Tvorba bleskových kanálov a priestorové vyrovnanie nábojov
Peter Lovacký:
Asi v tom točení vrtúľ bude dajaký fígeľ pre vznik vzostupných výbojov, bo si myslím, že keby tam miesto nich stáli vedľa seba obyčajné mrakodrapy, tak sa asi taká fotka nepodarí
Teda aspoň ja som doteraz nič podobné na vysokých stavbách nevidel
Petr Liskar:
Citace: ACEOF ACES 10.06.2020, 11:07
Otáčení vrtule není pouze drobný faktor. Aby nedošlo k omylu já nepíšu o vrtulových dopravních prostředcích ani o ventilátoru a komínu.
Otáčení vrtule větrné elektrárny má mizivý význam vhledem k dynamice a rychlosti vstřícného výboje.
ACEOF ACES:
Citace: ACEOF ACES 09.06.2020, 21:08
Otáčení vrtule zvyšuje pravděpodobnos t vzniku vstřícného výboje v porovnání s podobně vysokými statickými stavbami, jako věže, vysílače ap.
Ty vstřícné výboje mohou přesahovat půl kilometru.
Vlado Konrád:
Toto vypľul gúgel. Takže to vyzerá, že Eso Es ma pravdu:
Rotačný pohyb lopatiek vytvára pulzujúce elektrické pole v dôsledku meniacej sa výšky najvyššieho bodu. Mení sa pri tom aj počet uzemnených bodov na koncoch lopatiek smerujúcich v ústrety blesku a ich poloha v priestore . VE tak predstavuje v priestore bleskozvod, ktorého výška a konfigurácia sa neustále mení medzi 1-2 zberačmi medzi výškou 120-180 m.
Vzhľadom na uzemnenie lopatiek vytvára tak veterná elektráreň v elektrickom poli zeme výraznú nehomogenitu a prináša potenciál zeme do maximálnej konštrukčnej výšky. Vytvárajú sa tak podmienky pre vznik výbojovej činnosti na koncoch lopatiek aj bez zásahu bleskov.
Autor: Ján T. Bystrík D. Juraj K Marek H.
Společnost: Katedra elektroenerget iky FEI TU v Košiciach
Recenzent: Jan Hájek
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana