Existuje nějaký plochý prodlužovací kabel?
Martin Kurka:
Kdybych to řešil nouzově jako dočasné řešení pro sebe, asi bych uvážil, že největší riziko pro kabel pod kobercem je noha od židle.
Žádný kabel pod koberec nepatří.
Kabel s 230V bych pod koberec nedával z více už výše uvedených důvodů.
Kabel s malým napětím (USB) také ne, noha židle dokáže udělat zkrat i na něm a tepelné účinky zkratovaného úseku koberec zapálit mohou.
V každém případě bych použil zdroj malého napětí ze zdroje bezpečného napětí (SELV).
Použil bych páskové vodiče. Podle typu koberce. Buď bazarové PNLY, československé historické ploché nebo čínské "instalační" samolepicí pod tapety či roztržené či jednotlivé reproduktorové předražené supraflat kabely, které jsou pod koberec přímo určeny.
Vedl bych každý pól malého napětí 5V páskovými vodiči nejméně 10cm kraji pásků od sebe. Noha od židle by pak maximálně přerušila vodiče pouze u jednoho pólu a nezpůsobila by zkrat.
Páskový vodič každého pólu bych na konci a na začátku propojil paralelně. Počet vodičů v každém z pólových pásků bych určil podle povoleného úbytku při největším proudu zdroje a podle délky vedení a průřezu jednotlivého vodiče v pásku.
Podmínkou tohoto řešení by byl kvalitní zdroj (adaptér) zkratuvzdorný s degenerativní charakteristik ou odpínání zkratu a dobré kvality co se týče galvanického oddělení.
Milan Hudec:
Viděl jsem prodlužovák ve formě plyšáka hada, který tímto procházel v husím krku a zásuvka byla v tlamě.
Takový ten styl, pokud něco nejde schovat-ať je to velké a nápadné....
Celkem by mě zajímal názor na takovéto maskování.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 07.03.2020, 23:43
...
Jedna věc je maskování, druhá věc je "tepelná izolace" a hořlavost materiálu.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 07.03.2020, 23:43
Viděl jsem prodlužovák ve formě plyšáka hada, který tímto procházel v husím krku a zásuvka byla v tlamě.
Takový ten styl, pokud něco nejde schovat-ať je to velké a nápadné....
Jo, jako maskování asi dobré. Nicméně souhlasím s Jirkou. Půjde i vlastní provedení "maskování", aby se samo nestalo dalším rizikem z hlediska bezpečnosti. Tato rizika mohou být jednak z našeho oboru (třeba požár a úraz el. proudem), tak třeba i nebezpečí zakopnutí a podobně.
Možná by více napověděl obrázek a návod toho produktu. Takto nelze jednoznačně soudit jestli OK, nebo NE.
Martin Kurka:
Třeba tento koberec:
Přitom zářez do plovoučky a speciální lišta je už rozumné řešení
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana