Bude jednou rozvodnice v každém pokoji nebo velký rozvaděč v bytě?
Milan Hudec:
Záleží na šikovnosti jak se spotřeba rozloží....
Dejme tomu častých 25A jednofázových před EM.
Dvě 16 pro zásuvky a pro vybraná světla a jedna desítečka pro světla ostatní by mohlo býti etalonem přemýšlivosti elektrikáře ve smyslu funkční minimalizace.
Jan Franěk:
Osobně bych nechtěl v každé místnosti rozvaděč. Ale už jsem se s tím potkal několikrát v rámci revizí ubytoven, hotelových pokojů, nebo penziónů. Většinou šlo o 2- 3 "kombíky" pro zásuvky a světla, případně bojler či klimu.
A domů mi vyhovuje rozvaděč na patro. Je to přehledné i praktické.
Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk 16.04.2020, 13:14
A domů mi vyhovuje rozvaděč na patro. Je to přehledné i praktické.
[/b]
Takto jsme dělali EI v RD již před 50. léty. Podružné rozvaděče na patro a ještě do dílny, případně do hospodářské budovy a pod přístřešek s krbem. Je to výhodné z hlediska rozvodů a spolehlivosti. Rovněž se EI dělala tak zvaně bez krabicově. Všechny vypínače a světla do rozvaděče, kde se vše svorkovalo.
Dnes umísťuji rozvaděč do technické místnosti, anebo velké garáže. Rozvaděč v pokoji? Hmmm...anebo veliký rozvaděč v chodbě, ve vstupu? Pak je na tom obvykle věšáková stěna, anebo skříň.....
Velký Bobeš:
Jednou tam bude rozvodnice a když ne, tak úplný kryt. :D
Jiří Mudra:
Citace: Jan Bocek 16.04.2020, 18:52
[/b]
Podružné rozvaděče na patro a ještě do dílny, případně do hospodářské budovy a pod přístřešek s krbem. Je to výhodné z hlediska rozvodů a spolehlivosti. Rovněž se EI dělala tak zvaně bez krabicově. Všechny vypínače a světla do rozvaděče, kde se vše svorkovalo.
Dnes umísťuji rozvaděč do technické místnosti, anebo velké garáže.
Domácí EI není můj denní chléb, ale jsem rád, že p.Boček popsal v podstatě pro mě nejpřijatelněj ší řešení - rozvaděč v patře + obecně v technickém zázemí a na vzdálenějších místech.
Ale hlavně si nepřipadám jako z jiné planety, když světla, vypínače a jednotlivá zásuvková hnízda tahám samostatně do rozvaděče. To mi umožňuje nasazovat jednoduchou automatizaci i nějaký ten rok po výstavbě, nebo měnit logiku spínání takřka na požádání...
rozvaděč v každé místnosti si moc představit nedovedu. Ač manželka prohlásila, že vrchol estetiky nás elektrikářů je spousta zásuvek po celé místnosti, nedovedu si rozdodnici, ani sebemenší, představit v ložnici, obýváku nebo dětském pokoji. Nevidím k tomu ani nejmenší důvod. (ubytovací zařízení je samozřejmě jiná kapitola)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana