Jakou hodnotu ukáže měřící přístroj, když se spojí vývody zemničů?
Milan Hudec:
Citace: ACEOF ACES 05.04.2020, 20:04
Když se spojí vývody zemničů v uvedeném příkladu, ukáže měřící přístroj 44ohmů.
Pane kolego, dejme tomu v rovině školního příkladu máte pravdu.
Nicméně platí pravidlo "dokud nezatlučeš/nezahrneš a nenecháš zeminu sednout-nevíš"
ACEOF ACES:
Citace: ACEOF ACES 05.04.2020, 20:04
Vzhledem k tomu, že není snadné uskutečnit měření, tak tu hodnotu zkusím vypočítat.
...
Jestli máte možnost, tak to můžete změřit a budete vědět.
Citace: Fuk Tomáš 05.04.2020, 23:30
Zastavím se u první části Vašeho výpočtu. Co vás vedlo k volbě tloušťky přechodové vrstvy 1 mm? Proč ne např. 0,1 mm?
Podle mého názoru, tento typ zeminy nevytvoří tak slabou (0,1mm) přechodovou vrstvu.
Jiří Vodehnal:
K diskusi o zatloukání tyčí:
Osobně každému tyče rozmlouvám a když se setkal, že to tím někdo chtěl vylepšit, tak nevylepšil.
Jednou jsem dělal revizi na Slapech, skála, písčitá suť atd., a zemní odpor byl špatný. Navrhl jsem doplnit pásek a zalít betonem. Přijel jsem tam podruhé, místo toho natlučených pět tyčí, protože nějakej místní Franta jim to poradil a odpor byl ještě horší.
Reakce byla: "Vždyť jsem tam vylil celej sud slané vody, to není možné."
Druhý pokus byl po realizaci mého doporučení, tj. pásek FeZn + beton a již odpor vyhověl.
Radim Strycharski:
Citace: Jiří Vodehnal 06.04.2020, 18:09
Jednou jsem dělal revizi na Slapech, skála, písčitá suť atd., a zemní odpor byl špatný. Navrhl jsem doplnit pásek a zalít betonem.
Pásek v betonu ve skále je určitě dobré řešení. Nicméně pokud budeme uvažovat průměrnou zem, tak se tyče považují za vhodný zemnič. Prioritní je rozměr a tvar zemniče, naměřená hodnota má pak potvrdit, že rozměr a tvar je v korelaci s rezistivitou půdy. Asi by se dalo říct, že dvě 2 m tyče vzdálené od sebe 2 m nebo zemnící deska 2 x 2 m budou mít srovnatelnou účinnost při zemnění blesku, ale naměřený zemní odpor desky bude nepochybně menší.
Miroš Jan:
Osobně mám nejlepší zkušenost se zemnící tyčí "T" porfilu. Ve spojení s páskem, je to to nejlepší. Tak záleží v jaké zemině to uzemnění je. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana