Jaké může být napětí na vidlici?
Fuk Tomáš:
Citace: Martin Kurka 19.03.2020, 00:48
Z grafu mi vyšla časová konstanta 4msec
Mně asi 2,7 ms. 310 V /e = 114 V a této hodnoty dosahuje graf v čase pod 3 ms.
Pro p. Hořínka: k posouzení, zda to může být nebezpečné, by bylo třeba znát energetický obsah těch pulsů. Pokud jsou to pulsy na odrušovacím kondenzátoru, tak je třeba znát jeho skutečnou kapacitu (viz poznámky kol. Kurky).
Jiří Schwarz:
Já se v tom poslední dobou nevyznám...
Původně byly nějaké hodnoty maximálních bezpečných proudů v 34 1010 nebo 33 2000-4-41, z té to vypadlo, ještě to bylo v 61140, ale v ed.3 už je to také nějaké "vyčištěné"
Peter Lovacký:
Citace: Radim Strycharski 18.03.2020, 18:52
Pokud to zkušební zařízení není v provozu v nějaké zkušebně, ale v blíže neregulovaném prostoru, čili v domácnosti, tak to bude asi problém.
Sa mi páči toto jednoduché vysvetlenie, bo dosť pochybujem že taký skúšobný zdroj je určený na používanie laikmi v domácnosti
A načo by im aj doma bol ;)
Toto podľa môjho patrí na pracovisko do rúk aspoň poučených osôb poučených o rizikách pri odpojení zo siete, a ten jav na vidlici môže byť jeho prirodzenou vlastnosťou
Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz 19.03.2020, 08:19
Já se v tom poslední dobou nevyznám...
Asi preto, lebo to nie je ľahké zovšeobecniť
Ja keď hodnotím možné riziká sám za seba, tak za bezpečný prúd pre človeka považujem taký ktorý človek nepocítí, a nemá pritom na neho ani nijaký nedovolený účinnok, bo o tom si myslím že bezpečnosť hlavne je
Stačí si to pre jednoduchosť spojiť s dovoleným izolačným stavom a veľa prúdu do zeme cez odpor človeka a odpor jeho okolia v nejakom konkrétne určenom prostredí vám vo všeobecnosti ani nevyjde
Radim Strycharski:
Citace: Peter Lovacký 19.03.2020, 08:40
Sa mi páči toto jednoduché vysvetlenie, bo dosť pochybujem že taký skúšobný zdroj je určený na používanie laikmi v domácnosti
A načo by im aj doma bol ;)
Jde spíš o to, že tazatel řeší elektrickou bezpečnost, čili hledá nějakou normovou hodnotu. Neřeší místo použití, kvalifikaci a přístup osob, MPBP apod. Takže když se neřeší žádné kvalifikace a "vrátnice", mají se použít předpisy pro laiky a domácnosti.
Citace: Fuk Tomáš 19.03.2020, 01:02
Pro p. Hořínka: k posouzení, zda to může být nebezpečné, by bylo třeba znát energetický obsah těch pulsů.
Prakticky bych k tomu přistoupil tak, že bych použil odpovídající voltmetr splňující požadavky souboru EN 61557 a měřil jen napětí tak, jak to chce norma. A to buď naměřím nebo nenaměřím. Vidím to tak, že normativně se předpokládá pouze to, že na začátku je nějaké nízké napětí, které po odpojení pouze klesá, po 1 s dospěje k hodnotě 34 V a potom zase klesá. Předpokládá se jednorázový proces, napětí se objeví jednou a dost. Jestli tam jsou v řádech sekund nějaká další nová napětí, tak je to z hlediska normové konvence špatně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana