Poškodí se chránič vetším proudem než jmenovitým?
MichalBrabec:
Může se chránič poškodit větším proudem než je jmenovitý proud daný výrobcem? Mate s tím zkušenost, že by chránič přestal reagovat nebo jinak "zkolaboval". Ptám se z tohoto důvodu, že se mi stalo,že jsem nakoupil chrániče 2p 25A místo 40A. RD s hl. jističem 32A je celkem výjimka tak to člověka netrklo. Chrániče jsem vyměnil za 40A, ale zajímá mě jestli výrobce zastavuje linku a mění v chrániči o nula nula nic tlustší vnitřnosti nebo jen natiskne 40A místo 25A.
Václav Třetí:
Zeptejte se výrobce, ono to bude asi trochu jinak u renomované firmy a u čínsko-polských plagiátorů.
Kdo někdy viděl vnitřnosti chrániče a zná princip činnosti, tak si lehce odvodí, co se musí změnit kvůli většímu dovolenému zatížení a nebude to jen o 0,0000....
Milan Hudec:
U 1f bych na základě doporučení dobrého výrobce byl ochoten risknout jistič/chránič 1/1.
U 3f doporučuji o dva stupně vyšší, kvůli kontaktu N.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 19.04.2020, 21:52
...
U 3f doporučuji o dva stupně vyšší, kvůli kontaktu N.
Asi ano, ale na čem ten požadavek postavit?
U jednofázových chráničů je to jasné, co teče po L, to teče po N, pokud tam bude rozdíl, měl by to chránič "ukončit"
U třífázových při nějaké kombinaci činné, kapacitní a indukční zátěže nebo při velkém obsahu vyšších harmonických může téci N vodičem (a tedy i přes N kontakt) větší proud než je nejvyšší proud v jedno z vodičů L.
Kolik výrobců u čtyřpólových chránič jističo-chráničů hlídá proud ve všech 4 pólech?
Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz 19.04.2020, 22:09
Asi ano, ale na čem ten požadavek postavit?
U jednofázových chráničů je to jasné, co teče po L, to teče po N, pokud tam bude rozdíl, měl by to chránič "ukončit"
U třífázových při nějaké kombinaci činné, kapacitní a indukční zátěže nebo při velkém obsahu vyšších harmonických může téci N vodičem (a tedy i přes N kontakt) větší proud než je nejvyšší proud v jedno z vodičů L.
Kolik výrobců u čtyřpólových chránič jističo-chráničů hlídá proud ve všech 4 pólech?
V bytové instalaci bych se obecně harm.a pod nebál.
Nicméně když juknu do střev chrániče na pidikontaty a uvědomím si na jakém tenkém plíšku kontaktu N visí bezpečnost celé instalace (v rozšířených případech centr.pch), tak mě jímá hrůza, u tzv.ekonomický ch výrobců je to fakt síla.
Už jsem to i zde uváděl leta, že bych strašně rád PCH bez kontaktu v N, (jen s cívečkou).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana