Může hromosvod procházet bedněním střechy?
Michal Konvičný:
Dokončuji náš RD a připravuji podklady pro kolaudaci. Součástí je i dokončení hromosvodů. Díky velkým převisům střechy, vzniká poměrně komplikovaná situace u spodních svodů hromosvodů. V rámci projektu pro stavební povolení byl vytvořen “jakýsi“ výkres hromosvodu a technická zpráva. Bohužel, ty se reálnou situací moc nezabývají.(mea culpa, měl jsem si pohlídat, ale co se dá dělat, teď je potřeba to vyřešit).
K dotazu přikládám nějaké fotky+malůvky aktuálního stavu. Ve všech čtyřech rozích domu mám ze základů vyvedeny zemnící pásky(nataženy po celém obvodu základů) + jeden pásek k rozvaděči. Jak píši výše, komplikace vzniká u spodního převisu střechy, v podstatě není po čem svést svod do země. V bednění mám nachystané 1“ Polyetylenové trubky (je vidět na fotkách). Ty jsou uvnitř bedna zabaleny do minerální vaty (asi 30cm dokola, viz. fotky). Uvažoval jsem, zda by se pro průchod bedněním nedaly použít např. HVI kabely. Viděl jsem, že mnohé firmy provádějí svody pod nebo přímo v chráničce v zateplení, který je také hořlavé.
Je pravděpodobné, že toto řešení nebude použitelné, v tom případě PE trubky uříznu a zaslepím. A budu hledat (expost) projektanta, který to dokáže technicky vyřešit.
Zde bych se chtěl zeptat, zda vůbec norma hovoří o nějakém řešení, kdy by svod procházel uzavřeným prostorem s obsahem hořlavého materiálu(dřeva). Pokud ano, budu moc vděčný za případné rady.
ps. ještě dodám, že článek pana Hájka o skrytých svodech jsem četl, ale stanoviskem si nejsem jistý https://elektrika.cz/data/clanky/jan-hajek-bleskova-valka-c-6-jak-ma-vypadat-skryty-svod-podle-csn-34-1390
Jan Hájek:
HVI vodič je dost tuhý a protáhnout ho 1´ trubkou už nepůjde ani s lubrikantem.
Problém je sama plechová střecha a oplechování. Izolovaný hromosvod bude potřeba udělat pro celý objekt, včetně střechy.
Jinak s tažením HVI po dřevu není problém, jeho jádro se ohřeje o 95K při 150 kA viz , ,neexistující certifikát,,
Ono by se nestalo ani nic moc,m pokud by byl tažen po dřevu holý drát z hliníku či mědi
Peter Lovacký:
Citace: Jan Hájek 17.04.2020, 15:02
Jinak s tažením HVI po dřevu není problém,
Chcem sa opýtať či je uloženie vodiča HVI výslovne zakázané v nejakom prostredí či v materiáloch
Jan Hájek:
Citace: Peter Lovacký 17.04.2020, 15:58
Chcem sa opýtať či je uloženie vodiča HVI výslovne zakázané v nejakom prostredí či v materiáloch
Vysloveně ne, ale z jeho povahy by neměl být umístěn například přímo v zemině, vodě a jiném prostředí, které může být vůči němu agresivní ať již chemicky, nebo mechanicky. Plášť je z PVC.
Vodič sám o sobě, pokud jím teče do 150 kA ovlivňuje okolí pouze elektromagneti ckým polem.
Ve výše uvedeném dokumentu jsou hodnoty oteplení pro jádro, které je kryté polyethylenem.
Při vedení skrz požární úseky ve fasádě doporučuji protipožární průchodky, ale například v Německu se otvory do 40 mm zanedbávají. V ČR bych to raději předem vždy konzultoval.
Pro použití v Ex je upřesňující postup
Peter Lovacký:
Citace: Jan Hájek 17.04.2020, 16:25
Vysloveně ne,
Vodič sám o sobě, pokud jím teče do 150 kA ovlivňuje okolí pouze elektromagneti ckým polem.
Uvažujem totiž nad jeho využitím v bežnom RD tak, že z celého bleskozvodu by bolo vidno len tyč (tyče) na streche a dolu jednu zapustenú krabičku s meracou svorkou
HVI by bol pod strechou v izolácii a v obvodovej stene
Jak by to bolo v taký čas so životnosťou HVI bez vizuálnych kontrol?
A je dajaká doporučená vzdialenosť jeho uloženia od vnútorných obývateľných miestností?
A tiež ma napadla napr. aj možnosť rekonštrukcie väčšieho objektu tak, že na streche sa zachytávací systém prepojí s HVI (napr. 8 tyčí v sérii), zrušia sa všetky staré zvody, a s jedným HVI sa na najvhodnejšom mieste zvedie bleskový prúd do pôvodného uzemnenia
A keď sa pôvodné staré Áčkové uzemnenia iba poprepájajú v zemi, tak čo mám zatiaľ skúsenosti, s tými prepojmi to často ľahko vyjde celkovo dosť pod 10 ohm
Pýtam sa asi naraz viac, ale zatiaľ len hľadám čo najekonomickej šiu možnosť opravy (rekonštrukcie) starých bleskozvodov takým spôsobom, aby som presvedčil prevádzkovateľ ov že na to majú
Som zistil že si dnes mnohí pod opravou bleskozvodu predstavujú desaťtisíce eur
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana