Může pod bazénem vést zemnící pásek hromosvodu?
Rudolf Kosniowski:
Jedná se o nadzemní rámový bazén (kruh o průměru 5m) umístěný 10 m od domu. Při srovnávání terénu jsme narazili na zemnící pásek. Můžeme na tomto místě postavit bazén popř. jakou vzdálenost máme dodržet?
Pavel Horský:
Záleží na tom, k čemu ten pásek slouží.
Pokud slouží jako zemnič hromosvodu, pak bych se toho nebál.
Za bouřky byste se stejně neměl venku koupat, takže bych to asi neřešil.
Jediné k čemu bych měl výhrady je skutečnost, že díky chemicky ošetřené vodě, která bude vytékat z bazénu, vám ten pásek ze země zmizí do 10 let.
Jan Hájek:
Doporučil bych bazén (jeho kovovou kostru), k bazénu připojit, jsem ortodoxní pospojovač.
Pavel Horský:
Citace: Jan Hájek 19.04.2020, 11:48
Doporučil bych bazén (jeho kovovou kostru), k bazénu připojit, jsem ortodoxní pospojovač.
Honzo, zřejmě jsi ještě neviděl konstrukci zahradních povrchových bazénů :-D :-D
Do toho bych určitě nešel.
Pospojovat by se mělo to, co je na pospojení technicky uzpůsobeno.
Jiří Schwarz:
Moc neznámých pro nějaký jednoznačný postoj
Jestli jsem pochopil o jaký bazén se jedná, je tam asi 24 trubek mechanicky spojených plastovými segmenty.
Tam bych asi o elektricky vyhovujícím pospojování moc nepřemýšlel.
Pak je na zamyšlení jestli bude u bazénu filtrace a jaká. To, co se běžně k popisovaným bazénům dodává, není tak úplně skvělé z hlediska blízkosti elektrického zařízení od "hladiny".
A pak můžeme přemýšlet, jestli přívod pro tu filtraci je přímo z domu, od kterého je to uzemnění, jestli je tam a jak provedeno hlavní pospojování a jestli tedy to "přivedení správného potenciálu do země pod bazén" je dobře, nebo špatně, nebo je to jedno...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana