Tvorba bleskových kanálov a priestorové vyrovnanie nábojov

<< < (4/5) > >>

Jan Hájek:
Citace: ACEOF ACES  09.06.2020, 21:08

Otáčení vrtule zvyšuje pravděpodobnos t vzniku vstřícného výboje v porovnání s podobně vysokými statickými stavbami, jako věže, vysílače ap.

Jasně teoreticky i prakticky ano, ale pokud fouká vítr, vzduch má rozdílnou vlhkost a teplotu, obsahuje prachové částice v různých koncentracích a do toho ionizace ....... je to pouze jeden z drobných faktorů.
O kolik více je zasaženo vrtulových dopravních prostředků?
Pokud je na střeše ventilátor s vrtulí a komín, udeří častěji do ventilátoru?

článek v Elektru, informace staré ca 20 let: Pokroky v oblasti hromosvodní ochrany

V ochraně před bleskem začínáme nyní zvolna využívat poznatky získané před sto lety, o kterých jsou zmínky z knih o sto let starších a dost lidí je překvapených, co je to za novinku.

Není to takový hit jako 20 let poslouchat: Tyto akumulátory jsou převratné a za pár let zcela změní elektro mobilitu.

.... ale o zvýšené pravděpodobnos ti zásahu bleskem do něčeho se diskutuje už taky pár set let.

Teď jsem si uvědomil co přebíjí v ochraně před bleskem akumulátory: Podstata kulového blesku objasněna!

ACEOF ACES:
Otáčení vrtule není pouze drobný faktor. Aby nedošlo k omylu já nepíšu o vrtulových dopravních prostředcích ani o ventilátoru a komínu.
Citace: ACEOF ACES  07.06.2020, 19:00

Bleskostroj

Asi 50metrů vysoký kovový sloup na něm vhodná vrtule (jako větrník),  na vrch jímač a v zemi pořádné uzemnění. Za bouřky nějaký ten blesk pochytá.

Jan Hájek:
Citace: ACEOF ACES  10.06.2020, 11:07

Otáčení vrtule není pouze drobný faktor. Aby nedošlo k omylu já nepíšu o vrtulových dopravních prostředcích ani o ventilátoru a komínu.

Tak zkuste nápad prodat sem: http://www.lightning.ece.ufl.edu/,  zatím vyhazují hodně peněz za vysílání raket:

ACEOF ACES:
Můj nápad je volně k použití.

Fuk Tomáš:
Citace: ACEOF ACES  10.06.2020, 17:05

Můj nápad je volně k použití.

Asi už jsem s tím otravný, ale já na té vaší fotce 13 větráků pořád vidím 4 výboje stojící za zmínku, a z toho 3 jdou do/z gondol a jen 1 do/z vrtule. To asi něco o pravděpodobnos ti vypovídá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana