Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 09.01.2020, 07:51 » |
|
V tom případě budou vepři boubelatí  Boha jeho, škoda těch sviní zožrať 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Radim Strycharski

|
 |
« Odpověď #19 kdy: 09.01.2020, 12:00 » |
|
Jsou dvě možnosti: 1. Řešená instalace má zdroj a tak od něj půjde TN-S.
2. Řešená instalace nemá zdroj a tak nikdo neovlivní, jaká síť přichází zvenčí a musí se přijmout taková, jaká je. Pouze se musí dodržet N+PE v místech tak, aby byla možná instalace všech chráničů, jak to požaduje norma. Pro jistotu bych udělal na rozhraní mezi řešenou a stávající instalací bod rozdělení TN-C-S, pokud by přicházela TN-C.
Můžeme tady diskutovat o tom, co normotvůrce myslel slovem „zdroj“, ale na závazných úrovních (projekty, revize) bych nad tím nelaboroval. Jestli je psáno „zdroj“, tak je to zdroj a hotovo. Jestli to normotvůrce myslel jinak, měl to napsat jinak.
|
|
|
|
|
|
|
| |
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 09.01.2020, 13:31 » |
|
Nechci se s nikým dohadovat ! Při diskuzi s pracovníkem ÚNMZ bylo jasně řečeno, že vždy má vycházet s označením od zdroje -tj.99% od trafa!....I kdyby jste napojovaji LED osvětlení 20 km daleko! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Radim Strycharski

|
 |
« Odpověď #23 kdy: 09.01.2020, 14:44 » |
|
V každém objektu je zdrojem pojistková skřín, hlavní rozvaděč, atd...
Když mám daný pokyn, že mám od nějakého zdroje tahat nějaké vedení, tak by mě fakt zajímalo, jak se bezpochyby doberu k tomu, že ten zdroj vlastně není zdroj elektrické energie, ale něco úplně jiného.  Máme jednoznačně dané názvosloví, co je to zdroj, skříň, rozvaděč, elektrorozvodn é jádro, krabice apod., tak nevím, podle čeho bych měl tyto termíny zaměňovat za slovo "zdroj". Pokud mi někdo doloží, že podle elektrotechnic kého slovníku může být zdrojem rozvaděč zapojený za zdrojem elektrické energie, rád svůj názor změním.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #24 kdy: 09.01.2020, 16:09 » |
|
Platí pro obecně pro objekty. V každém objektu je zdrojem pojistková skřín, hlavní rozvaděč, atd... Když pak půjdu dělat revizi třeba na zemědělském objektu , tak budu měřit impedanci... A kde ji budu měřit -od zdroje a ne od přípojkové skříně!!  Tak musím napsat od zdroje je měření.....  Proto je síť od zdroje.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #26 kdy: 09.01.2020, 16:54 » |
|
A kde ji budu měřit -od zdroje a ne od přípojkové skříně!!  Tak musím napsat od zdroje je měření.....  Proto je síť od zdroje. A to už proč?
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #27 kdy: 09.01.2020, 17:07 » |
|
Kolegové onen článek 705 má za úkol upřesnit 41, kde se hovoří o PEN, přičemž je tento v těchto prostorech zakázán. Účelem jistě bude zamezení vzniku bludných proudů po konstrukcích a v zemi (mimo ochrany před požárem atd). Jistě si z dalšího řádku sami složíte rizika  Močůvka, zemnič, proud, baterie, zhroucení železné konstrukce, neklidná zvířata.......
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #28 kdy: 09.01.2020, 17:25 » |
|
A to už proč?
Protože smyčka se uzavírá u zdroje a ne u přípojkové skříně-ne? Proto asi logicky od zdroje.
|
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #29 kdy: 09.01.2020, 22:06 » |
|
Asi nemá smysl pokračovat. Ale jen pro ozřejmění. Smyčka se uzavírá v místě měření fáze na ochranný vodič. Samozřejmě se uzavírá přes napájecí trafo. Ale naměřená hodnota vždy prezentuje aktuální stav v místě měření. Takhle měříte ve špitálech?? 
|
|
|
|
Pavel Mužík_
OSVČ - technický poradce, soudní znalec

Normy ano, ale bez kvalifikace a přemýšlení ??
|
 |
« Odpověď #30 kdy: 09.01.2020, 22:56 » |
|
Když mám daný pokyn, že mám od nějakého zdroje tahat nějaké vedení, tak by mě fakt zajímalo, jak se bezpochyby doberu k tomu, že ten zdroj vlastně není zdroj elektrické energie, ale něco úplně jiného.  Máme jednoznačně dané názvosloví, co je to zdroj, skříň, rozvaděč, elektrorozvodn é jádro, krabice apod., tak nevím, podle čeho bych měl tyto termíny zaměňovat za slovo "zdroj". Pokud mi někdo doloží, že podle elektrotechnic kého slovníku může být zdrojem rozvaděč zapojený za zdrojem elektrické energie, rád svůj názor změním. Obávám se, že naše názvosloví je od určité doby úplně v p.deli. Od té doby, kdy se v normách užívá termín "střední napětí" a další zhovadilosti bych na jednoznačnost českého názvosloví moc nespoléhal. Vznesl jsem v této věci dotaz, a bylo mi vysvětleno, že je to tím, že překlady z IEC a CENELC musí být doslovné. Takže "uvidíme se později"(see you later).
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #31 kdy: 09.01.2020, 23:22 » |
|
Obávám se, že naše názvosloví je od určité doby úplně v p.deli. Od té doby, kdy se v normách užívá termín "střední napětí" a další zhovadilosti bych na jednoznačnost českého názvosloví moc nespoléhal. Vznesl jsem v této věci dotaz, a bylo mi vysvětleno, že je to tím, že překlady z IEC a CENELC musí být doslovné. Takže "uvidíme se později"(see you later).
Takže pokud je norma přeložena takto, znamená to, že pátý vodič platí stát?
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #32 kdy: 10.01.2020, 06:02 » |
|
Smyčka se uzavírá v místě měření fáze na ochranný vodič. Samozřejmě se uzavírá přes napájecí trafo. Ale naměřená hodnota vždy prezentuje aktuální stav v místě měření. Takhle měříte ve špitálech?? To samé píši i já! Sám píšete že síť se uzavírá přes trafo a hned vedle píšete že síť začíná u PRIS ! Máte v tom chaos!
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #33 kdy: 10.01.2020, 07:04 » |
|
Protože smyčka se uzavírá u zdroje a ne u přípojkové skříně-ne? Proto asi logicky od zdroje.
Františku, nějak to nechápu. Uvedu příklad. Budu provádět revizi pevné, stavební instalace v objektu onkologického pavilónu ve FN HK. Podle tebe, musím nejdříve jít do příslušné trafačky, abych si ověřil impedanční smyčku u trafa, a pak teprve pokračoval s revizí na té onkologii? Tak takto to nedělám. Není to potřeba.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #34 kdy: 10.01.2020, 07:38 » |
|
Františku, nějak to nechápu. Uvedu příklad. Budu provádět revizi pevné, stavební instalace v objektu onkologického pavilónu ve FN HK. Podle tebe, musím nejdříve jít do příslušné trafačky, abych si ověřil impedanční smyčku u trafa, a pak teprve pokračoval s revizí na té onkologii? Tak takto to nedělám. Není to potřeba.
Honzo to si špatně rozumíme!! I když měřím u poslední zásuvky (kdekoliv) tak měřím tu zásuvku!! Ale měření probíhá přes trafo-smyčku! Bavíme se síťi-pojmenování, ne o projektu.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #35 kdy: 10.01.2020, 08:33 » |
|
Opravdu úžasné. Že se nestydíte se tu mezi sebou vzájemně napadat a vzájemně se tu na veřejnosti takto školit! Myslím, že jste všichni odborníci a k problémům mezi sebou byste měli přistupovat s nadhledem a ne se tu dohadovat jako babky na trhu. Co si pak o nás asi veřejnost pomyslí?!
A moderátor by mohl být také soudný a alespoň to mohl uklidit do neveřejné zóny.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|