Vyplatí se odebírat elektrickou energii na nn či vn straně?

<< < (2/3) > >>

František Šohajda:
PS:
Je to celková cena i s DPH  nn versus vn.  (konečná cena co zaplatí zákazník na faktuře)

Karel Chlup:
 (poklona)  všem za názory

Emanuel Kocián:
Přejít na odběr z vn se vyplatí prakticky v každém případě.
O tom nemá smysl ani polemizovat. 3x500 A je teoreticky cca 345 kW, ve 1/4h maximu to udělá nejspíše něco kolem 260 kW.
55 MWh/měsíc je nejspíše něco kolem 600 MWh/rok (55 MWh/měsíc beru spíše jako vyšší měsíční spotřebu).
Tumax = 600 000 / 260 = 2308 h. To už je celkem solidní roční využití maxima.
Doporučuji 400 kVA trafostanici.

Ano, musíte zainvestovat a udržovat vlastní trafostanici, ale to jsou nepoměrně nižší náklady než úspora z rozdílu distribučních poplatků co teď platíte za nn a platili byste za vn.
I kdybyste na to neměl vlastního člověka, tak se to dá prostě zajistit jako "služba". Často paradoxně nabízená samotným distributorem (uzavře se smlouva o provozování el. zařízení).

Antonín Kohoutek:
Citace: Rozmahel Vladimír  13.02.2020, 21:52

Záleží na průběhu odběru, ale zcela jistě bude výhodnější mít velkoodběr z vn.
Ze zkušenosti vím, že rozdíl může činit i 1 Kč/kWh. Při vašem nástřelu 600MWh je návratnost velmi rychlá... Chce to ale provést řádnou kalkulaci...

Záleží kdy a z jaké ceny. Když mám z nn doma 1,25 Kc za kWh s DPH koncovou cenu (8H v sazbe D27) nebo cca 1,45 24H v D57, tak to by mi asi tedy ještě platili, abych měl o 1,- bez DPH lepší cenu?

Rozvodak:
Citace: Trouba  20.02.2020, 15:56

Záleží kdy a z jaké ceny. Když mám z nn doma 1,25 Kc za kWh s DPH koncovou cenu (8H v sazbe D27) nebo cca 1,45 24H v D57, tak to by mi asi tedy ještě platili, abych měl o 1,- bez DPH lepší cenu?

Fabrice s hlavním jističem 3x500A dá někdo D27 nebo D57 sazbu? Se nejdřív podívejte kolik platí podnikatel a za jakých podmínek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana