Může být automatická pračka s krytím IPx4 umístěna v zóně č.2?

<< < (3/8) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  08.03.2020, 15:23

... Není na mě, abych se vrtal v pračce a pátral po způsobu napájení ovladačů...

Stavíš se k tomu jako rozumný realista.
Možná můžeme někdy napadnout něco, co je evidentně "podezřelé",  ale rozhodně bych se necítil na to, abych určoval, zda provedení kontrolních a ovládacích prvků opravdu splňuje nějaké krytí, např. zde IPx4, i při běžně předvídatelném provozním opotřebení

Jan Franěk:
No, osobně bych to s bojlerem asi nesrovnával. Jednak jde o pevně připojený spotřebič a pak výrobce toto umístění očekával, tedy alespoň ti čeští výrobci a rizika úrazu el. proudem byla eliminována na možné minimum.

Přijde mi úsměvné řešit takovým to způsobem umístění pračky. Zase se hledá řešení na hraně a jak si vysvětlit normu po svém, aby mi to vyšlo jak se mi to zrovna hodí.

Osobně jsem taky toho názoru, že spotřebič smí být umístěn tam, kam je určen. Tedy pokud v návodu vyslověně nestojí že může být v zóně 2 koupelny, nemá tam co dělat.  
Zrovna tak souhlasím s kolegy a názorem, že nemůžu zjišťovat jak je pračka provedená a dle toho to pak určovat.  Rozhodně bych se nespokojil s polovičatým řešením "možná".

Jirka Š. Svejkovský:
Shrnul bych to takto:

Problém má dvě zákonné roviny.

1) Výrobci buď přímo zakazují umístění pračky v koupelně nebo omezují podmínky, kam lze pračku umístit. Nebo mlčí. Vychází mi z toho, že pračka do koupelny obecně nepatří. (zákon 22/1997).

2) Reviznímu technikovi nepřísluší posuzovat vhodnost umístění spotřebiče s pohyblivým přívodem. Spotřebič nemůže ovlivnit bezpečnost instalace, kterou RT reviduje. Hledat odpověď v normách na instalaci je mimo realitu. (zákon 174/1968)

Dodatek: Přestávám do revizí psát "Zásuvka pro pračku".

Radim Strycharski:
Citace: Jan Franěk  08.03.2020, 21:14

Osobně jsem taky toho názoru, že spotřebič smí být umístěn tam, kam je určen. Tedy pokud v návodu vyslověně nestojí že může být v zóně 2 koupelny, nemá tam co dělat. 

A proč? Od toho je norma 701 a ta nezakazuje zařízení v zóně 2. Máme jasný výčet zařízení, která mohou být v zóně 1. Zóna 2 omezení nemá.

Matěj Horák 75:

Přijde mi úsměvné řešit takovým to způsobem umístění pračky. Zase se hledá řešení na hraně a jak si vysvětlit normu po svém, aby mi to vyšlo jak se mi to zrovna hodí.

Pane Fraňku nikdo, ale přeci nic takového netvrdí, že se hledá řešení na hraně.
Chtěl jsem se dobrat výsledku, zda je možné dle normy umístit pračku do zóny č.2.

Spotřebič? Spotřebič=automatická pračka, fén, kulma na vlasy, holící strojek.
Dle Vašeho příspěvku je nutné, aby bylo v návodu u každého z výše uvedených spotřebičů uvedeno v jaké konkrétní zóně je možné používat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana