Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?
Jiří_Hrubý:
Norma stanoví technické minimum, nezakazuje však, to udělat lépe.
Prosmyčkování PENu bez přerušení je výhodné i proto, že při správně provedeném uzemnění zajistí bezprostřední eliminaci stavu plovoucí nuly v případě upálení PEN někde venku.
Je mnohem menší, prakticky nulové, nebezbečí přepálení CY10 ohnutého v klecové svorce, než několik spojů nedobře držících, se šrouby zafrézovanými do vodiče, jak se děje v případě nejpoužívanějš ích svorkovnic.
Zdenek Hejčl:
Ano, setkal jsem se s tímto problémem.
Příčinu ulomení Al bych viděl v tom, že jsou uvolněné kolíky se šroubky držící svorky v porcelánu.
Kolík se zapíná jako první a když je uvolněn,tak se hýbe a dochází k namáhání přívodního vodiče.
Aspoň u starých zásuvek tomu tak bylo.
Každému se nechce vyndávat zabudovanou zásuvku rozebrat ji a znovu po utáhnutí šroubků držících svorky namontovat, když to funguje...
Václav Třetí:
Citace: Jan Bocek 11.04.2020, 08:24
Je nutno si uvědomit, že distribuční přívody jsou v TNC a elektrické instalace přešly na TNS již před 50 ti léty.
Rozvody s plným počtem vodičů známe již od začátku 50. let 20. století, jejich použití bylo tehdy vyjímečné, zejména v nahrávacích, rozhlasových a televizních studiích a divadlech. Důvody byly ryze praktické a technické, nikoliv bezpečnostní. Většina nahrávací techniky byla a dodnes je provedena ve třídě I a při propojení více zařízení signálovými vodiči a zároveň vodičem PEN docházelo ke vzniku smyček a z nich pocházejícího brumu 50Hz ve zvukové cestě. Rozdělením PEN na PE a N se tento jev odstraní. Nezatížený vodič PE nemá na spojích mezi jednotlivými přístroji rozdíl potenciálů, brum se nekoná.
S nástupem lékařské elektroniky přešel tento typ rozvodů do zdravotnictví, kde má již vyloženě bezpečnostní charakter.
V průmyslu se uplatňuje od začátku 90. let a v bytové výstavbě je přelomovým rokem r. 1996.
Václav Třetí:
Citace: Miroslav Revús 13.04.2020, 10:51
Chránič v sieti TN-C môže byť iba v jedinom prípade: keď je zaradený vo vývode pre spotrebič bez potreby N vodiča. Typicky je to asynchrónny trojfázový motor, pretože jeho Ž/Z vodič je vo funkcii PE.
Nejenom, v případě, že za ním pokračují rozvody s plným počtem vodičů je to běžný stav. Rozvody distribuce jsou TN-C, za měřením se rozdělí na TN-C-S a zapojí jeden či více chráničů. Dalším příkladem jsou zde již zmíněné jednofázové zásuvky kombinované s chráničem. V síti TN-C je v pevné instalaci zeleno/žlutý vodič vždy PEN, i když se používá pouze jako PE.
Václav Třetí:
V tomto případě jsem pro zjednodušení a lepší srozumitelnost zvolil jiný způsob a poznámky jsem vložil přímo do citace v červené barvě.
Citace: Jiří Vodehnal 14.04.2020, 22:04
3. Soustava 3L + PE, je shodná s TN-S, nikoliv s TN-C
To je poněkud diskutabilní
4. Je-li zásuvka 4p, tzv. postaru a chci zapojit cirkulárku, kde mám jen motor 3L + PE, tak nevidím problém.
To je v pořádku bez ohledu na to, zda je chránič použit nebo ne.
5. Chci-li to udělat správně a mám přiveden kabel 4 x něco, tak bych vyměnil zásuvku za 5p a vodič N prostě neměl a nezapojil, což je to samé jako redukce 5p/4p.
To se velice mýlíte, zásuvka 5p s nezapojeným kontaktem N je nebezpečný nesmysl. Sice nikoliv pro elektrickou bezpečnost obsluhy, ale připojený novější spotřebič potřebující vodič N nebude pracovat, nebo nebude pracovat správně nebo se dokonce poškodí. Není to také totožné s redukcí 5p vidlice na 4p zásuvka, protože tam sice není N také zapojen, ale nevznikne stav, kdy N přístroje není připojen. Na tuto redukci by se měly zapojovat pouze přístroje, které N nepotřebují.
6. Chci-li použít chránič, což pro novu instalaci je povinné a pro starou lze v tomto případě také realizovat, tak opět nevidím problém, neboť nesmí být přerušován PEN, který nemám, a PE
A co PE? Tady se Vaše myšlenka nějak ztratila, netuším co jste chtěl říci, zřejmě něco podobného jako o PEN
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana