Jak postupovat při zjištění nedostatků ve výchozí revizní zprávě?
Jirka Š. Svejkovský:
Zapomněl jsem k těm paragrafům dopsat, že z nich vyplývá vaše právo na reklamaci díla a že máte i páky na to, jak se domoci nápravy.
Mizerně napsaná revize zpochybní závěr. Oprávněně se pak můžete domnívat, že neodpovídá skutečnému stavu instalace a jako celek jí můžete odmítnout. A žádat řádnou nápravu.
Nejhorší je, když revizi provádí sám montážník. Možná profislepota i zamlčení vlastních bastlů z takové revize dělá bezcenný papír.
Martin Kurka:
Citace: Pavel Sovička 18.04.2020, 09:59
Při přehlášení dodávek elektřiny jsem zjistil, že hodnota vstupního jističe uvedená v revizi neodpovídá skutečnosti.
Distributor jen tak nepovolí změnu hodnoty hlavního jističe. O každé ví. A závažnou technickou změnu, jakou je zvýšení hodnoty hlavního jističe je nutné podpořit v žádosti o změnu hlavního jističe novou revizní zprávou.
O každou změnu jističe se musí žádat distributor, jistič je navíc zaplombovaný a vyměněný si musí distributor znova zaplombovat.
V každém případě má distributor (ČEZ distribuce, PRE...) ve svém archivu kopii žádosti první přihlášky vašeho odběrného místa. Na kopii přihlášky je razítko a podpis revizního technika a termín výchozí revize. To vám mohou sdělit i telefonicky a můžete si porovnat údaj jak datum revize a jméno revizního technika, tak hodnotu hlavního jističe z doby uvedení odběrného místa do provozu. Časem se mohla hodnota jističe i zmenit žádostí odběratele. Pro změnu jističe směrem dolů není vyžadováno žádné odborné posouzení, tak se může revize od reality zcela regulérně odlišovat. Tuto změnu by zachytila periodická revize, která by se měla provést s předepsanou periodou, ale pro byty není povinná.
Pavel Sovička:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.04.2020, 18:57
Zapomněl jsem k těm paragrafům dopsat, že z nich vyplývá vaše právo na reklamaci díla a že máte i páky na to, jak se domoci nápravy.
Jejich přečtením jsem záměr pochopil :)
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.04.2020, 18:57
Mizerně napsaná revize zpochybní závěr. Oprávněně se pak můžete domnívat, že neodpovídá skutečnému stavu instalace a jako celek jí můžete odmítnout. A žádat řádnou nápravu.
To se teď právě obávám. Škoda, že jsem si nedal pozor před podpisem. Moc jsem věřil razítku.
Citace: Martin Kurka 18.04.2020, 19:13
Distributor jen tak nepovolí změnu hodnoty hlavního jističe.
Toho jsem si vědom a taky už vím, že s chybou v revizi mě ČEZ tu žádost zamítne (aspoň to tvrdí jejich podpora).
To vám mohou sdělit i telefonicky a můžete si porovnat údaj jak datum revize a jméno revizního technika, tak hodnotu hlavního jističe z doby uvedení odběrného místa do provozu.
Zavolám a zjistím :)
Pro změnu jističe směrem dolů není vyžadováno žádné odborné posouzení, tak se může revize od reality zcela regulérně odlišovat. Tuto změnu by zachytila periodická revize, která by se měla provést s předepsanou periodou, ale pro byty není povinná.
Když jsem si vyžádal číslo EAN od investora, abych mohl provést přepis, tak jsem dostal jeho přihlašovací dokumenty, kde byl uveden jistič 1x16A. V ten moment jsem přišel na ten nesoulad s revizí a fyzicky si ověřil, že je tam skutečně 16A. Poté proběhla rekonstrukce elektroinstala ce a necelé dva měsíce od přihlášení elektřiny investorem už výchozí revize říká 20A na vstupu. Jistič je starý bakeliťák. Myslím, že se nejedná o změnu dolů v průběhu užívání. Což mě přivádí na další dotaz: Když je na vstupu 16A a v bytě jsou jističe 16A (vyjma světelných okruhů, ty jsou na 10A), tak asi není dodržená selektivita. Je vůbec možné takto provozovat tu elektroinstala ci v bytě? Že to výkonově nestačí to je mě jasné, ale do pár měsíců má proběhnout revitalizace celého domu včetně nové elektroinstala ce až do bytů takže jsem to chtěl s 1x20A "přežít".
