SLOVNÍK: Má znamenat montovat, instalovat současně i zapojovat, připojovat?
Miroslav Minařík:
SLOVNÍK: Má znamenat montovat, instalovat současně i zapojovat, připojovat?
Skutečnost jak se baví odběratel s dodavatelem na ulici hovorově je často hodně odlišná formě kterou vidíme ve smlouvách. Ovšem nezřídka je uvedeno něco, co je možné chápat odlišně.
Jak to cítíš ty? Například:
Znamená instalovat současně i zapojit?Znamená instalovat umístit, upevnit a zapojit je jiná činnost?Znamená připojit zařízení a umístit, připevnit je předmětem jiné dohody?
Apropo "montovat" a "instalovat" považuji za synonymum.
Jan Bocek:
Již jsem se setkal s tím, že ve smlouvě nebylo uvedeno, že EZ se má po instalaci proměřit, vyzkoušet a předat s protokolem. Bylo uvedeno jen nainstalovat.. ...
A tak jsem se podíval do "lejster" o kvalifikaci.
- výuční list elektromontér pro montáž a provoz průmyslových zařízení
- průmyslovka uvádí jen obor Výroba, rozvod a užití elektrické energie
- vysoká škola uvádí také jen obor Měření, regulace a automatizace
- ŽL pro předmět Montáž, opravy, revize a zkoušky VEZ
- TIČR Oprávnění k Montáži , opravám, revizím a zkouškám EZ
NV 118/2016 Sb., uvádí ve svém §3, že EZ lze dodávat jen taková, která jsou vyrobena v souladu se správnou praxí z hlediska technické bezpečnosti a která, za předpokladu, že jsou správně instalována, udržována a užívána k účelu, pro který byla vyrobena, neohrožují.... a ve slovenské verzi ještě uvedeno , že EZ musí splnit základní zásady bezpečnosti při jeho uvedení do provozu.
Mnozí umí instalovat i montovat, ale neumí zapojovat.
Někteří umí zapojovat, ale neumí číst výkresy.
Obrovský deficit instalatérů EZ je při zkouškách.
Všichni si myslí, že to je problém (přece) revizního technika.
Proto jsem záměrně uvedl znění většiny oprávnění k práci na EZ, že
montáže a zkoušky patří k povinným činnostem dodavatele.
Často tvrdím, že nelze z toho ani oddělit ty revize.
David Hruda:
Nějak si neumím představit, že bych instaloval třeba zasuvku nebo svítidlo nebo něco podobného a nechal to nepřipojené.
Asi u nějakých velkých technologickýc h celků by se dalo uvažovat o rozdělení instalace a připojení, pak ale musí být někde ve smlouvách nebo jiné dokumentaci, co kdo instaluje a co kdo připojuje.
Jiří_Hrubý:
Přivezou trafo, na místo jej nainstaluje vazač s jeřábníkem a pak ho připojí montér.
Pokládka kabelů, provede to nekvalifikovan á síla včetně osazení pilířů a montér to připojí.
U rozvodných zařízení se dá uvažovat i v krocích instalace zařízení, montáž, kontrola a oživení, přičemž stupeň kvalifikace se zvyšuje.
U zásuvky je to těžké rozlišit, byť v konci ten kabel může nainstalovat do šlicu zrovna tak elektrozedník, stejně jako krabici a zapojení a oživení provede elektrikář.
Miroslav Minařík:
Citace: David Hruda 02.02.2020, 16:46
Nějak si neumím představit, že bych instaloval třeba zasuvku nebo svítidlo nebo něco podobného a nechal to nepřipojené.
Rozumím. V této situaci se to předpokládá.
Toto téma jsem založil proto, že mi z mých dosavadních zjištění stále vychází 50/50 tvrzení
"montáž (instalace) je/není automaticky včetně zapojení (připojení).
Navrhuji tedy asi toto vyjádření:
Zapojení je volitelná část montáže (instalace) elektrického zařízení. Záleží na povaze zařízení a na bezpečnostních, provozních nebo obchodních podmínkách.
Proto pokud opravdu o něco jde, alespoň já, použiji asi tuto větu. Nebo jak jinak vyjádřit, že instalace není automaticky i zapojení?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana