Může být automatická pračka s krytím IPx4 umístěna v zóně č.2?

<< < (5/8) > >>

Peter Lovacký:
Ja by som na spotrebiče v domácnosti pozeral hlavne cez VV do ktorých sú určené, a tie čo sa týka priestorov na bývanie nemajú byť vyššie jak AD1. AD2 by hádam nikto do bytu neurčil, a myslím že by to ani neprešlo cez hygienu
701 vplyv AD čo viem nikde nespomína, spomína len krytie v inštalácii a to sa zas netýka spotrebičov
Mne z toho vychádza že 701 len upravuje zónami presne vymedzené priestory, dosť jasne pritom v nich vymedzuje typy spotrebičov, ale VV v kúpeľni nijak neurčuje. A na to ani nie je napísaná
Podľa protokolu VV je pre spotrebič vyrobený podľa normy pre spotrebiče určené na použitie v domácnosti vlastne jedno či je v zóne 2 alebo dakde na chodbe, v princípe určovania VV je aj v kúpeľni VV AD1 a prípadný vplyv vody riešia podmienky pre zóny

Jan Bocek:
Tam mi to nedalo a podíval jsem se do Návodu výrobce AEG pračky Lavamat 64740FL.

- příkon 2300 W
- krytí IPX4, proti stříkající vodě (voda stříká na zařízení ze všech úhlů, při tlaku 50–150
   kN/m2, v množství 10 litrů za minutu po dobu nejméně 5 minut)
- zásuvka musí mít ochranu na uzemnění spotřebiče. Zkontrolovat odborníkem
- nepoužívat rozbočovací zástrčky, ani prodlužovací kabely
- síťová zástrčka musí být přístupná
- zástrčku nevytahujeme mokrýma rukama a tahem za kabel
- tento spotřebič používejte pouze v domácnosti
- neinstalujte jej tam, kde teplota klesne pod 0o C
- nebo tam, kde bude vystavený povětrnostním vlivům.

Nic se nepíše o nějakých zónách a vzdálenostech od vany, od sprchy nebo umyvadla.
Nikde jsem nenašel ( jako laik a uživatel ) poznámku o nějaké normě pro koupelny.
Co vlastně řešíme? Vysvětlit laikovi, který se připravuje na zkoušky dle V50/78 Sb, anebo dostal domácí úlohu ve škole?

Jinak ale odborné diskusi zde rozumím dobře.

Matěj Horák 75:
Takže z diskuse pokud jsem správně pochopil je závěr:
I když AP má krytí IPx4, ale není výrobcem přímo určená do zóny č.2 není ji možné do zóny č.2 umístit.

Jan Franěk:
Srandovní. Pračka a nesmí se "namočit"  ;D Možná jde o špatný překlad.

Na drtivou většinu praček, u kterých jsem dohledal návod, se nesmí sahat mokrýma rukama. TO jde v koupelně po sprchování často jen velmi těžko, obzvlášť pokud stojí hned u vany. Stupeň krytí bude asi na štítku konkrétní pračky. V návodech tento údaj zcela chybí.
No, nevím jestli bych si některou z nich postavil k vaně, nebo sprchovému koutu.  :-\

Milan Hudec:
Zákaz praček v koupelnách by již bylo zajímavé politické téma (dance)
Asi první co se elektrikářů týče.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana