Lze umístit svody jen na jedné straně budovy?

(1/5) > >>

Žvak Petr:

Po výměně izolace střechy jsem navrhl i výměnu svodů a aby bylo provedeno zemnění dle "B".
Původní svody byly lanem FeZn a jen ze strany dvora. Bohužel přední část objektu je v památkové zóně s dlažbou.
Dá se v této situaci použít jen zemniče ze dvora? Budova sousedí s dalšími budovami, kde doposud je také staré řešení. (Pouze do dvora).

Pavel Horský:
Zemnění typu B (základový zemnič nebo kruhový - oba uzavřené prstence). Pokud, jak píšete, nemůžete zemnící soustavu provést dokola objektu, pak zbývá jedině zemnič typu A (hloubkový).
Já to samé teď řešil v Praze na Novém Městě, kde jedinou možností bylo provedení dvou svodů do dvora (společný dvůr pro několik objektů postavených do čtverce). Zemnící soustava sestrojena z drátu FeZn10 a několika zemnících tyčí délky 2m. Spočítána dostatečná vzdálenost, navrženy dva svody z HVI, na střeše dvě podpůrné trubky s jímači min. délky 4m. Pohoda, klídek, tabáček.

Ano, můžete použít pouze dva svody, ale musí vám vyjít vše výše jmenované. Pokud jste projektant zabývající se ochranou před atmosférickými vlivy, určitě víte o čem píši a neměl by to být pro vás problém.
Pokud nejste projektant a nehovíte tomuto problému, pak si nechte návrh vypracovat od profíka.

Vít Rotrekl:
Ted mam v realizaci neco podobneho jak pise Pavel.
Pokud vyjde dostatecna vzdalenost, ochrnne prostory tak nevidim problem.

Peter Lovacký:
A jak je to v takom prípade s vynechaním požiadaviek na max. vzdialenosti zvodov?
Keď sme raz chceli urobiť opravu bleskozvodu s vynechaním zvodov na jednej strane budovy, tak nám to neprešlo
Na strane budovy do ulice by to aj dávalo zmysel, len neviem kde je taká možnosť v norme
Viete chlapi poradiť že kde v 62 305 na toto nájdem výnimku? To by mi do budúcna pri podobných rekonštrukciác h celkom bodlo :)

Radim Strycharski:
Citace: Peter Lovacký  09.04.2020, 20:41

Viete chlapi poradiť že kde v 62 305 na toto nájdem výnimku?

Na co výjimku?

Citace: Vít Rotrekl  09.04.2020, 16:52

Pokud vyjde dostatecna vzdalenost, ochrnne prostory tak nevidim problem.

Toto jsou úplná kritéria.

Navíc když porovnáte, jak moc jsou striktní požadavky na rozestupy svodů v ČSN 34 1390 a ČSN EN 62305, tak zjistíte znatelný pokrok v nové normě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana