Jakou hodnotu ukáže měřící přístroj, když se spojí vývody zemničů?

<< < (3/11) > >>

Jiří Vodehnal:
Citace: Tomáš Žabka  03.04.2020, 07:36

Měření zemního odporu je prostě duchařina a pokud se má měřit ochrana před úrazem elektrického proudu, pak jediné správné měření je měření metodou impedance smyčky. To je jediné měření, které ukáže hodnotu odporu "reálného" odporu pro cestu poruchového proudu. Měření odporu k referenční elektrodě je podle mě pouze orientační, protože to je hodnota odporu, kdyby ten "poruchový proud" šel k referenční elektrodě, ale tam nejde on jde do uzlu zdroje.

Souhlas.

Já zemní odpor měřím, pokud je proveditelné, tak pomocí impedance.
Předtím si to ověřím kleštěmi, abych někam nezavlekl zbytečně potenciál, ikdyž na krátký okamžik.

Měření čtyřvodičovou metodou je z odpuštěním nanic, neboť velmi často nejde ani provést.
Několikrát jsem to zkoušel hodnotyoproti impedanci se liší někdy významně.

Tazatel nejspíš umí spočítat dva paralelní odpory, proto se asi neptal.
Jde o také o to, jakou metodou byl změřen zemnič 1 a 2.

V mnoha případech musí člověk přemýšlet, jak jsou vůbec v zemi zemniče.

Zcela běžné je, že u budovy, kde je 12 svodů, tak několik jich je propojeno páskem v zemi, protože to někdo opravoval, kde to bylo proveditelné, a ostatní mají své zemniče. Nehledě různá doplňování zemničů z důvodů přístaveb se základovým zemničem nebo bez něj ...

Nové stavby se základnovým zemničem, do kterého vede drát od přípojky a chybí pořádně udělaná svorkovnice vyrovnání, takže to nejde ani rozpojit ...

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Vodehnal  03.04.2020, 11:50

Jde o také o to, jakou metodou byl změřen zemnič 1 a 2.

Podľa môjho vôbec nijakou, bo otázka začína že : "Např.:"  :)

Jiří Vodehnal:
Citace: Peter Lovacký  03.04.2020, 12:56

Podľa môjho vôbec nijakou, bo otázka začína že : "Např.:"  :)

Aha, to mi uniklo.

Také k čemu se dá použít zemnič 100 nebo 50 ohmů ?

Jan Franěk:
Dá se vůbec při hodnotách 50 a 100 Ohmů, mluvit o zemniči? Často jde u takových hodnot o kousek pásku, který končí uhnilý v zemi. S tímto mám špatnou zkušenost například u deskových zemničů, které už dnes nejsou dovoleny.

Zajímal by mne důvod položení takové to otázky. Protože pokud znám hodnotu měrného odporu země, mohu navrhnout takový zemnič, abych splnil požadavky norem na ně kladených.  Ale možná jde opravdu jen o teoretickou úlohu a moc se vtom šťouráme  (dance)

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Vodehnal  03.04.2020, 13:04

Také k čemu se dá použít zemnič 100 nebo 50 ohmů ?

Ja s ním zabíjam nudu v karanténe :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana