Bude jednou rozvodnice v každém pokoji nebo velký rozvaděč v bytě?

<< < (2/5) > >>

Jiří Vodehnal:
Také jsem si vzpomněl na jednoho elektrikáře, co jsem mu dělával revize, který je již v důchodu.
Byl tak trochu stará škola, ale novým technologiím se nebránil, tak dal na 66 obvodů 16 chráničů a to je nedal ani na vnitřní zásuvky v pokojích (bylo to v roce 2005, to nebyla ještě povinnost).
Samozřejmě DEHN přepěťopvky tam takéjiž nechyběli.
Přitom šlo o rodinný víkendový domek, kde bylo přízemí, podkroví a garáž.

Jiří Schwarz:
Pokud rozumný projektant rozumně komunikuje s investorem, měl by to dokázat navrhnout z jednoho rozvaděče pro byt, pokud je to celý dům, může být praktičtější dát samostatný rozvaděč pro technickou část (garáž, dílna,...),  případně pro podkroví... Ta velikost rozvaděče se logicky odvíjí od toho, co vše tam investor chce

Ale pokud se např. předělává byt, a investor se vrhne "jen" na kuchyni a koupelnu, může být rozumné mít pro tuto část samostatný rozvaděč, s nějakou rezervou, a mít tam jeden pořádný přívod a pokud možno krátká vedení jednotlivých okruhů.

Nedávno jsem byl v novém domu, rozvaděč 6 řad pro 12 modulech, šikovně logicky uspořádané, s nějakou rezervičkou...
A pár dní na to ve staré bytovce, v bytu 2+1, kde vše viselo na 3 "hranatých bakeliťácích"... Jedna stará lehce vyhřátá 15-ka je na kuchyni opravdu žalostně málo. A majitel mě neukecal, chtěl poradit jaký tam dát silnější... Seknout do zdi majitelka "zakázala"
Ono je to trochu i o tom, na jaký komfort si kdo zvykne, už jsem viděl i tabulku co se smí nebo nesmí zapnout společně

Patrik Dedík:
Ked si zobere zasa instalacii trebars inteligentnu tak mate v rozvadzaci prvky trebars loxone, radove svorky + istice chranice a prepatovku.
Rozvadzac na vysku 2 metre a 9-10 radpv po 32.
Takze da sa bzdy posunut

Milan Hudec:
Mraky bytů je omezeno 16 či 20 před EM, pokud je byt plynof.stačí dodržovat  pravidlo "peču = neperu",  a na bojler nasadit kontakt přednostního relé.
Pro toto stačí pidiplasťáček s několika M.

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  15.04.2020, 08:33

Mraky bytů je omezeno 16 či 20 před EM, pokud je byt plynof.stačí dodržovat  pravidlo "peču = neperu",  a na bojler nasadit kontakt přednostního relé.
Pro toto stačí pidiplasťáček s několika M.

Reálne je drvivá väčšina plynofikovanýc h  bytov čo poznám, i tých prerobených, furt na 1x25
A presne s tými pidíkmi, perú i varia jak dovtedy a problémy nehlásia

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana