Môže mať stroj riadici obvod na 230V červenú farbu?
Jan Bocek:
Ten článek 13.2.4 je třeba přečíst 3 x
a pak rozlišit co jsou silové obvody a střídavé řídící obvody.
Je jedno, zda je oddělovací trafo, nebo není, ale pokud je
ovládání sřídavým napětím, tak se doporučuje červená barva vodičů.
Na svorce XB se pak sejde červený a modrý vodič ( v případě trafa zž vodič)
Pokud jsou řídící obvody DC, tak se použije tmavě modrá barva.
Černá barva se používá pro AC i DC silové obvody. Pak je otázka, jaké obvody RT popisuje, zdá řídící nebo napájecí silové. Co je řídící obvod je v kapitole 9
Miroslav Revús:
Citace: Jozef Nagy 16.04.2020, 18:43
Je mi to jasné!! Pýtám sa preto lebo RT vo firme napísal závadu že treba vymeniť rozvody ktoré majú červenú farbu, za čierne.
Revízny technik musí nedostatok oprieť o článok normy alebo paragraf zákona/vyhlášky/nariadenia vlády.
Ak to neurobil, je to iba jeho domnienka.
Ak mám byť úprimný, už veĺmi, veľmi dlho som sa nestretol so strojom, ktorý má riadiace obvody 230V napájané priamo zo siete, preto som písal o trafe.
Norma 60204-1 povoľuje riadiaci obvod bez trafa iba pre jednoduché zapojenie s tlačidlami "zapni", "vypni" a jeden stykač. To som nevidel ani nepamätäm, lebo existujú hotové spínače s podpäťovou spúšťou, ktoré sú pre výrobcov strojov vhodnejšie. Alebo sa už tak dlho pohybujem v priemysle, že som stratil kontakt s realitou domácej dielne.
Každopádne, ak ten drevársky stroj podlieha revízii, tak určite to nie je typ, ktorý si pri svojej činnosti vystačí s jednoduchým Zapni/Vypni. A taký bude mať zdroj riadiaceho napätia. Alebo sa mýlim?
Ak aj áno, stále platí to, čo napísal pán Boček. V norme 60204:2019 je to čl. 9.1.1.
Jiří Vodehnal:
Strojů staršího provedení, které mají řídící obvody 230 V je v provozu hodně. Zrovna zítra jedu na revizi do truhlárny, tak budu mít fotky.
Jiří Vodehnal:
Já bych k tomu dodal ještě to, že tyto barvy jsou doporučené.
Z vlastní praxe složitějších rozvaděčů MaR, kde jsou stovky vstupů a výstupů PLC a kde se vyskytují signály 24 DC, 24 AC, 230 AC a spousta měřících signálů, tak je logické upravit si barvy dle vlastní logiky.
Já to dělám takto:
24 V DC vstupy tmavě modrá
24 V DC výstupy fialová nebo šedá
24 V AC červená
signály ostatních vstupů bílá
230 V ovládání černá - je logické rozlišit 230 V a 24 V AC
230 V silové hnědá
bezpečností funkce oranžová
zeleno/žlutá, zde je to jasné
Co se týče světle modré, tak v automatizaci se moc nepoužívá, dokonce napájecí kabely YSLY ani modrou nemají, neboť tam jsou černé žíly označené čísly + zeleno/žlutá.
To se nebavím o dalších akčních prvcích MaR, kde + 24 V je hnědá, výstup signálu černá a - 24 V modrá.
Ve vašem případě by měl revizní technik specifikovat závady ve značení jednoznačně a odůvodnit to.
Jan Bocek:
Citace: Jozef Nagy 16.04.2020, 18:43
Je mi to jasné!! Pýtám sa preto lebo RT vo firme napísal závadu že treba vymeniť rozvody ktoré majú červenú farbu, za čierne.
A jaké ještě uvedl závady?
Můžete ty závady naskenovat a přiložit?
To jen proto, abychom se nemuseli domnívat.....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana