Navrhujete pro rodinné domy jednoduché nebo složité hromosvodní soustavy?

(1/3) > >>

Tým Elektrika:

S příchodem normy ČSN 62 305 se začaly množit názory, že se ochrana před bleskem dělá zbytečně složitá a drahá. Kdysi to bylo jednodušší. Samozřejmě se nezřídka ještě objevují názory, že jde o lobby výrobců hromosvodního materiálu. Jak je to ve skutečnosti? Opravdu mezi námi existují odborníci, kteří se domnívají, že jsou normy tvořeny především proto aby bylo co prodávat? A co pak máme na střeše rodinného domu očekávat? Něco jednoduchého nebo složitého?

Jiří Vodehnal:
Změnilo se leccos:

Vědeckotechnic ký pokrok, jak nás učili ve škole. V dobách vzniku ČSN 34 1390 ochraňoval hromosvod majetek, dnes vnější LPS. Vnitřní LPS neřešil a také proč, když jediná elekronika byl televizor řady Orava s elektronkama.
Nicméně, když norma vznikla, zak jsem přestal čůrat do do kalhot a o valící kouli jsem netušil nic.
Když jsem se rozhodl, že se stanu revizákem, tak jsem si tuto normu koupil cca za 3 Kč, možná za 9,- Kč, už nevím. Dnes je za 590,- (schválnš jsem to hledal) a když jsem si koupil 4 díly 62305, tak to byl balík peněz přes dva litry. Naštěstí existuje elktronický přístup nejdříve za 1.000,- /rok, dnes za 1.000,-/0,5 rok, nereptám a nadšeně platím ...

Takže k věci:

V ČSN 33 1390 bylo vše jednoduše a jasně řečeno na pár stránkách. Jímače, svody, zemniče, ochranný úhel a atd. pro stejný blesk, který je starší než lidsvo samo.

Nový balík 62305 vnesl nový pohled na stejný blesk a pojal to komplexně.

Diviš udělal oddálený jímač, Franklin zase jímač na střeše. Pánové neměli mobily ani internet, takže se vlastně dodnes neví, kdo byl první.

Elektronky se nahradily polovodiči a mikroprocesory,. a protože na elktronice je nakonec nejdržší vypínač, proto tam již není, tak se vymyslela vnitřní LPS.

Ve skutečnosti to tak složité zase není, ale protože 62305-3 má dvě řešení, a to buď na střeše vše spojím nebo budu důležité věci izolovat a dávat pod deštník. A abych byl dokonalý, tak ochráním i vnitřek, proto 62305-4.

Abych byl dal dokonalost dotáhl do konce, tak se nad vším zamslím, viz 62305-1 a 2.

Omlouvám se, dělám si z toho legraci, ale dnešnímu blesku musíme čelit lépe, než před 50-ti lety.

-----

Na druhou stranu, "hadrové" dráty byly nškdy i měděné a uložené v ocelových trubkách s keramickými koleny, krabice byly plechovky vyložené asfaltem ...,  výhradu mám jen k dřevěné rozvodnici s bakelitem - průser !!
Kdyby bylo AFDD, jaký oblouk by měl hlídat ?

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Vodehnal  01.04.2020, 22:00

Diviš udělal oddálený jímač, Franklin zase jímač na střeše. Pánové neměli mobily ani internet, takže se vlastně dodnes neví, kdo byl první.

Tak Jules Verne obšlehl našeho Diviše!

Radim Strycharski:
Citace: Jiří Vodehnal  01.04.2020, 22:00

Elektronky se nahradily polovodiči a mikroprocesory,. a protože na elktronice je nakonec nejdržší vypínač, proto tam již není, tak se vymyslela vnitřní LPS.

Ve skutečnosti to tak složité zase není, ale protože 62305-3 má dvě řešení, a to buď na střeše vše spojím nebo budu důležité věci izolovat a dávat pod deštník. A abych byl dokonalý, tak ochráním i vnitřek, proto 62305-4.

Dovolím si jen upřesnit, že LPS je společně a nerozdílně vnější i vnitřní podle 62305-3. To, co je podle 62305-4, není vnitřní LPS, ale způsob ochrany vnitřních elektrických a elektronických systémů.

Alena Minaříková:
Podklady k dnešnímu vysílání

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana