Jak správně provést doplňující pospojení v koupelně?
Kamil Novák:
Citace: Rozmahel Vladimír 13.02.2007, 09:21
Totéž se dá ověřit i měřením izolačního odporu,
Přesně tak. (jednicka)
Poslední dobou se roztrhl pytel s novými koupelnami v rekonstruovaný ch bytových jádrech a tak si tam, jen tak ze zvědavosti, měřím i izolační odpor mezi PE kolíkem zásuvky a bateriemi.
A hodnoty jsou skoro vždy řádově stovky kOhm, někdy lehce pod 100 kOhm. Měřeno 500V DC.
A žádný křík od sousedů zatim nebyl. ;)
Josef Nosek:
Doplním K.Nováka: také jsem provedl dost měření izolačních odporů na bateriích s hodnotami nekolik set kohmů, ale byly i výjimky že jsem naměřil pod 50 kohmů, což je problém, Nezjistil jsem příčinu proč tomu tak bylo.
S tím pospojením podpořím p.Rozmahela. Pokud má někdo v paneláku baterii v koupelně 1m od stoupačky, tak by bylo pro klid duše vhodné instalovat klavní kohout ve stoupačce kovový a spojit s pospojením. Byla by to taková uzemněná zábrana přes kterou by se případné napětí od sousedů nedostalo.
Štefan Beláň:
Doplním jednu důležitou a podstatnou skutečnost, kterou mnozí diskutující nechápou a zaměňují jednotlivé požadavky.
V koupelnách se prování doplňují pospojování podle ČSN 33 2000-7-701, způsobem jasně definovaným v článku 701.413.1.6.1.
Toto pospojování nemá nic společného s ochranou doplňujícím pospojováním podle ČSN 33 2000-4-41, čl. 413.1.6, ani s ochranou neuzemněným místním pospojováním dle čl. 413.4, ani s pospojováním podle čl. 413.N6.4.
Milan Karvánek:
TO: Beláň > Tak to je tedy slovo do pranice. Proč by výraz "Doplňující pospojování" byl uveden ve dvou různých ČSN, stejného souboru ČSN 33 2000... pokaždé v jiném významu?
Osobně nevidím žádný rozpor mezi "Doplňujícím pospojováním" dle ČSN 332000-4-41/413.1.2.2 a "Doplňujícím pospojováním" dle ČSN 332000-7-701/701.413.1.6. . ČSN 332000-4-41 uvádí pouze obecný požadavek na pospojování, zatímco upřesnění pro zvláštní prostory může být provedeno v dalších normách (kapitolách). Poznámka 3 pod článkem 413.1.2.2, nám to přímo říká a jako příklad dokonce uvádí právě kapitolu 7 (ČSN 332000-7-701)
Jiří Fuksa:
To: Beláň
Abych vám nedlužil odpověď.
Nešlo mi o "elektrickou" podstatu Vámi uvedené věty, spíše o stylistickou nebo termínologicko u, když jsem přemýšlel, zda "klasická" svorka ZS4 navlečená na vnější závit vodovodního baterie a matkou přitlačena k vnější spojce potrubí je svorka připojená na potrubí nebo baterii.
;) ;) ;)
Ve svém druhém příspěvku jste mě navedl na další problém.
Doplňující pospojování v koupelně v prostorách mimo zón, provedené z důvodu zvýšení ochrany dle čl. 413.1.6. ČSN 33200-4-41, vyvolaným protokolárně stanoveným vnějším vlivem AD2 je nutno, možno nebo se nesmí spojit s "koupelnovým" pospojování dle čl. 401.413.1.6.1. ČSN 332000-7-701?
:D :D :D
P.S.: Šetřete časem - nemusíte mi odpovídat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana