Petr Instruktor
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 04.03.2020, 18:16 » |
|
Koukám po nějakém prodlužovacím kabelu (cca 3m), který lze vést pod kobercem ke gauči uprostřed místnosti. Ale nenalézám. Je mi jasné, že trojlinka nebude plochá jako nějaké dvojlinky k reproduktorům. Lze případně použít dvojlinkový prodlužovací kabel, který by pod silným kobercem tak nevadil? Byl by používán jen pro připojení mobilu, tabletu a pod. Žádná žehlička či rychlovarná konvice.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 05.03.2020, 04:33 » |
|
Síťový přívod prodlužovačkou doprostřed místnosti je vždy problém, pokud je schovaný pod kobercem vidím riziko poškození větší, než bude-li viditelný. Kabel může být pod kobercem poškozen nábytkem (noha od židle, případně stolu) nebo také jehlovým podpatkem dámské obuvi (návštěva nebo přípravy členky rodiny na společenskou akci).
O použití reproduktorové dvojlinky vůbec neuvažujte, dnešní provedení není určeno pro síťový rozvod a dvojvodičová prodlužovačka je velice nebezpečný kutilský výmysl.
Pokud má být rozmístění nábytku a uvedený přívod dlouhodobější záležitost, bylo by dobré uvažovat o úpravě podlahy a provést trvalý rozvod.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 05.03.2020, 10:13 » |
|
Neexistuje žádný kabel, který by byl určený pro takové uložení bez přídavné mechanické ochrany. Je lepší do podlahy říznout drážku a do ní uložit vhodný kabel ukončený podlahovou zásuvkovou krabicí. Vše má své profesionální postupy.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 05.03.2020, 18:58 » |
|
Jen doplním kolegy poznatky z praxe.
Pamatuji na několik případů kdy špatně zvolené prodloužení pod kobercem, bylo příčinou zničení koberce. Skončilo to jeho propálením a jen náhodou ne úrazem. Přitom stačilo třeba jen rozlít vodu a koberec by se mohl stát smrtící pastí.
Rozhodně bych nevolil takováto provizorní řešení, ale takové které nebude ihned, nebo v blízké budoucnosti zdrojem neúměrných rizik pro vás a vaši rodinu. Je jedno co na té zásuvce bude zapojeno, ovšem velmi záleží na tom jak to bude provedeno. Vše má svá pravidla určená ne k vaši buzeraci, ale k tomu aby jste měli co nejvíce bezpečný domov. To znamená nalézat a minimalizovat možná rizika. V žádném případě to neznamená, tato rizika přidělávat nebezpečnými řešeními.
Nejrozumnější se mi ve vašem případě zdá využití kvalitní a vysokokapacitn í powerbanky. Druhou cestou je samozřejmě práce vykonaná odborníkem, který provede bezpečné řešení vašeho pořžadavku, což ovšem bude jistě znamenat nějakou "nepohodu" při této práci (sekání v podlaze) . Osobně bych to ukončil buďto podlahovou krabicí na kterou mohu nalepit zde použitý koberec, nebo nízkým sloupkem.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 06.03.2020, 08:41 » |
|
Také jsem řešil přívod do ostrůvku v kuchyni. Domácí měl projekt kuchyně až po realizaci finální podlahy. Řezat podlahu ani vrtat spodem už nešlo.... Takže přechodová lišta na podlaze. Systém postavit, nebo udělat bez řádné rozvahy - to se vyřeší potom je velice špatně.... 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Petr Instruktor
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 06.03.2020, 20:23 » |
|
 všem za reakce. Uvědomuji si, že prodlužovák pod kobercem není to pravé ořechové. Ač by se po něm, vzhledem k místě uložení, prakticky ani nešlapalo. Jen šlo spíše o to aby nebyl vidět přes půl místnosti natažený kabel. Zajímalo mne zda se vůbec nějaký takový kabel vyrábí. Vést podlahou se mi to nechce, vzhledem k tomu, že budu chtít třeba někdy gauč přesunout jinam. Asi použiji jen dostatečně dlouhý USB kabel. 2,1A by mi mohlo stačit. A pod kobercem nebude vadit.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 06.03.2020, 21:20 » |
|
Použitím USB kabelu vyřešíte asi bezpečnost z hlediska úrazu el. proudem u takového řešení. Nicméně vyvstane zase problém technický a možnost poškození kabelu chůzí po koberci zůstane prakticky na stejné úrovni. Nevěřím moc že by jste našel kabel, který by toto dlouhodobě vydržel. A teď k tomu technickému problému. S velkou pravděpodobnos tí budete mít problém s úbytkem napětí a možná i velikostí proudu u toho "delšího" kabelu. Tedy může se stát že přístroje s velkým displejem a potřebou většího proudu (i napětí) k nabití přístroje, nebudou řádně nabity, nebo to bude trvat neúměrně dlouho. Zkuste na toto téma něco pohledat  Edit: Miroslav mě předběhl 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 09.03.2020, 08:05 » |
|
... Celkem by mě zajímal názor na takovéto maskování.
Jedna věc je maskování, druhá věc je "tepelná izolace" a hořlavost materiálu.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|