Bude jednou rozvodnice v každém pokoji nebo velký rozvaděč v bytě?

(1/5) > >>

Igor Molák:
Před stoletím byla v bytě jedna pojistka pro jednu polovinu bytu, druhá pro druhou, případně jedna pro světla a jedna pro zásuvky. S instalací jističů se počet okruhů zvyšoval. Ještě před cca 20 lety stačilo pro běžný byt 5-10 jističů. Dnes se dávají samostatné proudové chrániče i na jednotlivé okruhy nebo jako kombinace jističochránič ů. K tomu přepěťové ochrany a možná přibude i povinná ochrana proti jiskření. Místo 12 modulové rozvodnice je tak 24 modulová, spíše 36 modulová. V kuchyni je množství elektrospotřeb ičů, které mívají samostatné okruhy a podobně pracovny a obývací pokoje. K tomu ještě systémová instalace, vypínatelné zásuvky, různé telekomunikačn í aparáty a proto můj dotaz:

Myslíte si, že se dočkáme 12-24 modulových rozvodnic pro každý pokoj, případně velkého skříňového rozvaděče pro celý byt? Připadá mi, že je to klidně možné a doufám, že zůstane ještě nějaká zeď, do které se všechny ty rozvody a rozvodnice schovají.

Vidíte to také tak? Nebo myslíte, že už jsme na vrcholu a že se počet přístrojů nebude zvyšovat.

Nedosáhli jsme už v počtu přístrojů mezního užitku? (Zákon klesajícího mezního užitku)

František Šohajda:
Citace

Myslíte si, že se dočkáme 12-24 modulových rozvodnic pro každý pokoj, případně velkého skříňového rozvaděče pro celý byt?

To si nemyslím i v plně elektrifikovan ém domě!!
Pro každý byt ,  to je nesmysl!! Ale nyní už je běžné u domů, že patro má svůj rozvaděč!
Pokud je byt bezpatrový, tak už dnes je dobré dávat 100-120 modulový rozvaděč!

Kastner Lubomír:
Já jsem si dělal asi před 15 roky rekonstrukci el. rozvodů v malém RD (2+1) a pomalu mi nestačil rozvaděč s 36 modulů. A obávám se ,  že kdybych to měl dělat nyní, tak by mi nestačilo ani 48 modulů po zkušenostech. A jak jsem dělal tu rekonstrukci silnoproudu, tak jsem hned natáhl i další rozvody jako např. internet, datové kabely např. pro repro apod.,  televizní a satelitní apod. a k těmto rozvodům samozřejmě další samostatný rozvaděč. Bohužel už ale termostaty, čidla a regulaci topení jsem musel umístovat postupně individálně.

Milan Hudec:
Někomu bude stačit oněch 5-10M nadále, někdo se nespokojí ani s padesátkou M.
Zkrátka dle vkusu každého.

Martin Novák:
Jen tise zavzpominam na penzion v Alpach, kde jsem pred rokem travil dovolenou. Barak cca pro 70 ubytovanych, dve horni patra byla na rozvadeci 36modul a spodni patro s kuchyni na 24 modulovem rozvadeci. Oba tak s 15% rezervou...

Ale vzdyt jo, kdyz mne jako projektanta bude sponzorovat vyrobce vsech tech hracek, tak klidne navrhnu pro byt 3+1kk i 48 modul a AFDD na kazdy vyvod extra.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana