Jak postupovat při zjištění nedostatků ve výchozí revizní zprávě?
Pavel Sovička:
Nedávno jsem koupil byt s elektroinstala cí po rekonstrukci. Na první pohled vše ok, před podpisem jsem si vyžádal výchozí revizní zprávu. V ní je uvedeno (zkrátím to, ale i tak má jen 4 strany), že rozvody jsou v mědi, vše je dle platných norem, bez závad a elektroinstala ci lze uvést bezpečně do provozu. Bohužel toto mě v tu dobu stačilo.
Při přehlášení dodávek elektřiny jsem zjistil, že hodnota vstupního jističe uvedená v revizi neodpovídá skutečnosti. Následně jsem prošel celou revizi a našel nějaké další nepřesnosti (např. v revizi chybí ve výčtu rozvaděče jeden ze dvou proudových chráničů a ten co tam je uveden jiný typ než ve skutečnosti namontován, byť stejný výrobce a namontovaný má vyšší In). K tomu jsem si dohledal co má ta revize vše obsahovat a uvědomil si, že jsem nedostal dokumentaci skutečného stavu.
Přes prodávajícího jsem získal kontakt na firmu, která elektroinstala ci i revizi zajišťovala, informoval jsem je o nalezených nedostatcích a výžádal si opravenou revizní zprávu.
Dva dotazy, kvůli kterým toto celé píšu:
1) Mohu trvat na tom, aby RT z té firmy dojel do bytu a zopakoval výchozí revizi? Anebo se musím spokojit s tím, že to opraví od stolu a zašlou?
2) Uvažuji, že bych kontaktoval jiného RT a požádal jej o mimořádnou revizi. Má to dle vás smysl?
Peter Lovacký:
Ja by som postupoval takto:
- spraviť kompletnú prehliadku so súpisom závad podľa súčasne platných noriem a ostatných predpisov
- odstrániť nedostatky, a keď treba tak aj podľa projektu
- vyrobiť PD skutočného vyhotovenia
- nová platná východisková revízia zmenenej EI
- starú dokumentáciu nechať odloženú len jak dôkaz pre dobu, keď EI nebola správne uvedená do prevádzky
Čakám že poradia aj iní a vy si dobre vyberiete
Jirka Š. Svejkovský:
Panu Sovičkovi bych poradil postupovat v souladu s §2099 a následujících zákona č. 89/2012 Sb. (Nový občanský zákoník). Co se týče dokumentace, doporučuji vaší pozornosti §125 zákona č. 183/2006 Sb. (Stavební zákon). Pokud kolega RT bude dělat mrtvého brouka, je tu možnost požádat o pomoc SÚIP.
Citace: Peter Lovacký 18.04.2020, 10:35
Čakám že poradia aj iní a vy si dobre vyberiete
Pán neřeší nedostatky instalace uvedené v revizní zprávě, ale nedostatky revizní zprávy.
Přiznám se, že jsem to tak napoprvé pochopil taky. Chce to pořádně číst celý příspěvek a ne jenom nadpis.
Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Sovička 18.04.2020, 09:59
...Anebo se musím spokojit s tím, že to opraví od stolu a zašlou?
...
Nejhorší varianta!
Dovolím si zeptat se na pár podrobností:
- jak je revize datovaná? Není možné, že by byl popisován "starší" stav?
- kdo byl partnerem firmy provádějící rekonstrukci, kdo objednával revizi?
Z jistého pohledu vy si můžete stěžovat především na toho, kdo vám prodal byt se závadou.
Pavel Sovička:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.04.2020, 16:18
Pán neřeší nedostatky instalace uvedené v revizní zprávě, ale nedostatky revizní zprávy.
Přiznám se, že jsem to tak napoprvé pochopil taky. Chce to pořádně číst celý příspěvek a ne jenom nadpis.
Omlouvám se za nejasný popis, je to jak říkáte. Samotná elektroinstala ce vypadá, v rámci mého omezeného pohledu, v pořádku. Vlastně nebýt té nesprávné hodnoty vstupního jističe tak mě ani nedocvaklo se v tom hrabat. Věděl jsem, že revize je důležitá, a proto jsem si ji vyžádal. Místo detailního projití jsem se spokojil s kulatým razítkem a tvrzením, že vše je dobré. Odkázané paragrafy si prostuduji.
Citace: Jiří Schwarz 18.04.2020, 16:47
Dovolím si zeptat se na pár podrobností:
- jak je revize datovaná? Není možné, že by byl popisován "starší" stav?
- Revize je datována 27.11.2019, datum odpovídá době, kdy byt procházel rekonstrukcí (resp. kdy jej vlastnil investor, od kterého jsem kupoval). Nemyslím si, že by se jednalo o předchozí stav. Už proto, že výčet jističů v rozvaděči odpovídá přesně včetně rozdělení okruhů s výjimkou právě proudových chráničů. Revize říká jeden chránič In=25A, skutečnost je dva chrániče In=40A.
Citace: Jiří Schwarz 18.04.2020, 16:47
- kdo byl partnerem firmy provádějící rekonstrukci, kdo objednával revizi?
Investor. Samotný byt má klasický příběh - původní majitelé prodali, koupil investor, který provedl rekonstrukci, a přes realitku prodal. Zatím byla komunikace poměrně dobrá, jak s prodávajícím tak s realitní kanceláří. Když jsem informoval o nalezených problémech tak mě předali telefonní číslo na pána se kterým to oni řešili. Tento předal dále, údajně přímo zodpovědným za ten byt. V pondělí se ozvou tak uvidím. Jméno RT, který revizi vypracoval, samozřejmě na revizi je.
Nemohu si být jistý, že elektroinstala ce je kompletně v pořádku, ale zatím mám dojem že se jedná "jen" o překlepy a neúplnost výchozí revizní zprávy. Vlastně jediný nedostatek, o kterém vím a který nespadá do kategorie "špatně popsáno/chybějící ve výchozí revizi" je chybějící vypínač u pevně připojené varné desky. Stručnost revize nicméně napovídá, že tam nejspíš chybí nějaké další informace.
Odpověď na první dotaz tedy chápu tak, že mám trvat na opakování revize. Teď co s druhou otázkou: je dobrý nápad se "pojistit" a pozvat jiného RT na mimořádnou revizi?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana