Čím nahradit bakelitové krabice ACIDUR?

(1/4) > >>

Igor Molák:
Z bakelitu se vyráběly (vyrábějí?) černě elektroinstala ční krabice. Někdo jim říká ACIDUR (nevím co ta zkratka znamená). Dnes se krabice vyrábí z PP, PE, PVC i PS. Mám dojem, že ač se tyto materiály vylepšují různými přísadami, nevydrží tolik co starý bakelit. Snad s výjimkou křehkosti: tam kde se nové materiály roztrhnou, vyžvýkají či ohnou, tam bakelit prostě praskne.

Četl jsem, že bakelit je nehořlavý, myšleno tak, že odolá vyšším teplotám než zuhelnatí. Přesto se pod bakelitové krabice dávaly nehořlavé podložky, takže to s tou odolností asi není tak slavné. Možná jen nepřispívá k požáru.

Bakelit by měl odolávat UV záření (alespoň staré bakelitové krabice, instalované venku jsou sice na povrchu zašedlé, ale nerozpadnou se a stále drží).

Pokud byla krabice správně utěsněna průchodkami, vypadá po otevření i za po půl století jako nová. Většinou však býval s těsněním problém, takže montéři dotěsňovali průchodky něčím, co vypadá jako kyt či modurit.

Při opravách bývá problém sehnat k bakelitovým krabicím náhradní díly (gumové těsnění, průchodky, šroubky, svorky). Právě výměna starých AYKY kabelů za CYKY je potíž, protože nové kabely jsou tenčí a původní průchodky pak netěsní.

Milan Hudec:
Citace: Igor Molák  20.04.2020, 13:43

Z bakelitu se vyráběly (vyrábějí?) černě elektroinstala ční krabice. Někdo jim říká ACIDUR (nevím co ta zkratka znamená). Dnes se krabice vyrábí z PP, PE, PVC i PS. Mám dojem, že ač se tyto materiály vylepšují různými přísadami, nevydrží tolik co starý bakelit. Snad s výjimkou křehkosti: tam kde se nové materiály roztrhnou, vyžvýkají či ohnou, tam bakelit prostě praskne.

Četl jsem, že bakelit je nehořlavý, myšleno tak, že odolá vyšším teplotám než zuhelnatí. Přesto se pod bakelitové krabice dávaly nehořlavé podložky, takže to s tou odolností asi není tak slavné. Možná jen nepřispívá k požáru.

Bakelit by měl odolávat UV záření (alespoň staré bakelitové krabice, instalované venku jsou sice na povrchu zašedlé, ale nerozpadnou se a stále drží).

Pokud byla krabice správně utěsněna průchodkami, vypadá po otevření i za po půl století jako nová. Většinou však býval s těsněním problém, takže montéři dotěsňovali průchodky něčím, co vypadá jako kyt či modurit.

Při opravách bývá problém sehnat k bakelitovým krabicím náhradní díly (gumové těsnění, průchodky, šroubky, svorky). Právě výměna starých AYKY kabelů za CYKY je potíž, protože nové kabely jsou tenčí a původní průchodky pak netěsní.

SEZ je stále naštěstí vyrábí.
Do háje šla ale kvalita můstků.

Václav Třetí:

Kvalita - je otázka čeho.  Krabice sama  je z tvrdého světle šedého plastu, průchodky jsou jinak řešeny, ale na dnešní kabely vyhovují a těsní lépe. Můstky jsou velice podobné těm původním, mírně ušetřeno materiálu, taková je už doba, ale stále se dají šroubky dotáhnout a vodiče pod nimi drží.

Já bych doporučil výrobci, aby je dělal i v černé barvě, je docela nehezké, když ve staré roubené chalupě je rozvod starý 60 let a nyní tam je třeba jednu krabici přidat nebo vyměnit a ona tam ta nová doslova svítí.

Jiří_Hrubý:
Citace: Igor Molák  20.04.2020, 13:43

Medvědí ho.no se tomu říká. Zručný zkušený montér udělal ovin kabelu tehdy ještě kvalitní asfaltovou páskou a po letech je honička takhle utěsněný kabel vyrvat.

Staré acidurky všech velikostí mám rád.
Když jdu občas do JZD, mám zásobu průchodek STR-PG-16-RAL-9005 a šroubků M4x12 A2. Na případné oživení a jakous impregnaci je super leštěnka Tempo.  (dance)
V případě špatného stavu svorkovnic, není problém je odstranit a použít WAGO. To hlavně když jsou zasekány ve zdi.
Když to jen trochu jde, snažím se je zachovat, jednak jejich uchycení k roštům je specifické a nové krabici jiného typu se musí uzpůsobit a druhak v tom prostředí ty plasty nových krabic poměrně rychle žloutnou a degradují.
Ty nové acidurky SEZ nejsou špatné, ale výhradu bych měl hlavně k šroubkům víka, ty samořezky jsou mizerně zinkovány a rády zareznou a po roce se utrhnou.
Co se týče černého (viděl jsem tuším i hnědé) provedení, vyrábí se, dělá je Malpro, nebo Pawbol, označení jako u starých A.0035C . Kvalitativně obdobné, jako nové SEZ.

Milan Hudec:
Kolegové,  netřeba podléhat panice, bakelitové se stále vyrábí, označení je např. 6455-11.
Inovativní PVC mají číselnou řadu stejnou s navíc písmenem P  plast.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana