|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 13.04.2020, 11:57 » |
|
Velkým problémem je právě samotné provedení základového zemniče. Ten se provádí tak, že přijede firma a instalace probíhá tak, že se hodí do základu pásek, ten se spojí zdvojenými svorkami, které se napatlají nějakou antikorozní hmotou (Tlumex a pod. - který nesmí přijít do kontaktu se zeminou díky kontaminaci spodních vod), kterou se natřou i vývody ze zemniče. Při zalévání betonem se tento nevyzrálý nátěr poškodí hrubostí betonové směsi a je zaděláno na problém. Ti největší borci spoje ošetří zinkovým sprejem, který v žádném případě nenahrazuje orig. pozinkování původního materiálu. Nejsprávnějším řešení je použití nerezu. Mnozí budou remcat, že je to drahé. Zapomíná se ovšem na to, že rodinný dům není stan, který se po dovolené sbalí a dá se do garáže. RD stavíme na celý život a dědí se po několik generací. Proč tedy ošulit něco, co již nelze opravit? Zajímavé je, že si pak investor dává záležet na věcech, jakými jsou snadno vyměnitelná vnitřní zařízení. Pokud se investor rozhodne pro levnější variantu (to je ale hloupá věta), pak se zemnič provede z pásky FeZn, která musí být uložena v distančních podpěrách, které zaručí důkladné oblití zemniče betonovou směsí ze všech jeho stran. Vývody pro napojení vrchní jímací soustavy a napojení MEB se pak provádí pomocí drátu FeZn10 s PVC ochranou vrstvou. Veškeré spoje se pak opatří protikortozní ochranou použitím samovulkanizač ní petrolátové pásky. Jen tak máme záruku v tom, že nás zemnič přežije. Dle mého jde hlavně o to, aby se zamezilo styku pozinku se zeminou.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 13.04.2020, 14:35 » |
|
Mnoho starých zemničů je celkem v pohodě a mnoho je uhnilých po pár letech. Záleží na tom, co vše je v okolí. Co se například stane když mám domek se zemničem FeZn a ve vzdálenosti 7m (beru vzdálenost 3.5m od hranice pozemku) postaví nový domek se zemničem z nerezu?
A stane se něco, když jsou ty materiály oblity větší vrstvou betonu?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 13.04.2020, 19:48 » |
|
Viděl jsem odhrabané uzemění VO ve městě při opravě vozovky , no zbylo z FeZn 10mm tak Fe 4-6mm...A to bylo staré cca 30 let, kdy se dělalo nové!!  A to bylo na konci města, kde nic nebylo (žádné bludné proudy a podobně) A silnice se v zimě chemicky neošetřuje? Bavíme se tu o korozi v betonu a o vzniku možného článku. Myslím, že prizemnění VO není ani jedním případem. FeZn s dnešní mikronovou vrstvou v zemi nemá dlouhou životnost..... I když...... 30 let u silnice dobrý.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 14.04.2020, 14:23 » |
|
Dnes při sledovačce jsem byl malinko v rozpacích nad některými pasážemi přednášejícího pana Kroupy. Zřejmě jsem ho nepochopil, což by vše vysvětlovalo. Pan Kroupa se odkazoval na ustanovení souboru ČSN 62305 ed.2, kde uváděl požadavek na zemní vývody k připojení vrchní jímací soustavy s min. průměrem drátu FeZn8. K mému následnému dotazu na znalost ČSN 33 2000-5-54 ed.3 pak přišla nějaká pro mě dost zmatečná odpověď, která byla korunována uvedením "10mm čtvercových" (FeZn10 je v průměru a ne v průřezu).
Byl bych velice rád, kdyby pan Kroupa uvedl vše písemně na pravou míru.
- kdy mohou být ze zemniče provedeny zemní vývody drátem FeZn8? - kdy musí být vývod ze zemniče proveden drátem FeZn10 a nikoli FeZn8 - mohu připojit svorkovnici MEB drátem FeZn8? - za jakých podmínek mohu použít FeZn8?
Pak by mě ještě zajímalo, zda věhlasně precizní DEHN hodlají něco udělat s pevností distančních držáků zemnícího pásku (290001 a 290002). Ne jednou se mi stalo, že mi je montážníci chtěli hodit na hlavu a proto dnes navrhuji tyto podpěry od konkurence, což je škoda. Nezdá se vám?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|