V jaké zóně se nachází ventilační zařízení?
Jakub Jarolík:
Četl jsem o zóně 1...ale je mi to nejasné, píše se tu o použití SELV a PELV a pod tím je hned odstavec o použití ventilačního zařízení. Tak nevím zda přiřadit ventilační zařízení na bezpečné napětí (AC 12V, DC30V) nebo na 23OV.
Takže otázka zní, na jaké napětí může být v zóně 1 ventilační zařízení? V normě je to nepřehledné.
pegas100:
Jednou jsem řešil přesně tento případ. Samozřejmě tam ventilátor na 230V nemá co dělal. Ale vyřešilo se to ventilátorem na 12V s bezpečnostním trafem mimo zony atd.....
Pavel Horský:
Citace: pegas100 19.04.2020, 09:38
Jednou jsem řešil přesně tento případ. Samozřejmě tam ventilátor na 230V nemá co dělal. Ale vyřešilo se to ventilátorem na 12V s bezpečnostním trafem mimo zony atd.....
To co píšete je nesmysl.
Pokud jste to vyřešil tak, že nelze, pak bylo vaše řešení špatné.
Musíte se s tím nějak vyrovnat ;)
Jak jsem již psal, důležité je, zda je ventilátor prokazatelným způsobem schválen (určen) výrobcem do příslušné zóny. Zde máme zónu 1 a pro tu jsou jasně dané požadavky.
Z logiky věci - vždy je potřeba k přemýšlení použít hlavní myslící orgán-
Norma nám říká, co vše může být instalováno v zóně 1. Vy se ptáte zda musí být ventilátor napájen SELV nebo PELV, když je to takto v odstavci uvedeno.
No jistě že ne. Toto je jedna z možností (např. vestavné bodové světlo s napájením 12V v krytí IP44 nebo IPXP (přímí ostřik....lázn ě).
Pokud byste PELV a FELV chtěl aplikovat na všechna normativně vyjmenované zařízení, pak by mě zajímal ten ohřívač napájený nízkým napětím, nebo topný žebřík...vířiv á vana.... To zřejmě nejde, že?
David Hruda:
Citace: pegas100 19.04.2020, 09:38
... . Samozřejmě tam ventilátor na 230V nemá co dělal...
Nesmysl.
Přečtěte si ČSN.
Pokud je výrobcem určen k montáži do zóny I, lze ho tam osadit
Jakub Jarolík:
Teď už je mi to jasné, může být na 230V ale musí být doloženo výrobcem, zda může být v zóně 1.
Teď bych se ještě vrátil k určení zóny 1, ano 120 cm od nesnímatelné hlavice. Jakto že je ventilátor v zóně 1? Viz. příloha
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana