Poškodí se chránič vetším proudem než jmenovitým?
Jan Franěk:
Citace: MichalBrabec 19.04.2020, 19:17
Může se chránič poškodit větším proudem než je jmenovitý proud daný výrobcem?
To myslíte tuto otázku fakt vážně? ;) Proč by to tam výrobce jinak psal? Jen tak pro srandu? Čemu bychom pak mohli věřit, když ne těmto údajům?
Citace: MichalBrabec 19.04.2020, 19:17
... ale zajímá mě jestli výrobce zastavuje linku a mění v chrániči o nula nula nic tlustší vnitřnosti nebo jen natiskne 40A místo 25A.
Proč by měl kvalitnější přístroj prodávat levněji? Nebo se domníváte že by vyráběl jen PCH na 125A a jen na některé tiskl 25A, 40A, 63A a tak dál? Cenu toho přístroje určuje často množství mědi a železa v něm použité. Zkuste si někdy zvážit kvalitní přístroj a porovnat jeho váhu s levnou řadou. TO se týká jak jističů, tak chráničů. Jinak víte jaký je rozdíl mezi kvalitním jističem a jističem za pár korun? Tedy pokud pominu tu váhu přístroje? Levný jistič bude fungovat stejně jako ten kvalitnější, ale jen do té doby, než dostane pár "ran od zkratu" Kvalitní přístroj to přežije, ale ten levný po 2-4 zkratech přestane prostě fungovat. U PCH je riziko zničení kontaktů podobné, ale může být fatálním, pokud zničíte kontakt N. TO se pak dějou věci ::)
Milan Hudec:
Citace: Jiří Vodehnal 20.04.2020, 22:51
Harmonické proudy v bytové výstavbě jsou problém, málokdo si to uvědomuje. Není to problém chráničů, protože tam nejsou, ale u stoupacích vedení v Praze jsem už na to narozil několikrát.
Hovoříte o redukovaném nebo plnotučném vodiči PEN ve stupačce?
David Hruda:
Když už se tu zase sáhodlouze řeší virtuální problém, tak položím dvě otázky:
1. Viděl někdy někdo z vás (nás) přerušený N v chrániči, který byl jištěn predepsaným jističem?
2. ..., který nebyl jištěn předepsaným jističem?
(poklona) za odpovědi.
Za mě:
1. Ne
2. Ne
Milan Hudec:
1.Ano
2.Ano
Dejme tomu kolem 10 případů.
3.Největší počet případů se projevuje spíše nenápadně, a to zrychleným odcházením elektroniky v instalaci vlivem přechoďáčku na kontaktu N, což je jev, který trvá roky bez zjevného okamžitého následku.
Dle toho co jsem na kontaktech chráničů viděl (pidijiskry) při začátku průchodu proudu kolem 20A, což je běžný krátkodobý proud zásuvkového okruhu v praxi, tak bych se neodvážil uvažovat o nějaké "centrální" pětadvacítce, či dvaatřicítce, ale začínám 40A, kde jsem jiskření již téměř nezaznamenal.
Kdo je vybaven analyzátorem sítě, může si to pro sebe potvrdit, přechodový děj je tam vidět nádherně.
Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec 21.04.2020, 14:51
tak bych se neodvážil uvažovat o nějaké "centrální" pětadvacítce, či dvaatřicítce, ale začínám 40A, kde jsem jiskření již téměř nezaznamenal.
Hmm, a jaká iná výhoda jedného 4p PCH okrem ľahšieho zapojenia v rozvádzači vás vedie k tomu, že staviate spoľahlivosť a škody na spotrebičoch v EI pre domácnosti na jednom kontakte?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana