Pomůže k sepnutí elektrického vrátného posílení obvodu kondenzátorem?

(1/2) > >>

Stanislav Marko:
Máme v paneláku elektromechani cký zámek viz po několika letech jsem ho měnil za nový, ale občas se stane, že té části s elektromagnete m, která zajišťuje, že vás zámek pustí do domu se občas moc nechce.

Magnet se sepne, ale nemá dostatečnou sílu se přitáhnout a musíte trochu vzít za dveře, aby dostal mechanický impuls a zalezl dovnitř. Stane se to tak každé desáté použití, mechanické příčiny nejsou, je to vše nové, nikde se nic nepříčí a tak. Podle výrobce ten magnet je na 12V a chce 1200mA.

Zatím nemám multimetr, takže jsem to neměřil, ale podezřívám, že prostě ten systém může mít slabý zdroj. Je to nějaká krabička na kterou se přikládají čipy, které vás autorizují k otevření dveří, je to letité, takže možná už to nemá potřebný výkon. Výměna není momentálně možná nejsou na to prachy a nemáme od té krabičky ani klíčky, takže muselo by to celé pryč protože se tam nikdo nedostane už a musel by se celý systém měnit, možná i ty čipy co mají lidi a tak.

Myšlenka je, zda by to šlo přiživit kondenzátorem, aby elektromagnet dostal větší počáteční proud a bezproblémově se sepnul. Možná bych před něj dal ještě diody, aby se kondenzátor vybíjel správným směrem do elektromagnetu a nešel náboj zpátky do elektroniky toho čipového zařízení a náhodou se to nějak nespálilo celé. Jelikož nemám měřák tak ani nevím jestli z toho zdroje jde 12V střídavých nebo ss. Tomu zámku je to jedno, takže případné usměrnění diodou nebude vadit. myslíte, že moje úvaha je správná? nemám zkušenost s elektromagnety, takže kondenzátorem ten magnet snad nespálím ne? Zase takový proud tam snad nebude, aby hrozilo zničení.
Multimeter budu výhledově mít, takže si to změřím kolik ten zdroj dává, jestli málo proudu nebo slabší napětí. Co si myslíte o mém řešení, dát před elektromagnet kondenzátor jako posílení zdroje.
Jestli to není úplná ptákovina.

Peter Munka:
Ehm, je to sice napatie bezpecne a na sekundare transformatora, ale ak nemate ani obycajny multimeter a celkovo v elektrotechnik e len tak "plavete",  radsej sa v tom nevrtajte. Jedine, co bude asi ako tak spravne, je teoria o "slabom zdroji",  odborne povedane o zdroji bud s velkym vnutornym odporom alebo neschopnom dodat pozadovany prud.
Ci je cievka napajana jednosmernym alebo striedavym prudom pomoze vyriesit aj zvuk : ak to cvaka = jednosmerny, ak to bzuci = striedavy.

David Hruda:
Dejte tam takový zámek, jaký tam patří, tedy takový, který potřebuje takový proud, jaký je schopen dát zdroj.

Jiří Schwarz:
Tak je příliš věcí pro a proti...
- něčím se to spíná, pokud za spínač dáte usměrňovač a větší kondenzátor, může to zhoršit opalování kontaktů a jejich rychlejší destrukci
- kondenzátor je třeba nabít a pak připojit k elektromagnetu, ále jestli jsem pochopil popis, to je zákrok, který nemůžete udělat
- pokud pošlete nějaké napětí do zámku a před zámek dáte usměrňovač a kondenzátor, může odpor vedení (a případný přechodový odpor spínače) ještě zpomalit pohyb jádra v elektromagnetu a situace se může ještě zhoršit
atd...

Václav Třetí:
Je nový elektromagnet stejného výrobce, typu a provedení jako původní? Občas jsem se setkal, že bylo třeba nový elektromagneti cký zámek rozebrat a "dodělat doma" - očistit nedostatky po opracování dílů a mírně namazat. Někdy též při montáži dojde k nakřížení a zhoršení funkce

Jakékoliv elektrické úpravy bych si nedovolil dělat ani jako odborník, pokud nemám dostatek informací a pokud nemůžu zkontrolovat zapojení v kódovém / kartovém / čipovém zařízení. Zdroj k napájení dom. telefonů a zámku bude s velkou určitostí v rozvaděči okruhů společné spotřeby domu, nikoli u čtečky čipů. Jak se zámek chová, pokud je otevírán některým z tlačítek v bytě při příchodu návštěvy, která nemá čip?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana