Jakým vzorcem vypočítám velikost jističe ke konkrétnímu průřezu vodiče?
Velký Bobeš:
Citace: Adam11 16.03.2020, 13:42
Mám otázku do školy týkající se určení jističe podle průřezu vodiče.
Chápu, že může jít o školní úlohu, ale praxe je obvykle opačná. Určujeme průřez vodiče podle jmen. proudu jističe, přičemž proud jističe zde není jediný parametr. :)
Jan Bocek:
Učitel chce jen vzoreček, který je učil....hmmmm
Když to velice zjednodušíme, tak se možná bude jednat o takový "vzoreček".
Ij = S x k anebo pro jednoduchost Ij= S x 6
Ij = jmenovitý proud jističe v A
S = průřez vodiče
k = koeficient pro proudové zatížení vodiče v A/mm2
a před padesáti léty nás učili, že "k" pro instalace bude 6 A/ mm2
Když to spočítáme bez mnohých vlivů jen školským způsobem na úrovni II. ročníku učňovské školy, tak dostaneme
Ij 10 = 1,5x6,6
Ij 16 = 2,5x6,4
Ij 20 = 4 x 5
Pokud se nebudu s průřezy a zatížením zabývat jako projektant, nebo revizní technik, tak jako elektrikář vystačím s vědomím, že u Cu vodičů bude zatížení s vlivem na oteplení 6-8 A/mm2. A pak přiřadím velikost jističe v řadě.
Jinak samozřejmě souhlasím, že máme k disposici tabulky, SW a normy. Ale i také elektrikářský rozum.
Velký Bobeš:
Citace: Jan Bocek 17.03.2020, 15:55
Jinak samozřejmě souhlasím, že máme k disposici tabulky, SW a normy. Ale i také elektrikářský rozum.
:-[Tak to jste mě trochu překvapil. Předpokládám, že jde o kabel. Pokud chci určit jeho zatížitelnost nepomůže mi žádný elektrikářský rozum, ale znalost zatížitelnosti dané výrobcem (volně na vzduchu nebo v zemi). Dále snížení dle uložení, tj. k<1.
Potom např. u jističů dle ČSN EN 60898 s char. B, C, D postačí, je-li jejich jmenovitý proud nižší než vypočtená hodnota. V jiných případech jištění pak další snížení koeficientem<1. Žádná proudová hustota!
Jan Bocek:
Citace: Adam11 16.03.2020, 13:42
Mám otázku do školy týkající se určení jističe podle průřezu vodiče.
Na internetu jsem našel možnosti dle typu uložení, prostředí apod.
(v tabulkách), ale toto prý není potřeba, stačí jen vzorec.
Jaký vzorec použít? Napadají mě jen ty základní, ale ty jsou pro průřez vodiče, ne na vypočítání velikosti jističe.
Citace: Velký Bobeš 17.03.2020, 16:26
Tak to jste mě trochu překvapil.
Mne zase překvapilo, pane kolego, že jste se do mne nepustil více. Víte, kolikrát mne nejen učni ale i sš a vš překvapili nenapadnou laickou otázkou, na kterou odborník těžko hledá odpověď. Přečetl jsem si to zadání několikrát, až jsem napsal odpověď.
Zkuste najít zjednodušený vzorec na úrovni trojčlenky. Vzpomínáte na školské příklady?
Martin Kurka:
Hledání takového univerzálního vzorce mi evokovalo jedno fousaté povídání:
Učitel počtů po flámu ztěžka sedne za katedru a řekne "Tato třída je 10,6m dlouhá, 730cm široká a 3430mm vysoká. Odvoďte obecný vzorec a vypočítejte ze zadání číselně, jak jsem starý".
Třída ztichne, šustí taháky, učitel za katedrou začne klimbat a najednou jej probudí hlasité "Prosím, prosím 42let".
"Hm, správně. A jak jsi na to Pepíku přišel?"
"No, mému bratranci je 21let a tatínek o něm říká, že je to poloblb."
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana