku. Někdy byla hlavička OK, ale zarezl závit v acidurce. To bylo taky peklo. ALe všeobecně je řadím mezi zdařilé produkty. U nových plastových krabic jsou šroubky kvalitnější, ale jejich drážky stojí za pendrek. Tedy prozatím jsem je neviděl reznout, ale jejich utažení i povolování mi způsobuje často zvedání krevního tlaku. :D
Začal jsem upřednostňovat ty krabice, které jsou v to to směru v pohodě. Nejvíc oblíbené jsou u mne ty, které mají "rychlošrouby", umožňující jejich odšroubování pootočením o 1/2 až 1 otáčku, bez potřeby více šroubovat. ;) o:-) (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana