Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Kde a jakým způsobem smí být v paneláku převeden TN-C na TN-C-S?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Kde a jakým způsobem smí být v paneláku převeden TN-C na TN-C-S?  (Přečteno 5936 krát)
Tomáš X7.
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« kdy: 09.01.2020, 03:03 »

Byla mně schválena žádost o navýšení jističe z 1x20A na 3x20A v 58 let starém paneláku bez rekonstruované elektrinstalac e. Dnes mám měřič, hlavní jistič i jističe okruhů na chodbě. Požaduji po elektrikáři přesunout jističe okruhů dovnitř bytu, zvýšit jejich počet ze 4 (2 na starém hliníkovém vedení, 2 už v lištách pro myčku a pračku - před 20 lety přidáno) na 22. Z chodby do bytu i v bytě bude komplet nové vedení, zásuvky, vypínače, .... nic starého nezůstane, budou přidány proudové chrániče, všechny okruhy v bytě budou 1-fázové včetně 2-plotýnkové 1-fázové indukční desky s odběrem max. 3,7 kW.
Požaduji 18 okruhů s jističi 16A a 4 světelné okruhy s jističi 6A. Koupil jsem CYKYLO-J 3x2.5mm2 pro 16A okruhy a CYKYLO-J 3x1.5mm2 pro 6A okruhy - stropní světla ve 3 pokojích plus v kuchyni.  Nový rozvaděč v bytě bude mít s rezervou 48 pozic. rozdělení 3 fází na obsluhu těch plán. okruhů se snažím provádět provozně maximálně rovnoměrně, chci si koupit i měřiče a sledovat skutečné odběry. Nebudu mít ŽÁDNÝ 3-fázový spotřebič.
Nyní NEJASNOST:  elektrikář mně řekl, abych si na koupil i 12 metrů CYKY 4x6mm2 pro vedení od hlavního 3x20A jističe na chodbě do nově dělaného rozvaděče v bytě. Na této 12-metrové trase nebude žádné přerušení, žádný spotřebič, 4x6 bude zaveden do nového rozvaděče  bytě k hlavnímu 3-fázovému vypínači, ....
Známý revizák mně sdělil, že jsem kabel 4x6 koupil blbě, že musím koupit 5x6. Elektrikář prohlásil, že je to nesmysl, protože neexistuje žádný důvod proč by se měla z TN-C dělat TN-C-S už na chodbě, že to udělá logicky v domovním rozvaděči, že když bych koupil 5x6mm2, tak nebude mít modrý kabel jak a k čemu rozumně zapojit, protože rozdělení PEN na PE a N se rozhodně dělá správněji v novém rozvaděči v bytě a nikoliv v 60 let staré rezavé kisně.
Že když je v paneláku TN-C vedení, tak není zakázáno ho jako TN-C protáhnout až k domovnímu rozvaděči, když po cestě není žádný spotřebič, žádný spoj a ani žádné riziko přerušení PEN vodiče v nové mědi, když na stoupačce do 4. patra je PEN 60 let starý a rozhodně rizikovější. Další výtka od kritika byla, že má mít 10mm2 a ne 6mm2, kterou elektrikář odmítl s tím, že neplánuji žádný jistič silnější, než 16A a hlavní jistič je 3x20A, na což prý opravdu nemusí být 10mm2. Že si prý kritik plete předpisy pro novostavby s vedením z roku 1962, ve kterém pouze legálně pokračuje do bytu a až v bytě nově rekonstruované vedení bude splňovat ty nové normy, které splňovat musí v bytovém rozvodu.
Prosím kdo má pravdu??  
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*
Offline Offline



Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B


WWW
« Odpověď #1 kdy: 09.01.2020, 09:21 »

1./ kdybyste nešetřil a objednal si PD k provedení elektroinstala ce, řešení by v ní bylo zaneseno a vy jste měl už dávno vše vyřešené

2./ pak si ještě pozvete neumětela, který vám tvrdí nesmysly a ani o tom neví

CYKY 4x6mm2 dnes nelze použít. Normativní požadavek na PEN je min. 10mm2.
Takže buď 4x10mm2 a bod rozdělení soustavy v podružném rozvaděči a nebo 5x6mm2 a bod rozdělení udělat v rozvaděči ER a přizemnit PE v podružném bytovém rozvaděči.

A na co připojit ono přizemnění?
To už je otázka místního šetření, které měl provést projektant před návrhem elektroinstala ce. Možností je více, ale všechny vás budou něco stát. Na kvalitě přizemnění opravdu HODNĚ záleží. Nedá se napojit jen tak někam. Při špatném zvolení místa napojení riskujete do budoucna i nebezpečí ztráty života vašeho a nebo vašich blízkých. A jak jsem tak četl váš příspěvek, toto bych vašemu elektrikáři určitě nesvěřil. Jeho znalosti neodpovídají základu, natož vyšší dívčí.

Ohánět se při rekonstrukci elektroinstala ce tím, že je část domu v soustavě TN-C ze sedmdesátých let minulého století.....no to určitě ne.
Docela by mě zajímalo, jak pak tento člověk obhajuje přípravu pro osazení elektroměru  v případě změny sazby, nebo navýšení jističe, kdy pak už musí být vše dle platných připojovacích podmínek v TN-S (TN-C-S). Věřte tomu, že pravdu nemá.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Tomáš X7.
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 09.01.2020, 10:04 »

Děkuji mnohokrát za velmi cenné informace. Víte, nejde ani o peníze, ale o havárii a čas. Elektroinstala ce v bytě z roku 1962 se před Vánoci vysypala dominovým efektem. Částečně vyhořela v jednom pokoji ve zdi, po provizorním natažení z jiného pokoje byla zase přetížená jiná zásuvka, k tomu se jako na potvoru definitivně odešla při předvánočním pečení trouba, .... Koupil jsem vestavnou a indukční desku, které čekají na dodělání rekonstrukce, .... No a kvalitní elektrikáři, kteří mně přislíbili rekonstrukci na květen 2020, to je poněkud pozdě. Kromě toho už jsem u rodičů v domku, kde jsem pomáhal, lecos zažil a už tam jsem zažil 3 mladé elektrikáře, kterým jsem předělával zásuvky, protože nějak nemám rád, když jsou vodiče zbavené izolace o centimetr více, než je nutné, a když se potom přiblíží živé vodiče na zlomek milimetru. Já nejsem placen od hodiny, tak si s tím pro sebe nebo pro příbuzné prostě pečlivě vyhraji, podobně jako jsem si nikdy od roku 1992 nenechal postavit PC firmou. Takže si sám vrtám do panelů, natahuji lišty a dráty, dělám zásuvky přesně tam, kde je to ergonomicky vhodné a současně i bezpečné. Elektrikáři, který přijde na chvíli, to nechám schválit rozdělané, aby se pod to mohl podepsat. Funguji jako pomocná síla, i když o tom přemýšlím tak 10x víc. Excel tabulku se všemi spotřebiči a jejich štítkovým příkonem, součet špiček a rozvržení mezi 3 fáze, jsem dělal 3 dny, elektrikář na to koukal 2 minuty a řekl jo, to by mohlo být.  Nejraději bych si zaplatil někoho, kdo by mně to třeba na dálku podle Excelu, fotografií a plánků schválil, ale už asi 5 oslovených revizáků "teď nemá čas". Jen mně řeknou ty výkřiky. Jenže doma nemůžeme zavřít dveře, jak vedou různé prodlužovačky, ... nedá se péci, no a když jsem odpojoval těch pár krabic a zásuvek, co vyhořely a viděl jsem v kovových futrech hliníkové dráty s úplně opadanou izolací, tak mám strach se dotknout čehokoliv kovového a není divu, že chci tu starou hrůzu, u které se ani nedá zjistit kudy vede, protože Bosch hledačka zvoní i na dráty v panelech, úplně odpojit co nejrychleji. Kdybych tu rekonstrukci plánoval rok dopředu, byla by to jiná pohádka.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 09.01.2020, 10:15 »

Zaoberat sa "prizemnenim" a jeho bezpecnostou v instalacii bytoveho domu z roku 1962 je usmevne. Normy mozete citovat, kolko chcete, ale ked majitelia bytov neodsuhlasia rekonstrukciu stupaciek, nic nenarobite, stale tam bude ten stary PEN, ako jedina moznost.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Tomáš X7.
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 09.01.2020, 10:29 »

Teď mně odpověděl mailem zmíněný elektrikář:
U přívodu od el.měření je rozvodná síť TN-c, to znamená čtyř vodičová. Ochranný a pracovní vodič se rozděluje až za proudovým chráničem v prvním (bytovém) rozvaděči. Kabel 5x můžete použít, ale pátý vodič není kam připojit. Takhle zase mluví "můj" revizní technik.
Teď mám jít do BiEsse pro zbytek materiálu, tak holt koupím ještě 12m vodiče 4x10mm2, protože nestojím o to, až ČEZ Distribuce příjde vyměnit hodiny, aby to odmítli udělat kvůli slabému drátu. No a na co připojit uzemnění, že by na ústřední topení? Nevím o tom, že by v bytě čekal zemnící drát.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Tomáš X7.
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 09.01.2020, 10:32 »

Společenství vlastníků je v totálním rozkladu. 1/2 důchodci, kteří nechtějí koupit nové světlo na chodbu a polovina podnájemníků i z Ukrajiny, kterým je všechno jedno a majitelé bytů nedostupní. Po 2 letech bezvládí se možná sežene profesionální vedoucí společenství, protože z 48 nájemníků není nikdo, kdo by byl schopen či ochoten to dělat, ani já na sebe nenechám řvát z posledních sil 80-leté stařenky, že kradu, když nechám opravit vylomené dveře, jak to zažili lidi, co s tím sekli.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Tomáš X7.
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 09.01.2020, 10:38 »

Leda si na vlastní náklady nechat natáhnout kabely a uzemnění z přízemí pouze pro sebe někde od paty domu, protože rekonstrukce stoupaček byla zamítnuta, "aby si na tom nikdo nenakradl". Jeden 85-letý pán, člen výboru, všeuměl na schůzi prohlásil, že ten poctivý hliník vydrží ještě dalších 100 let, když si lidi nebudou kupovat nesmysly jako elektrické trouby, myčky nádobí, pračky, ... Že mají prát na valše a ženský nemají být líné mýt nádobí a on vdovec nepere kalhoty, svetry a kabáty už 20 let a taky je naživu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 09.01.2020, 10:39 »

Distribuciu zaujima instalacia po elektromer vratane. Cele to moze este skoncit nasledovne : odbocka zo stupacieho vedenia bude vodicom 6mm2, ale citovac noriem vas bude tlacit do 10mm2 od svoriek za elektromerom do bytu.
Z hladiska revizii je to zaujimave : stupacky su spolocny majetok bytoveho domu - reviduju sa podla poziadavky spravcu. Dalsiu revizu moze pytat distribucna spolocnost na prerabku 1 faz -> 3 faz pripojka. Nasledne je tu vedenie bo bytu a instalacia vnutri bytu vratane rozvodnice - to je vas majetok.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Liskar
*
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 09.01.2020, 10:43 »

Pokud váš elektrikář praví
Teď mně odpověděl mailem zmíněný elektrikář:
Ochranný a pracovní vodič se rozděluje až za proudovým chráničem v prvním (bytovém) rozvaděči.
Pak doporučuji okamžitou změnu elektrikáře.

Teď mám jít do BiEsse pro zbytek materiálu, tak holt koupím ještě 12m vodiče 4x10mm2, protože nestojím o to, až ČEZ Distribuce příjde vyměnit hodiny, aby to odmítli udělat kvůli slabému drátu. No a na co připojit uzemnění, že by na ústřední topení? Nevím o tom, že by v bytě čekal zemnící drát.
Chápu, že vás tlačí havarijní stav, ale projekt je zde nezbytný.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*
Offline Offline



Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.


WWW
« Odpověď #9 kdy: 09.01.2020, 10:45 »

Ochranný a pracovní vodič se rozděluje až za proudovým chráničem

Toto téma uzavírám.
Protože s úrovní podobných znalostí zde nemáme co řešit.
Tečka
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

S Elektrikou.cz už čtvrt století! notone
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 V kterém rozvaděči přizemnit bod rozdělení?
 Je v případě rozdělení PEN opravdu nutné řešit dodatečné zemnění?
 Kam přizemnit bod rozdělení PEN pokud chybí MET?
 Jak se správně provedené rozdělení TN-C a TN-C-S ?
 Je z hlediska rozdělení TNC vhodnější přívod z ER do HDR 4x10 nebo 5x6 CYKY?
 Mohu provést bod rozdělení u sporáku ještě před svorkovnicí?
 Mohu z TN-C-S udělat přívod jako TN-C, uzemnit a znovu rozdělit?
 Jak v praxi vypadá přizemnění bodu rozdělení?
 Jak přizemnit bod rozdělení TN-C pokud dům nemá zemnič?
 Lze v novostavbě odůvodnit jednu PEN lištu místo dvou PE a N?
 Jak nejlépe v zemní svorkovnici typu HLAK rozdělit vodič PEN?
 Vytvoří bod rozdělení PEN vodiče síť TN-C-S?
 Lze bod rozdělení PEN uzemnit na zemnění hromosvodu v domě?
 Musí být místo rozdělení na TN-C-S pod kontrolou?
 Můžeme ve staré instalaci vytvořit síť TN-C spolu TN-C-S?
 Bod rozdělení PEN v RE?
 Musí být domovní rozvaděč v místě rozdělení TN-C-S přizemněn a odkud?
 Má smysl předělat obvod TN-C na TN-S bez přizemnění bodu rozdělení?
 Jak uzemnit bod rozdělení ve 2. patře cihlového bytového domu?
 Kde provézt bod rozdělení?
 Kde má být u mobilního domu proveden bod rozdělení PEN?
 Jak se řeší rozdělení/zapojení PEN v TN-C-S?
 Jak pomoci svorkovnice typu cokolada prakticky splnit PE-PEN a PE-N?
 Mám propojit můstky PE+N, když už jsou taženy od elektroměru každý zvlášť?
 Lze se dívat na přívod do rozvaděče TN-C jako na sdružený obvod?
 Jak reálně tečou paralelní proudy přes N a PE?
 Jak pochopit přizemnění bodu rozdělení, MET a doplňkovou ochranu pospojováním?
 Lze napojit bod rozděleni na svod hromosvodu?
 Je k doplnění přizemnění k bodu rozdělení vhodná zemnící tyč?
 Jak zapojit zásuvku a zástrčku pro 400V (380V)?
 Jak zapojit 400V (4 dráty) na 4000V (5 drátu vč.modrého)?
 Podla akej normy prechod z TNC na TNS?
 Jak připojit přívodní kabel k 5.pólové zásuvce, když v rozvaděči mám 4 vodiče?
 Je možné ve stávajícím rozvaděči rozdělit starou TN-C na TN-S?
 Kde zhotoviť prechod z TN-C na TN-S ?
 Jaký je princip rozdělení PEN na PE a N ?
 Jaká barva vodiče má být v místě rozdělení mezi svorkou (PEN) a (N)?
 Jak pripojit nou instalaci TN-S na původní TN-C?
 Jako má mít barvu pracovní vodič vedoucí v místě rozdělení TNC?
 Mohu připojit na zasuvky v síti TN-C smyčkove napojit nové zásuvky v TN-S?
 Které zapojení 3 a 2 vodičových okruhů v podružné rozvodnici je správné?
 Jak správně rozdělit TN-C na TN-C-S?
 Musím uzemnit bod rozdělení TN-C na TN-S, když PEN je uzemněn na sloupu ?
 Podle jakého článku ČSN musí být uzemněn bod rozdělení TN-C > TN-C-S?
 Kde zapojit přechod budoucího TN-S k TN-C?
 Musí být po rekonstrukci elektrokotle i změna typu sítě z TN-C na TN-S?
 Má být dle ČSN přizemněn bod rozdělení PEN na PE a N?
 Dle jaké normy musí být provedeno uzemnění bodu rozdělení PEN?
 Setkali jste se s označením sítě TN-S-S?
 Jak rozdělit TN-C na TN-S v paneláku?
 Ako zapojit zariadenie s dvoma vodicmi na siet tn-s?
 Jak připojit síť TN-C k TN-S?
 Jak připojit v bytě nové rozvody TN-C-S na staré TN-C?
 Kdy je to opravdová síť TN-S?
 Je povinné rozdělení TN-C na TN-C-S při částečné rekonstrukci panelového bytu?
 Lze v síti TNS zapojit zásuvku 400V ale pouze se 4 kolíky?
 Jak připojit pódiový rozvaděč jednou na 4 jindy 5 kolík?
 Ako zapojiť spotrebič s 5 pólovou vidlicou na inštaláciu TN-C?
 Není ekonomičtější v TNC před rekonstrukcí již tahat N a PE zvlášť?
 Jakou sadu přechodek z 400V 5P/32, 4P/32, 4P/16 na 5P/16?
 Musím mít pro rozdělení z TN-C na TN-C-S tři svorkovnice?
 Musí se v případě změny napájení PE na PEN dodržet minimální průřez 10mm2?
 Kam připojit PEN na půdě v bodě rozdělení TNC/TNS?
 Která ČSN hovoří o tom, že místo rozdělení TN-C /TN-C-S má být přizemněno?
 Je hlavny privod v panelovom dome 5x za puvodnych 4x v poriadku?
 Jake je nebezpeci pri pouziti redukce 4kolik na 5kolik?
 Jak v bytě naplánovat přechod z TN-C na TN-C-S síť?
 Je možno vést TN-C třívodičově?
 Jakým způsobem připojit hliníkový rozvod TN-C?
 Jak provést přizemnění bodu rozdělení na hranici pozemku?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (2)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.076 sekund, 23 dotazů.