Jan Bocek:
Citace: Pavel Sovička 18.04.2020, 09:59
Při přehlášení dodávek elektřiny jsem zjistil, že hodnota vstupního jističe uvedená v revizi neodpovídá skutečnosti.
Marin Kurka mne inspiroval a od té doby se dívám do fakturace, jaký je tam oficiálně vedený hlavní jistič. Prodávající měl zajistit i převod OM.
To se občas stává, že se udělá rekonstrukce a osadí se na příklad jističem 3x25A.
Při změně uživatele přiložíte k žádosti revizní zprávu a distribuce vám sdělí, že původní smlouva je na 3x17 A. Musíte vyplnit novou žádost a doplatit.
Anebo také vyměnit jistič za 3x16A bez doplatku. A vy budete z toho vyvozovat, že údaj v RZ neodpovídá "skutečnosti" podle smlouvy.
Prostě jste to blíže nevysvětlil v čem nastal problém. Proto se jen domníváme...
Dále ve VRZ jsou uvedené náležitosti jako je dokumentace. Bud je přílohou VRZ nebo schází. Dodavatel měl dodat dokumentaci skutečného stavu a RT ji měl vyžadovat.
Citace:
Nemohu si být jistý, že elektroinstala ce je kompletně v pořádku, ale zatím mám dojem že se jedná "jen" o překlepy a neúplnost výchozí revizní zprávy. Vlastně jediný nedostatek, o kterém vím a který nespadá do kategorie "špatně popsáno/chybějící ve výchozí revizi" je chybějící vypínač u pevně připojené varné desky. Stručnost revize nicméně napovídá, že tam nejspíš chybí nějaké další informace.
Z uvedeného textu není jasné, zdá si myslíte, že ten vypínač schází, anebo je to závada ve VRZ.
Myslím si, že mimořádná revize bude jen dalším problémem s vyhozením peněz. Z právní stránky je důležitá přední zpráva revize, kde je uvedeno, že elektrická instalace je bezpečná. Ostatní "závady" mohou být považovány za nepodstatné, za formální.
Pokud se opravdu jedná o "pravopisné a jiné formální chyby ", tak je rozumnější vystavit novou revizní zprávu.
Po Vašem bližším vysvětlení ( byl jste rychlejší) jste sám vysvětlil, kde je problém. Vůbec není v revizní zprávě. Leze to z vás jako z chlupaté deky.
Pavel Sovička:
Citace: Jan Bocek 18.04.2020, 20:42
Z uvedeného textu není jasné, zdá si myslíte, že ten vypínač schází, anebo je to závada ve VRZ.
Fyzicky tam vypínač není a myslím si, že by měl být. Ale máte pravdu, je to moje domněnka.
Myslím si, že mimořádná revize bude jen dalším problémem s vyhozením peněz. Z právní stránky je důležitá přední zpráva revize, kde je uvedeno, že elektrická instalace je bezpečná. Ostatní "závady" mohou být považovány za nepodstatné, za formální.
Pokud se opravdu jedná o "pravopisné a jiné formální chyby ", tak je rozumnější vystavit novou revizní zprávu.
Rozumím. Ve VRZ je uvedeno, že el. instalace je schopna pro uvedení pod napětí do bezpečného provozu.
Po Vašem bližším vysvětlení ( byl jste rychlejší) jste sám vysvětlil, kde je problém. Vůbec není v revizní zprávě. Leze to z vás jako z chlupaté deky.
Za špatný výběr informací se omlouvám. Každopádně ve VRZ problém je, protože neuvádí správně vstupní jistič, prvky osazené v rozvaděči a chybí tam dokumentace. Jen právě nevím jak závažné toto je. Jestli jsou to jen administrativn í chyby a když dostanu "od stolu" opravenou zprávu doplněnou o chybějící části tak je "vše v pořádku", anebo je to důvod ke zpochybnění celé revize a mohu požadovat její zopakování?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana