Jak postupovat při zjištění nedostatků ve výchozí revizní zprávě?

<< < (3/8) > >>

Jan Bocek:
Tak to shrneme po prostudování všech vašich informací.

1.Ve VRZ uveden hlavní jistič 20 A. Skutečnost starý jistič 16 A. Je otázkou jak dalece RT spolupracoval s dodavatelem, který měl jistič vyměnit. Zároveň se měla upravit smlouva pro odběrné místo.  Máslo na hlavě má jak RT tak dodavatel ale i investor.

2. Nesoulad VRZ s popisem obvodů ve skutečnosti. V RZ popsaný jeden obvod s proudovým chráničem, ve skutečnosti dva. A ještě i jiné hodnoty jističe....pro stě je to chyba a "fekalismus". Souvisí to i s dalším bodem.

3. Nedodaná dokumentace skutečného zapojení elektrické instalace. Zde se jedná o porušení zákona již výše citovaných §§ a zákona. Každá rekonstrukce v bytě se musí dělat podle dokumentace a musí být i technický dozor. Polopaticky: vypracuji dokumentaci, pak seženu firmu, která to pod dozorem provede, vystavím VRZ a objednateli předám náležitosti a fakturu. A nesu plnou odpovědnost.

Pokud se to dělá jako v "Kocourkově",  kdy investor hledá levnou firmičku, nejlépe zedníky, kteří udělají i elektriku, pak se hledá RT, který vystaví nějakou VRZ. A nakonec všichni jsou muzikanti, "já nic". A zákazník má problém.....šk oda sice není velká, na trestní oznámení to moc není a k soudu již vůbec ne. Ale pouze v případě, že se nic nestane. Pak se to vleče několik roků a stojí to hodně času i peněz.

Všechny záležitosti by měl řešit prodejce bytu. Prodal vám byt s vadami.....( vada elektrické instalace, vadná VRZ...)je jednoduché vám předat kontakt.

Martin Kurka:
Takže mne z toho vyplývá, že nejde o žádnou chybu v revizní zprávě, ale vidím zde jisté znaky podvodného jednání původního majitele bytu a nekvalitní práce pracovníka distribuce provádějícího zaplombování jističe.

Navýšení hlavního jističe není jednoduchá záležitost.  Uvedu potřebné kroky, ne v časové sosuslednosti, jak ve skutečnosti probíhají, ale potřebné úkony (on mne někdo opraví, hodně je toho na stránkách distributora).

Nejprve písemně žádáte distributora (ne tu firmu od které berete elektriku, ale správce rozvodů) o navýšení jističe. Distributor se podívá do svých plánů a posoudí, jestli je technicky navýšení možné, jestli nemá v dané lokalitě rozvody přetížené. Pokud to nejde, tak končíte.
Pokud to jde, pak začnete jednat se majitelem objektu (domu nebo bytu, podle toho kde je umístěn elektroměr),  zda navýšení umožní. Bez jeho podpisu to nejde.
Pokud ne, také končíte.
A pokud to jde zaplatíte distributorovi poplatek za každou ampéru navýšení jističe. ČEZ Distribuce a.s. účtuje 500 Kč za 1A třífázové nebo 200 Kč za 1A jednofázové přípojky. Z jednofázové 16A na jednofázovou 20A to tedy dělá doplatek 4Ax200Kč= 800Kč.  

Poté oslovíte nějakou elektrofirmu, která má smlouvu s distributorem a smluvně "smí trhat plomby". Ta jediná smí vyměnit hlavní jistič a technicky jednat s distributorem o rozplombování a znovuzaplombov ání. Tato firma by měla zajistit i revizního technika, protože ten musí na změnu udělat svoje posvěcení. Ten ale může zjistit, že vedení od elektroměru do rozvodné bytové skříňky s jističi potřebuje vyměnit a bude se sekat bytová přípojka. Pokud s tím nesouhlasí majitel objektu nebo bytu, také končíte a nechá se tam "původní" 16A jistič - ve vašem případě se černý jistič černého odběru vymění za nový 16A.

Pokud vše proběhne zdárně, od této doby budete mít v přihlášce a fakturacích uveden jistič 20A, ve vyúčtování vám naběhne zvýšená platba za přenos a za OZE. To jsou také peníze, o které nyní měsíčně okrádáte distributora a o které je okrádal předchozí majitel.
Ovšem, pokud jsou plomby na jističi v pořádku, pak v této situaci má distributor spoluvinu, protože pracovník zodpovědný za plombování musí soulad velikosti jističe a jeho distributorem přidělené hodnoty zkontrolovat.

Tuto situaci a případné sankce vám jistě lépe vysvětlí kolega Škopek.
Pokračování:

Martin Kurka:
Pokračování
Možná jsem vás tímto psaním roztesknil, ale koupil jste byt se skrytou závadou v době prodeje. To není jen administrativn í chyba v přepsání se v revizní zprávě. Administrativn í chyba by byla, kdyby proběhlo u distributora navýšení, ale on si je opomněl zavést do parametrů odběrného místa a tím by se nepropsalo do vyúčtování. Pak by byl mohl být původní majitel korektní a třeba jen nepozorný a plombující pracovník by chybu neudělal.

Mimochodem selektivitu byste neměl ani s kombinací jističů 20A->16A. Podle mne s jednofázovým hlavním jističem 16A a varnou deskou a troubou na elektriku se asi moc žít nedá. Jednofázový 16A jistič je dobrý pro byty s vařením a pečením na plynu.
Při pečení a zejména vaření elektrikou už si asi nepustíte souběžně  pračku a ani varnou konvici, výkonný vysavač a možná ani ne  mikrovlnku a žehličku.
Hodně záleží na typu desky, některé mají inteligentní funkci omezující při jednofázovém připojení automaticky celkový příkon na proud třeba 13A.
Gril trouby si bere 9-10A, varná konvice 7-9A,  mikrovlnka 6-7A, žehlička 4-6A, vysavač 5-8A s proudovým nárazem. Vy se s 16A jističem v součtu musíte dostat pod 16A, hodinu pod 18A  a krátkodobě (ani ne do půlhodiny ze studeného stavu) pod cca 20A.

A jestli musí mít varná deska svůj vypínač určuje výrobce desky v návodu k obsluze a instalaci. Správně musí mít deska svůj (označený) jistič a tím se vypnout dá. Vypínač varné desky tedy buď může chybět, nebo být dobrovolný.

Pavel Sovička:
Citace: Jan Bocek  19.04.2020, 10:28

Tak to shrneme po prostudování všech vašich informací.
...
Všechny záležitosti by měl řešit prodejce bytu. Prodal vám byt s vadami.....( vada elektrické instalace, vadná VRZ...)je jednoduché vám předat kontakt.

Ano to je docela dobré shrnutí. M8te pravdu, i s tím kontaktem jsem se nechal nachytat.

Citace: Martin Kurka  19.04.2020, 10:46

Takže mne z toho vyplývá, že nejde o žádnou chybu v revizní zprávě, ale vidím zde jisté znaky podvodného jednání původního majitele bytu a nekvalitní práce pracovníka distribuce provádějícího zaplombování jističe.

Navýšení hlavního jističe není jednoduchá záležitost.  Uvedu potřebné kroky, ne v časové sosuslednosti, jak ve skutečnosti probíhají, ale potřebné úkony (on mne někdo opraví, hodně je toho na stránkách distributora).

I po Vašem příspěvku to vidím na tu reklamaci. O krocích k navýšení jsem si vědom, ale komunikoval jsem se SVJ a celková rekonstrukce rozvodů elektřiny až po vstupy do bytů je plánována na tento rok. Takže i kdyby některý z potřebných kroků nedopadl dobře tak jsem byl smířen, že těch pár měsíců to "nějak půjde".

Ze všech reakcí mě vyplývá, že jsem nebyl dost důsledný a nepohlídal si důležité věci, ba ani na co mám nárok. Ještě to zvážím, ale asi půjdu cestou reklamace u zprostředkovat ele.

Pavel Sovička:
Citace: Pavel Sovička  19.04.2020, 11:34

Takže i kdyby některý z potřebných kroků nedopadl dobře tak jsem byl smířen, že těch pár měsíců to "nějak půjde".

Jen dopřesním, abych zase nemátnul: "nějak půjde" jsem myslel tak, že mám bytový jistič dle RZ a vše v rámci bytu je v pořádku takže přinejhorším se jen musím uskromnit než se to přepojí na nový přívod. Samozřejmě stav který mám, obzvláště po vysvětlení všech v této diskuzi, už neumožňuje přístup "nějak půjde".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana